Синдикатите искат клас “прослужено време” и за чиновниците, бизнесът - повече извънреден труд (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7273288 www.24chasa.bg
Социалният министър Бисер Петков събра синдикати и работодатели на среща.

Клас “прослужено време” да се върне за служителите в държавната администрация. Да се разшири закрилата от уволнение, както и да се намали сумираното работно време и нощният труд от 35 на 21 часа. Тези предложения за изменения в Кодекса на труда сложиха на масата синдикатите от КТ “Подкрепа” . Те и работодателите бяха на среща в сряда при социалния министър Бисер Петков.

Бизнесът пък настоява за облекчаване на реда за изчисляване на сумираното работно време, отпадане на забраната за полагане на извънреден труд, прецизиране на условията за ползване на отпуск по майчинство и по-гъвкави условия за почасова заетост.

Социалният министър обеща на синдикати и работодатели да се създаде работна група за промени в Кодекса на труда. Всички предложения ще бъдат систематизирани, за да се търсят пресечни точки между бизнесът и синдикатите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

*** Събрал шефът на фирмата състава и им съобщил, че секретарката е бременна. Тъй като тя била палава, всички навели виновно глави. Тогава извикали бай Иван портиера. - Бай Иване, ти имал ли си нещо общо със секретарката? - попитал деликатно шефа. -Ама моля ви се, на мойте години... - Хайде сега й съобщи, че е уволнена. *** Зима е.

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда