Скандалът "Банов": Схемата на Ангел и Иво - информация, записи и пари от еврофондове

https://www.24chasa.bg/novini/article/7273224 www.24chasa.bg
Ангел Ангелов (вляво) и Иво Костов

Шеф в министерството на образованието също бил заплашван, той обаче се оплакал в полицията

Само за година фирма на Костов, предадена му от Ангелов, прави 153 хил. лв. приходи от консултантски услуги

Двойката пазарува усърдно общи имоти в центъра на София и богаташкото дунавско село Ветрен

Мъжката партньорска двойка, атакувала със записи министъра на културата Боил Банов, стои в дъното на схема за усвояване на европейски средства, като се завземат входът и изходът. Единият партньор - Ангел Ангелов, е вътре в оперативната програма и набавя информация и записи на разговори, с които да се държат ключови фигури. Вторият - Иво Костов, пък играе с тази информация от страната на бизнеса, главно с консултантски фирми. И си осигурява допълнителен контрол през Съюза за стопанска инициатива.

Тази бизнесорганизация е

създадена от

Валентин

Моллов, а после

ръководена от

Алексей Петров

и членува в комитетите за наблюдение на оперативните програми.

Схемата е работила в Министерството на културата (МК). Там Ангелов е записвал разговорите си със свои колеги, с министъра Вежди Рашидов и с тогавашния му заместник Боил Банов.

“От 4 години ме изнудват да не наказвам фирми, защото са били на Ангел Ангелов, а той имал записи с мен”, разказа в интервю за “24 часа” Банов. То бе взето в сряда, след като депутатката от БСП Елена Йончева огласи записа от, както тя го нарече, аферата “Ало, Банов съм”.

В МК схемата започва през 2009 г., когато тогавашният министър Вежди Рашидов назначава Ангелов за шеф на европроектите, и е прекратена през април 2016 г., когато Ангелов е махнат. От есента на 2016 г. обаче продължава в оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж” на МОН, където Ангелов отива да работи. През декември началникът на агенцията, управляваща програмата - Кирил Гератлиев, се усъмнил. На заседание на комитета за наблюдение, в което Иво Костов участва като представител на ССИ, той започна да вади информация за фирми бенефициенти, която е конфиденциална и я знае само Ангелов, разказа Гератлиев пред “24 часа”.

Неговата реакция била да започне да сваля служителя си от ръководството на проекти. Последвали заплахи и изнудване. “Каза ми, че щял да срине програмата и мен”, обясни Гератлиев. Когато това не помогнало, шефът на оперативната програма открил автомобила си със спукана гума. А няколко дни по-късно били нарязани и четирите гуми на колата. Заради заплахите на Ангелов Гератлиев е подал жалба в полицията на 19 януари, а вчера следобед бе викан на разпит.

Възможно е схемата да е работила и в НАП и агенцията за социално подпомагане, където Ангелов също е бил на работа като експерт по управлението на еврофондове.

Трудно е да се каже колко точно средства чрез “консултации” на европроекти и търговия с информация за проектите са успели да усвоят Ангел Ангелов и Иво Костов. Само за 2016 г. обаче една от фирмите на Костов - “Хари С Консулт 8”, има приходи от 153 хил. лв. от консултантска дейност.

Тази компания има интересна история. Основана е от Ангелов през 2002 г., когато той

напуска

работата си в

Националната

разузнавателна

служба

През 2009 г. пък е прехвърлена на Иво Костов, защото Ангелов започва отново работа за държавата.

Връзката на двамата обаче е от няколко години преди това. Ангелов и Костов са заедно поне от 2004 г. Тогава те стават собственици на апартамент от 47 кв. м на столичната улица “Тунджа” 38, близо до Петте кьошета в центъра на града.

Двамата партньори по жилище и бизнес продължават с покупките на имоти. През 2005 г. закупуват и ателие на две нива от 100 кв. м на ул. “Вежен” 12А в елитния столичен кв. “Лозенец”. Следва покупка на апартамент от 84 кв. м на ул. “Дунав” 11 - отново в центъра на столицата, в близост до бул. “Дондуков”. Тази сделка е от 2007 г.

Последната засега покупка на елитен имот на двойката е от 2012 г. Ангелов и Костов добиват апартамент от 95 кв. м на бул. “Патриарх Евтимий” 20 - също централна топлокация в столицата.

През 2010 г. Ангелов и Костов се сдобиват и със селска къща в силистренското с. Ветрен. Имотът е с площ 1190 кв. м и на него има жилищна постройка. Тук обаче двойката закупува само 9/10 от имота, а последната десетинка е за Ивелина Сергеева. Дамата също се занимава с консултантски услуги и е собственичка на фирмата “Интегрирани решения”.

Изборът на Ветрен вероятно не е случаен. В селото на брега на Дунав имоти имат почти всички едри зърнопроизводители от областта. Иво Костов е роден в Силистра. Освен партньорството с Ангел Ангелов има и друг бизнес - собственик е на компания за производство на ориз и на редица медицински фирми. Той е лекар анестезиолог, бил е и шеф на болницата в града.

Консултантският бизнес на Иво Костов по европроекти започва още от 2000 г., става ясно от негово представяне в “Дневник”, публикувано през 2007 г. В началото на новия век докторът решил да скъса с медицината и се преместил в София, където оглавил дирекцията за европроектите на министерството на икономиката. Според негови колеги от това време година по-късно е изгонен. Според разказа в “Дневник” обаче решил да спре да се бори с “вятърните мелници на дребното чиновничество” и се отдал на частен бизнес. Първият му консултантски проект бил да агитира общини за капково напояване.

“24 часа” опита в сряда да се свърже с Ангелов, но телефонът му не отговаряше. Оказа се, че дори негови преки колеги от МОН в момента не разполагат с телефонния му номер.