Англия: Да предоговорим напускането. Брюксел: Не! (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7273150 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Британският парламент поиска Тереза Мей да предоговори част от сделката с ЕС. Шефът на Европейския съвет Доналд Туск реагира минути след вота във вторник, че постигнатото споразумение не подлежи на предоговаряне. Късно във вторник депутатите в Лондон гласуваха по 7 предложени поправки в споразумението на Мей.

Една от малкото одобрени промени бе предложена от консервативния депутат Греъм Брейди и приета с 317 гласа “за” и 301 “против”, след като депутатите отхвърлиха няколко други предложения. Тя предлага “предпазната мярка” за границата между двете Ирландии да бъде заменена от “алтернативна” уговорка, за да се избегне твърдата граница на остров Ирландия.

Одобрена беше и поправка, призоваваща правителството да не позволи Великобритания да излезе от ЕС без споразумение. Тя не е правно обвързваща за правителството, но от политическа гледна точка е трудно да бъде пренебрегната, тъй като изразява волята на парламента, отбеляза АП.

Британските депутати отхвърлиха предложение, което щеше да даде право на парламента да отложи Брекзит. Не беше приета и идеята да се даде на парламента по-голям контрол над Брекзит. Загадка остава какво ще се случи в двата месеца до Брекзит.

BG планът при Брекзит: Ново консулство, информиране, семинари

Консултации на българите във Великобритания, изпращането на още двама консулски служители в Лондон и откриване на консулска служба в Единбург, Шотландия. Това е част от плана на България при Брекзит без сделка, който правителството прие в сряда.

Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 29 март.

“Европейската комисия и страните членки работим да има сделка, но трябва да бъдем готови и за най-лошия сценарий”, каза външната министърка Екатерина Захариева след заседанието на правителството. Тя отново подчерта, че при твърд Брекзит българските граждани, които пътуват във Великобритания до 90 дни, ще пътуват безвизово. А българите, които към 29 март 2019 г. живеят на територията на Великобритания, ще могат по лесна процедура да кандидатстват за т. нар. статут за уседналост. Съответно българското правителство прие решение британските граждани, около 7000 души, реципрочно да имат лесна и достъпна регистрация.

Една от първите ни задачи ще бъде да направим Закон за промени на Закона за чужденците в Република България и правилник за прилагането му. Служителите на посолството в Лондон ще направят 20 информационни дни до средата на годината за българите на Острова.

Планът предвижда министерствата на външните работи, правосъдието, вътрешните работи и туризма да направят специални секции за Брекзит на интернет страниците си.

Сред другите мерки са обучения и семинари за български граждани във Великобритания за промяната при преценката и изплащането на обезщетенията от Държавното обществено осигуряване.

Държавата ще трябва да информира бизнеса и браншови организации за последиците от Брекзит. Освен това имаме готовност за сътрудничество с британското посолство за информационни кампании за правата на британските граждани, постоянно пребиваващи у нас.

“Планът съдържа мерки и в двустранен аспект. Те ще се предприемат единствено по въпроси, по които ЕС не предвижда общ подход за действие, и само ако възникне необходимост за запълване на правния вакуум”, пише в съобщение на Министерския съвет. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият шеф на Националната служба за охрана има повече от впечатляваща биография, а срещите му с най-влиятелните хора на планетата са запечатани на повече от 3000 кадъра. Които генералът с гордост показа единствено за "България Днес". Идеята му е да покаже, че НСО не винаги е била служба, свързвана с инциденти и скандали

Бланка с криминалната регистрация на Васил Божков бе открита днес при обиска в офисът му на столичната ул. "Московска". Строго секретния документ, създаден през 1982 г. от столичната дирекция на милицията, е намерен в личния сейф на хазартния бос. Наред с имената, ръста и цвета на очите на Божков са посочени и любопитни данни от криминалната му

Даниела Серданова също се включи в отбора на моделките с напомпани устни, видя "България Днес". Бившата изгора на Любослав Пенев, която през годините се изявяваше като тв водеща и консултант на няколко български сериала, опитва да поддържа стегната форма и да не изостава от по-младите бръмчалки. Вероятно заради това Серданова се развозва из