Безвизово пътуване за британски граждани в ЕС срещу безвизов режим за европейците

https://www.24chasa.bg/novini/article/7272769 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент одобри ключово законодателство с оглед подготовката на Европейския съюз за излизането на Обединеното кралство в края на март т.г. По-конкретно, евродепутатите подкрепиха идеята гражданите на Обединеното кралство да нямат нужда от виза, когато пътуват до Шенгенското пространство (и България) за краткосрочно пребиваване до 90 дни във всеки 180-дневен период, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ. 

При сключване на споразумение преди 29 март, тези правила ще започнат да се прилагат в края на преходния период. Ако Обединеното кралство обаче напусне ЕС без споразумение, тези правила ще влязат в действие от 30 март.

Това решение на евродепутатите е въз основата на очакването, че Обединеното кралство няма да въведе визи за гражданите на нито една държава-членка на ЕС. В случай, че визи бъдат въведени дори за една държава-член, евродепутатите настояват да бъде приложен механизма за визова реципрочност, според който Европейската комисия следва да предложи въвеждането на визи за британски граждани.

Българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев, който подкрепи това решение, приветства резултата от гласуването. „Наша задача е да намалим негативните последици от Брекзит върху обикновените граждани. Но в същото време правата на европейците трябва да бъдат защитени в случай, че Обединеното кралство реши да въведе визи.“. коментира той.