Последно: законът за горивата в сила, пишат наредбата до юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/7275165 www.24chasa.bg
Шефът на комисията за борба със сивата икономика Емил Димитров и Данаил Кирилов - шеф на правната, се консултираха в движение по време на дебатите за закона за горивата. СНИМКА: Снимка: Йордан Симеонов

Законът за горивата действа от 28 януари т.г. Наредбата за него трябва да е готова не по-късно от 28 юни. Това реши парламентът, който прие на второ четене промени в закона.

Депутатите отмениха задължението на бензиностанциите да внасят 20 хил. лв. банкова гаранция, за да се впишат в регистъра.

4000 хиляди са легалните бензиностанции, останалите предстои да се впишат, обясни председателят на комисията за борба с контрабандата и сивата икономика Емил Димитров. Той подчерта, че вече няма никакви административни и финансови проблеми пред всеки, който отговаря на условията, безплатно да се впише в регистъра. “Има едни стотина, за които има проблеми да се регистрират, но те не са нито финансови, нито административни”, каза Димитров.

Пътните превозни средства и/или самоходните машини може да зареждат само на регистрирани бензиностанции, реши парламентът.

“Законът е в сила, кога ще влезе наредбата в сила, са подробности”, заяви по време на дебатите Рамадан Аталай от ДПС. “След като парламентът си изми срама от миналата седмица, когато отложи за 1 юли влизането на самия закон заради протести, сте се изтъпанили и предлагате до 6 месеца, след 6 месеца, не ги разбирате тези неща, господа от “Обединени патриоти”, категоричен бе Аталай.

Предложение на БСП наредбата да влезе в сила в двумесечен срок не бе прието в зала. “Нужен е по-бърз ред в системата, иначе остава впечатлението, че се търси политическо спокойствие, мотивира се червеният Драгомир Стойнев.

Правният ефект от днешното решение е да се даде време на всички да приведат дейността си в съответствие с регистрационния режим, който влезе в сила от 28 януари. Законът въвежда по-строги правила за регистрация и контрол на обектите от този сектор, обясни решението председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Парламентът отложи наредбата на закона за горивата с 6 месеца. Тя ще определи реда и начините по които се води регистър на лицата, които търгуват с горива. Първоначалното предложени е на МС бе да се отложи и действието на целия закон, но то не бе прието от парламента.

След приемането на закона малкия бизнес вече няма никакви ограничения за вписване, коментира председателят на комисията Емил Димитров. Това, което можем да направим го направихме- отпуснахме 6 месеца на икономическия министър да подготви наредбата. за малкия бизнес вече няма нито финансови, нито в административни да се впишат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.