Банов: Записът срещу мен е фалшифициран. Премиерът ми каза да не се предавам

https://www.24chasa.bg/novini/article/7273582 www.24chasa.bg
Министърът на културата Боил Банов СНИМКА: Архив

Записът срещу мен е пипан, подправен е със сигурност, нагласен е, фалшифициран е. Това заяви министърът на културата Боил Банов пред Нова телевизия. Този запис е подработен и е компилация от десетки, разговори, които съм водил, обясни той.

"Записът е подаден от хора, които са реално престъпници. След като взехме картината на Батенберг с двата подноса и настана еуфория, те й подават записа на Йончева и тя не проверява, затова сега се чуди какво да каже. Това е страшна помия, непроверена", разказа Банов. И попита след като е имало запис срещу него, защо не е изваден, като е станал министър.

Аз все едно съм подал оставка, независимо дали съм я написал или не, тя е готова, категоричен бе Банов. И сподели, че премиерът му е казал да не се предава.

Банов разказа, че доста колеги не само от ГЕРБ, но и на Елена Йончева, му се обадили да го подкрепят. "Имам една обида - очаквах, че Мастъра ще ме подкрепи, познаваме се отдавна, такива са ни отношенията. А чета, че трябвало да се оттегля, докато тече проверката. Браво бе, Мастъре!", емоционално реагира министърът.

Той разказа, че е имало поне 4-5 случая, за които е заплашван заради спрени проекти. "Това е малка организирана престъпна група, този Ангел с неговият партньор правят същото в министерството на образованието в момента. Това са схемаджии и изнудвачи, които печелят проекти с вътрешна информация", разказа министърът.

"Тези момчета шантажират. При мен той действа през трети хора. Казаха ми, че ще ме унищожат и съсипят, че има страшни записи" каза още Банов. Това му предали други хора, които се занимават с проекти от министерството.

Проектът за Ларгото е законосъобразен, беше добре изпълнен, силно посещаван е. Този проект започна много късно. Програмният период завършваше и трябваше да се усвоят парите. Спираха го няколко пъти този проект - преправяха го за сроковете, за купола, разказа още Банов. Преминал е проверки на АДФИ, на ОЛАФ, допълни той.

Министърът разказа за проект в Силистра, който бил кух и областната администрация се отказала от него. Ние искахме да го спрем и прекратим и беше страшен натиск да не го спираме, със заплахи, разказа Банов. Но отказа да даде подробности - щял да го направи пред прокуратурата. "Имало поне 4-5 такива случаи с отделни реплики, предадени на служители: Аз този ще го съсипя."

Вежди Рашидов имаше съмнения за него за Норвежката програма, че изтича вътрешна информация, а партньорът му печели проекти, разказа министърът. "Манипулират записи, хора, проекти, те с това се занимават, изнудвачи. БСП и Елена Йончева взеха една помия от изнудвачи и ми я хвърлиха", допълни той. И сега се чудя къде да учи детето ми, докато прокуратурата излезе със становище, трябва да го прибирам вкъщи на частно, каза Банов. Да посягаш по този инфантилен начин на министъра на културата, все едно посягаш на цялата култура, допълни той. И обясни, чепоследните месеци, след посещението му в Русия и договора с Ермитажа атаките срещу него са много силни.

Искат Бойко да ме отстрани, защото той така прави. И ето ти един отстрелян, такава инфантилна стратегия, ядоса се министърът. Аз не съм точно политик, аз съм като нея - експанзивен съм, много лошо ме удари, допълни той.

И обясни, че не прави той проектите в министерството, а ги възлага. Той попита дали Йончева познава Ангелов отпреди този случай.

"Той от години записва всеки висшестоящ. Какво прави с тази колекция - рекетира", разказа Банов. Откакто станал министър обаче рекетът спрял. Човек може и трябва да се оплаче, но когато има нещо черно на бяло, обясни.

Същото се случва сега в министерството на образованието, където директорът на дирекцията е подал сигнал в полицията - през декември го е хванал в схема и му е спрял достъпа и започват заплахи и рекет, разказа Банов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

Президентът, премиерът, министрите, директорите, кметовете в Северна Македония ще получават минимална заплата от 14 500 денара (около 460 лв.) през следващите два месеца. За всички назначени членове на управителни и надзорни съвети няма да получават дивиденти, реши правителството в Скопие. Целта е в бюджета да останат средства за социални разходи

Държавите по целия свят предприемат безпрецедентни мерки, за да предотвратят разпространението на коронавируса, като се започне от крайностите, премине се през спокойствието и се стигне до креативното, пише BBC. Централноамериканската страна Панама, която има близо 1000 потвърдени случая, обяви строга карантина