Кой е по и най за БСП: евроскептикът Иво Христов или европеецът Станишев

https://www.24chasa.bg/novini/article/7275255 www.24chasa.bg
Преди 2 г. на Президиума на ПЕС в Лисабон Корнелия Нинова и Сергей Станишев все още бяха в топли отношения. Именно след този форум обаче те се обтегнаха заради Истанбулската конвенция. СНИМКА: Лиляна Клисурова

Корнелия Нинова май пробва нов антипод на лидера на ПЕС - професор, недоволен от Истанбулската конвенция и всичко в ЕС и САЩ, който обаче обича силно Русия

През януари изследване на “Тренд” показа, че бившият лидер на БСП има подкрепата на 65% от българите, които ще гласуват за червените на изборите напролет

Всичко, което трябва да знаете за:

Въпреки бурите, в които влезе и предизвика Елена Йончева, твърде лично е да се изправи срещу човек, с когото освен общ живот преди днес има и перфектно приятелство

Възможно ли е един от най-големите евроскептици в българския парламент днес да се бори за място в Европейския парламент утре?

Този въпрос се появи, след като преди дни червеният депутат Александър Симов лансира пред “24 часа” колегата си проф. Иво Христов за водач на БСП за вота напролет. Изпусна ли се иначе атрактивният Симов? Само лично мнение ли изложи, както сам обяви, или сондира общественото мнение с по-дълбока цел на “Позитано” 20? Предстои да видим.

Откъм БСП всичко е емоционално и изненадващо. Логичните обяснения обикновено се дават неофициално. Като това, че Корнелия Нинова действително търси точно лице като “недоволния за всичко в държавата и извън нея” професор.

На конгреса миналата събота лидерката обори онези, които твърдят, че БСП е антиевропейска партия, но цялата риторика на червените е именно антиевропейска. Не говорим само за Истанбулската конвенция и за мигрантите, но и за отричане на членството ни в еврозоната например, каквато идея лансира преди време самата Нинова.

Макар да не е разпознаваем в национален план, проф. Христов точно се вписва в търсения профил на недоволен от ЕС човек, малко по-близо до патриотите и националистите в говоренето си, силно проруски настроен. Той е против Истанбулската конвенция, а това върши работа на Нинова в голямата ѝ битка срещу президента на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Номинациите тепърва започват. Структурите по места ще имат месец и половина, за да излъчат своите фаворити, които след това Националният съвет да подреди в листата с тайно гласуване.

Нинова дотук

видимо, но

мълчаливо прави

това, което ѝ се иска

- бившият лидер на БСП Сергей Станишев да не е лидер. Той прави това, в което е добре възпитан - да не превръща тази лична надпревара в партиен проблем. Видя се и на червения конгрес. Вероятно за президента на ПЕС е без значение дали ще е първи, втори, или трети в тази листа. Той е разпознаваем освен в България и за всички леви в Европа.

Макар че през последните 5 г. бившият български премиер работи активно на европейската политическа сцена, той продължава да се ползва с одобрението на 2/3 от членовете и привържениците на БСП у нас. Това показва януарското национално представително проучване на агенция “Тренд”.

61% от симпатизантите на БСП одобряват Станишев. 27% имат отрицателно отношение, 4% не го познават, а 8% не могат да преценят. Президентът на ПЕС се ползва и с подкрепата на 65% от избирателите, които открито заявяват, че ще подкрепят БСП на предстоящия вот. 25% имат отрицателно отношение, 2% заявяват, че не го познават, а 8% не могат да преценят отсега. Станишев е европейски човек -

той е на “ти”

с всички големи

в Европа

- премиери и президенти, независимо дали са от левия или десния политически спектър. И лесно си отваря врати за влияние и лобиране в полза на България. Затова и поставянето му начело на листата на БСП би изглеждало най-логично от гледна точка на европейския облик на партията.

Дали обаче това търси Нинова? Или на нея ѝ е необходим човек, който ще защити нейните идеи, които в последно време акцентират на различията между БСП и ПЕС.

Изборът на Христов изглежда логичен, тъй като професорът е лична кандидатура на лидерката и в настоящия парламент. Той и журналистите Тома Томов и Елена Йончева бяха трите ѝ коза за парламентарния вот преди 2 г. Социологът поведе червената листа в Пловдив-град.

Включването му в отбора на БСП бе изненада за мнозина. Дори за самия него. Както призна той преди 2 г. - дълго се колебал дали да приеме, защото бил убеден, че интелектуалците нямат място в политиката. И обеща да запази критичното си отношение към левицата.

Христов всъщност е от типа хора, които са вечно недоволни или критикуват. Известен е с безпощадния си език. Независимо дали става въпрос за левицата, управляващите, САЩ, или ЕС. Неизменен е обаче в подкрепата си за Русия. Той смята, че “проектът “Македония в ЕС и НАТО” е дело на САЩ с цел редуциране на руското влияние”. В края на миналата година на дискусия за Европа и Русия пък директно заяви, че филмът

“Властелинът на пръстените”

е част от информационната

война на Запада срещу Русия

Името му нашумя след изказването му, че “80% от българите са дебилни”. След скандала ГЕРБ му поиска оставката, а БСП го защити и той само се извини на засегнатите.

Мнозина отдадоха поведението му на липсата на политически опит, но всъщност Христов е бил експерт в правната комисия в четири парламента - от 38-ото до 41-ото НС.

Роден е през 1966 г. в Киев, Украйна. Завършил е право в СУ “Св. Кл. Охридски”. Магистър е по право и доктор по социология на правото на СУ. Преподава в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” историческа социология на социализма, теория на модернизациите в Европа и по света от XVII в. до наши дни. Специализирал е право във Вашингтон, политически изследвания в Москва.

Още при влизането си в групата на БСП обаче Христов заяви, че няма да е “крепостен селянин” на партията и ще запази личното си мнение. Затова мнозина днес се питат дали това ще е поведението му и в Европарламента, ако в крайна сметка поведе червената листа.

Около конгреса на БСП пак неофициално, но очевидно с разрешението на Нинова в медиите за пореден път изтече името на Елена Йончева като фаворит за водач на червената евролиста. Извън всички бури, провокирани от тв журналистката и прокуратурата, никой до този момент не е задал два важни въпроса на Нинова - вие предложихте ли на Йончева и тя прие ли да оглави листата?

Лидерът на БСП вероятно се радва името на червената депутатка да се върти като алтернатива на Станишев. Самата Йончева обаче отрича с нея да е воден директен разговор за евролистата. Извън това чисто партийно интригантство има нещо много нечестно и лично в начина да противопоставяш публично по този начин две известни лица.

Тази жена и

този мъж са

съжителствали

повече от 10 г.

заедно, а и както са категорични техни близки, поддържат и днес перфектни приятелски отношения. Нито Елена, нито Сергей ще се изправи в директен двубой.

Тогава кой? Очаква се много от структурите да издигнат за водач самата Корнелия Нинова, макар тя да заяви вече, че на 200% няма да е в листата.

По принцип при номинации винаги се показват предпочитанията на актива и това ще е знак за доверие към лидера. Или пък интрига, готвена ѝ от вътрешната опозиция. Защото, ако Нинова получи много номинации, но откаже да оглави листата и да поеме отговорността, с какви очи ще застане пред партията си в деня след изборите, особено ако резултатът не е добър за БСП?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Стига сте ги хвалили тези румънци

    Икономическата стабилност е важно нещо, каквото и да си говорим. Съседна Румъния е пред риск да остане без пенсии и заплати на държавните служители. Там спешно назначават за министър-председател съименника на унгарския премиер Лудовик Орбан, за да се спаси страната от колапс. Очевидно българските политици имат малко повече здрав разум и у нас
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,