2 млрд. лв. се събират във фонда за сигурност на енергийната система

https://www.24chasa.bg/novini/article/7273186 www.24chasa.bg
ДЕЯН ЧЕРВЕНКОНДЕВ

Над 2 млрд. лв. ще бъдат събрани във фонд “Сигурност на електроенергийната система” през 2019 г., е предвидено в бюджета на фонда, одобрен от МС в сряда. Негов шеф е Деян Червенкондев.

Близо 34% от тези пари ще са от продажба на квоти въглеродни емисии.

Със събраните средства ще бъдат покривани разходите на НЕК, произтичащи от задълженията за изкупуване на ток по преференциални цени, включително за минали периоди. Предвидено е пари от фонда да бъдат плащани за премии на когенерациите и веитата с преференциални цени. Те бяха задължени да продават ток на борсата и разликата между борсовата цена и тази по дългосрочните им договори се покрива.

Фондът бе създаден през юли 2015 г. В него се събират по 5% от месечните приходи на производителите и вносителите на ток, както и на преносните компании. Там постъпват и приходите от продажба на квоти, както и парите от таксата “задължение към обществото”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Къща от слама и глина е започнал да строи актьорът Фахрадин Фахрадинов. Макар и да звучи като нов прочит на приказката за "Трите прасенца", звездата от сериала "Забранена любов" напълно сериозно е решил да превърне двуетажната постройка край София в свои дом. Макар и непозната, технологията за строеж със сламени бали от години се използва в

Гледачите в столичния зоопарк вземат дезинфекциращ душ преди влизане при прасетата. Мярката е заради разпространяващата се африканска чума на територията на нашата страна. Въпреки че заразата все още не е достигнала Софийско, в зоологическата градина вземат мерки, за да опазят здравето на животните.

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",