Ген. Боцев: Да продължим да надграждаме нивото на българо-американската подготовка

https://www.24chasa.bg/novini/article/7275144 www.24chasa.bg
Кристофър Каволи с Андрей Боцев Снимка: Министерство на отбраната.

„Да продължим да надграждаме нивото на съвместната българо-американска подготовка от сегашното взвод/рота до батальон, а за компютърно-подпомаганите учения - до батальон/бригада, с цел повишаване на оперативната съвместимост“. Това заяви началникът на отбраната генерал Андрей Боцев днес, 31 януари, при своята среща с командващия на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Кристофър Каволи, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

В разговора бяха обсъдени въпроси, свързани с развитието на българските въоръжени сили и имащи отношение към продължаващото сътрудничество между двете държави.

Началникът на отбраната се спря на усилията на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната за решаване на поставените задачи по гарантиране на националната и съюзна сигурност. „Стремим се към паралелно изпълнение както на плановете за повишаване на подготовката на формированията, включително и за участието им в мисии и операции, така и да подобряваме условията и материалната база с цел съхраняване и привличане на необходимите кадри“, категоричен бе генерал Боцев. Началникът на отбраната посочи, че по отношение модернизацията на българските въоръжени сили, усилията са насочени към приоритетно реализиране на основните проекти на трите вида въоръжени сили. Продължава работата и по няколко допълнителни проекта, реализирането на които ще помогне за възстановяване и за развитие на важни способности на въоръжените ни сили. Генерал Боцев запозна госта с взетото по-рано този месец решение от правителството за започване на стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и стратегически преглед на отбраната. Резултатите от тях ще бъдат база за разработване на програма за развитието на отбранителните способности на въоръжените сили с хоризонт 2032 г. и „План за развитие на въоръжените сили -2026“.

Традиционно доброто сътрудничество между Сухопътните войски на САЩ и на Република България също бе подчертано в рамките на проведената среща. Посочена като най-очевидния успех, постигнат при взаимодействието в процеса на прилагане на Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, бе изградената база на учебен полигон „Ново село“, която разполага с отлични условия за настаняване на провеждащите подготовка военни формирования.

По-рано днес генерал-лейтенант Кристофър Каволи проведе работна среща и с командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. На нея бяха обсъдени въпроси, свързани с модернизацията на Сухопътните войски, състоянието на силите, както и възможностите за увеличаване броя на ученията и тренировките с участието на сухопътните войски на двете страни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бременната годеница на световния шампион във Формула 1 за 2009 г. Дженсън Бътън - Британи Уорд, захвърли дрехите. Моделът на "Плейбой" засне специална фотосесия в чест на очакването на първата си рожба. Двамата с пилота ще станат родители през лятото. Малко преди появата на детето Британи застана пред обектива на известен моден фотограф.

Съпругата на Михаил Белчев - Кристина, събира семенца за култура, от които да покълнат млади певчески таланти. Пред столичната дирекция по култура певицата и актриса събра вчера младежи, за да разкрие тайните на класното пеене, видяха топпапараците на "България Днес". Бляскавата Кристина бе обградена от амбициозните младежи и уверено ги поведе

Млади художници използваха хубавото време днес преди обед за да потърсят вдъхновение за своите творби в центъра на София около църквата "Св.