Елена Йончева вади скандални записи с министър Банов, мъжка двойка зад аферата (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7273217 www.24chasa.bg
Запис на телефонни разговори на фона на снимка на Боил Банов и със субтитри прожектира Елена Йончева на пресконференция на “Позитано” 20. СНИМКА: Снимки: Румяна Тонева

Ангелов ме изнудва от 4 години, обяви министърът

Записвано е, защото служители са вкарани насила в схема, и като застраховка, твърди депутатката

Първи скандал с член на правителството “Борисов 3” гръмна в сряда. Лявата депутатка Елена Йончева извади записи от март 2016 г. на разговори на министъра на културата Боил Банов, според които той опитва да спести огромна неустойка на фирмата, правила ларгото в София.

Мъжка партньорска двойка стои в дъното на аферата “Ало, Банов съм”, установи разследване на “24 часа”.

Като зам.-министър на културата през 2016 г. Боил Банов съдейства за опрощаването на поне 700 хиляди лева неустойка на строителя на втори и трети етап на античния културен комплекс “Сердика” - ларгото, обяви Йончева на специална пресконференция в соццентралата. Журналистката депутат пусна записи. На тях се чува как от своя кабинет Банов

дава указания на

служители как

да бъдат

подправени

документи,

за да не плати фирмата 700 хил. лв. неустойка на държавата заради забавяне на изпълнението на договора. (Виж долу разговорите от предоставените от БСП записи.)

Записът е направен от служител на Министерството на културата, който е присъствал на разговора. Направен е, защото служителите са били вкарани в незаконна схема и като застраховка, обясни Йончева.

Служителят е Ангел Ангелов, който по това време отговаря за еврофондовете в министерството. Това обяви самият Банов, който час по-късно отговори на пресконференция в МС.

Ангелов е записвал разговорите си с Банов, а наскоро ги е предоставил на Елена Йончева. Тя самата  не пожела да разкрие име и обясни, че източникът ѝ се страхува и държи на анонимността си.

Според информация на “24 часа” обаче Ангелов

е бил в доста

по-дълбока

схема с

еврофондове

заедно със своя

партньор

Иво Костов. През 2009 г. Ангелов му прехвърлил свои фирми, които играят по европроекти, а след това, вече като служител на министерството, изнасял информация. (Подробности четете ТУК.)

От 4 години Ангелов ме изнудва със записи, обяви пък министър Банов. Министърът показа резолюлирана от него искова молба именно за 750 хил. лв. срещу консорциума, направил ремонта на ларгото. Той обяви, че е готов всеки момент да напусне поста си, ако премиерът Бойко Борисов прецени. (Интервю с министъра четете ТУК)

Самият Ангелов късно вечерта пред БНТ отрече да е записвал Банов и да е бил уволняван от работата си. Той щял да съди министъра за клевета.

Източникът ми е направил записа преди 3 г., но го изнася сега, защото схемите продължават да съществуват и върху служителите се оказва натиск за подписване на различни документи, обясни Йончева. А описаното в тези разговори се случили документално след това.

В проекта за изграждането на 2-ия и 3-ия етап от ларгото изпълнител е ДЗЗД “Антична Сердика” - консорциум от 4 фирми с водещ партньор обединението “Пътища и мостове” ЕООД. Строителният надзор пък се изпълнява от ДЗЗД “Инвест консултинг”, включваща фирмите “Контрол - инвест” ЕООД и “Инвест - консулт” ЕООД.

Въз основа на записите Йончева разказа, че Банов се консултира по телефона с независимия надзор как да бъдат подправени документите, за да не си прибере държавата 700 хил. лв. неустойка. Банов разговаря отново по телефона и с ръководителя на проекта от страна на частната фирма строител и се договарят как да синхронизират подправянето на тези документи, поясни депутатката.

БСП обяви, че ще пусне сигнал до прокуратурата, но междувременно главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна проверка. (Виж по-долу.) Левите поискаха оставката на министъра и обявиха, че

ще сезират и

ОЛАФ,

защото става въпрос за европейски средства.

Ако прегледаме внимателно договора между министерството и фирмата и анекса към него, се вижда, че освен опростената неустойка от поне 700 хил. лв. възложителят е трябвало да потърси и допълнителни поне 315 хил. лв. - гаранцията за изпълнение на договора. А това не се е случило, коментира пък червеният депутат Пенчо Милков. “Няма как всичко това да е станало без знанието на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, защото то е управляващият орган”, заяви юристът от БСП.

След доклад на АДФИ от декември 2016 г. Министерството на културата съди фирмата изпълнител за неустойка в размер на 754 хил. лв. за забавяне в периода 20 януари - 25 февруари 2016 г.

Какво каза строителният надзорник Атанас Ангелов пред “24 часа” и всичко за проекта “Сердика” и фирмите около него четете ТУК.

Кой какво казва по телефона

Разговор в кабинета на зам.-министър Банов със служители на МК:

Банов: Имаме такъв проблем. Поради забава на СМР за период от 33 дни те са сметнали 0,2 от стойността на договора и сумата е 690 хил. - 700 хил. неустойка, ние трябва да ги искаме от онези. Проблемите са два. Първият е, че ние тази неустойка не можем да си я съберем с години. Проблемът е и в това, че трябва да я вкараме в регионалното…

Тя предлага следното нещо - сядаш с Мечкунов или с не знам кой, правиш акт 10 и ги раздробяваш на два или три акт 10. Можем ли това да го организираме? Но трябва да са периоди в цялото строителство, в които няма строителна документация, т.е. няма извършено СМР.

Служител: Това е строителният надзор, инвеститорският и Мечкунов трябва да ги разпишат.

Банов: Ами ще ги разпишат.

Служител: Значи така да го направя, че тези 33 дни...

Банов: Тези 33 дни да се покрият с акт 10 назад, за да изчезне въобще това условие... Но това трябва да го направим до дни... Да го входираме другата седмица, на ръка... Да ги допълним в документацията на ръка и така тази точка да отпадне - за искане на неустойка.

Разговор по телефона с Атанас Ангелов, независим строителен надзор “ДЗЗД Инвест консулт”:

Банов: Атанасе, виж сега какъв проблем имаме, да ми кажеш как се процедира. На ларгото има отчетени 33 дни закъснение - СМР и КРР. За това ние трябва да им искаме неустойка 700 000.

Тази неустойка от 700 000 ние първо и да я искаме, няма да можем да си я вземем никога. По-големият проблем е следният - че ние трябва да внесем тези пари в регионалното, (МРРБ) не ги интересува ние ще си съберем или не неустойката. Тях ги интересува, че би трябвало, след като го имаме в договора, да сме им спрели парите, да си вземем неустойката и искат да им преведем тези пари.

Сега, за да не се случва това нещо и да се съдим десет години, които не е ясно какво ще дадат, има едно такова предложение - да намерим в периода на строителството примерно два пъти по 15 дни, в които не е имало в строителните книжа отчетено нищо, и да пуснем акт 10 и акт 11 съответно за спиране - за да може да излезе на чисто, че няма закъснение…

Ние ги пишем, носим ги там дисковете, те ги прилагат и това е. Въпросът е ДНСК трябва ли да се уведомява?...

Няма да уведомяваме...

Не... Единственият начин е това: намираме два периода... Ами правим обосновки, вече всичкото е свършено... Но трябва да ми помогнеш тука. Трябва да се намерят два или три периода, в които да се букне, да се пусне акт 10 и акт 11, но това трябва да стане буквално до дни, ние другата седмица трябва да им ги дадем. В периодите не трябва да има нищо правено по СМР в тези дни... Добре, кой ти трябва тук, Мечкунов трябва ли ти? Провери го, моля ти се, това е много спешен въпрос...

Банов (обръща се към служителите, намиращи се в кабинета): Нали разбрахте сега. Трябва да намерим два периода по 15-16 дена. Няма да ги входираме в ДНСК, даваме ги в регионалното и това е. Ако се наложи после да се входира, той ще съдейства, ще ги оправи.

Разговор по телефона с инж. Драгомир Драганов, ръководител на проекта от страна на изпълнителя ДЗЗД “Антична Сердика”:

Банов: Здравей, Банов съм, зам.-министърът е... Вижте, понеже има констатирани 33 дни от МРРБ забавяне при изпълнение на СМР и КРР, което означава 700 000 лева като пари, което означава, че ние трябва да почнем да ви съдим за неустойка.

Сега - има такова предложение: намираме две по 15 - 16 дни празни, във времето назад, в които няма в строителните книжа вписано нищо и няма извършване на СМР, и пускаме акт 10 и акт 11 за там, за да излезем от... За да я няма тази простотия, да ви съдим и така нататък.

Ще ви помоля за съдействие. Аз съм се обърнал към Атанас, сигурно ще ви потърси и той, надзорът. (...) Може да е и май, може да е и юни. Когато имате. Хайде, моля ви се, вижте, с Атанас се свържете, намерете ги. Тук до дни обаче трябва това да го направим, иначе трябва да влезем в процедура ние да си искаме неустойката за това.

Банов: Мечкунов се е продал за едно ходене в Испания. Това е.

Цветанова: Вярно ли е?

Банов: Мечкунов, няма да се продавате за жълти стотинки.

Цветанова: Само за милион.

Прокурор 2 часа

при Боил Банов, ще

искат обяснения и от

Рашидов и Йончева

Проверката е наредена от Сотир Цацаров. Лично шефът на спецпрокуратурата влезе в Министерството на културата да търси документи

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на информацията от журналистическото разследване на депутатката от БСП Елена Йончева за корупция по изпълнението на договора за строителство на ларгото през 2015 г., в която е замесен настоящият министър на културата Боил Банов.

“Проверката е възложена на специализираната прокуратура предвид качеството на Банов, за който са представени данни и твърдения за извършени корупционни прояви, в резултат на които е опростена неустойка на изпълнителя от 700 000 лв.”, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

На пръв прочит висшата прокурорка посочи евентуални 2 корупционни престъпления по случая - безстопанственост и престъпление по служба.

“Днес (сряда - б.а.) ще започнат разпити на хора, които имат отношение към случая и които са запознати с фактите по изграждането на ларгото, културно комуникационен комплекс “Сердика” 2-и 3-и етап и последващите действия на министерство”, каза Арнаудова. И увери, че обвинението ще изиска цялата документация по сключването и изпълнението на договора за строителство.

Говорителката на Цацаров посочи още, че за огласения от Елена Йончева запис ще бъде назначена експертиза. Вещи лица ще установяват съдържанието и автентичността на гласовете. “Разпознаваме и други гласове освен този на Банов в записа”, каза прокурорката, без да посочва чии са.

2 часа след разпореждането на Цацаров лично шефът на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек, негов колега и следователи влязоха в сградата на Министерството на култура на бул. “Александър Стамболийски”. Останаха вътре 2 часа. През това време в присъствието на Банов те преглеждали всички документи по проекта и отделили тези, които ще им бъдат нужни за проверката.

Франтишек каза, че прокуратурата ще снеме обяснения на тогавашния министър на културата Вежди Рашидов и на самата Елена Йончева. В късния следобед министър Банов е дал писмени обяснения.

По закон прокурорската проверка трае 2 месеца. Срокът ѝ може да бъде удължен с още 1 месец. След това прокурор преценява дали проверката ще прерасне в разследване.

Вежди обяви, че съди фирмата за 750 хил. лв. БСП: Банов ѝ е спестил едни други 700 хиляди

Бившият министър на културата, сега председател на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов, е разписал исковата молба до съда да започне дело за заплащане на неустойка от 750 хил. лв. по забавения ремонт на ларгото, докато е бил на предишния си пост, а Боил Банов - негов заместник.

Това обясни депутатът пред “24 часа”. Драмата със забавения строеж се разиграва, докато той се лекува в Германия от рак на гърлото. През това време тук го замества Банов. Веднага щом се върнал от лечението, Рашидов посетил ларгото. Щом разбрал, че има забавяне, подписал исковата молба, с която започва дело за неустойка срещу фирмата “Антична Сердика”, изпълнила втория и третия етап на ларгото. Делото е минало на първа инстанция. Съдът е отхвърлил иска на министерството. Чака се втора инстанция.

Разговорите на Банов, представени от Елена Йончева, той не пожела да коментира. “Да отговаря той, голям човек е”, каза Рашидов.

БСП не говори за тези 753 хиляди, за които е делото, а за други 700 хиляди, които са спестени на фирмата след разговорите на Банов, ако записът се окаже автентичен, каза Пенчо Милков от БСП.

Той обясни, че докладът на АДФИ е от декември 2016 г. и обхваща закъснението от януари до февруари. На 20 януари Банов и министерството подписват едни актове, че строителството е приключено, и качват в интернет информация за изпълнен договор. А актове 15 и 16 на този строеж са съответно от 23 февруари и 7 март. Отделно има актове 19, които са също след 20 януари и доказват, че се е строило и след това. И въз основа на това АДФИ пише доклада, че 753 хил. лв. е неустойката за забавянето. За тази сума е делото, разказа червеният юрист.

Обаче в разговорите, ако записът се окаже автентичен, Банов говори за съставяне на актове 10, за да се прикрие забавяне през 2015 г., което избутва срока на договора напред и заради което правят анекса през декември същата година, обясни още Милков. През 2015 г., във връзка най-вероятно с този разговор, има съставени 5 акта, които са използвани, за да се спре строителството за правото и да не се трупат неустойки, допълни той. 3 от спиранията са през пролетта и лятото и са за 33 дни, ние говорим за това забавяне и за тези 700 хил. лв., обясни соцдепутатът. За това няма как да има дело, защото този план, както той казва по телефона, е изпълнен и по документи забавяне няма, допълни Милков.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кметът на София Йорданка Фандъкова отново припомни за забраната столичани да се разхождат в градини и паркове през уикенда заради ширещата се епидемия от COVID-19. Това бе и повод екипите на столичната полиция да засилят проверките в паркове и пешеходни зони. В събота полицаи предупреждаваха гражданите

Интересен начин да спрат съседите си да излизат си измислиха в столична кооперация. Ликът на шефът на кризисния щаб ген. Мутафчийски посрещаше всеки, който беше решил да излезне извън пределите на блока. Снимка: Забелязано в

Въпреки призивите на оперативния кризисен щаб всички да си останат по домовете и през днешния ден много столичани решиха да използват благоприятната прогноза и да излезнат на чист въздух. Полицията беше поставила патрули на възлови места в столицата, където по принцип има струпване на хора, а полицаите се опитваха всячески да накарат хората