Масовото избиване на индианци през XV век е охладило Земята

https://www.24chasa.bg/novini/article/7274525 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Колонизацията на Америка в края на XV век погубила толкова много хора, че променила климата на Земята, гласи британско проучване, цитирано от Би Би Си.

Екип от лондонския Унивърсити колидж казва, че разрушенията след заселването на европейци довели до запустяване на огромни площи земеделски земи, които били заети от бързорастящи дървета и друга растителност, предаде БНР.

Това издърпало достатъчно въглероден диоксид от акмосферата, че в крайна сметка охладило планетата.

Този по-хладен период, често е наричан в историческите книги „малка ледникова епоха“ – време, в което през зимите в Европа преминаващата през Лондон река Темза редовно е замръзвала.

Учените проучили всички данни за населението, които успели да открият, за това колко хора са живели в Америка преди първия контакт с европейците през 1492 г. След това направили прогноза как би могла да се промени числеността му, ако местното индианско население не било покосено от внесени болести (вариола, едра шарка и др.), военни действия, робство и срив на социалната система.

Оценките им сочат, че в края на XV век в Северна и Южна Америка живели около 60 млн. души – около 10% от световното население. В рамките на стотина години броят им намалял на 5-6 млн.

Учените изчислили и колко земи са обработвали местните цивилизации и какви са последиците от завладяването им от гори и савани.

Обработваемата площ била около 56 млн. хектара, близо до територията на днешна Франция. Изчислено било, че заемането им от друга растителност намалило концентрацията на въглероден диоксид със 7-10 молекули на един милион молекули в атмосферата.

За сравнение изгаряните днес от човечеството горива вкарват по 3 молекули CO? на 1 млн. в атмосферата годишно.

Проф. Марк Мейслън, съавтор на изследването, отбелязва, че за охлаждането на Земята през XVI и XVII век има и други естествени причини, но намаляването на CO? в атмосферата в резултат на геноцида удвоило резултата от тях.