Внасят в сряда в Министерския съвет доклад за състоянието на държавните психиатрии

https://www.24chasa.bg/novini/article/7276369 www.24chasa.bg
Снимка Архив

По нареждане на премиера Бойко Борисов здравното министерство внася идната сряда доклад в МС за състоянието на държавните психиатрични болници и мерките, които трябва да се предприемат. Това каза по време на парламентарния контрол днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, в отговор на питане за мерките на ведомството за подобряване на условията за лечебна дейност в заведенията за психично здраве в България. Въпросът е в контекста на изнесени данни и репортажи, показващи ужасяващи условия, при които живеят повечето психично болни в специализирани заведения в България.

В националната здравна стратегия 2020 има раздел "Политика за опазване и подобряване на психичното здраве в съответствие с ангажиментите на България на европейско и международно ниво". Основни мерки в тази област са свързани с комплексното обслужване на психично болните в близост до тяхната естествена жизнена среда, както и изграждане на ефективно партньорство между различните институции - за здравеопазване, правосъдие, образование, социалната система, както и гражданското общество, посочи здравният министър.

Друга задача на министерството според Ананиев е осигуряване на обществена подкрепа за преодоляване на психиатричната стигма. Водещ принцип в политиката на МЗ за развитието на психиатричната помощ у нас е максималното възвръщане на психично болния пациент в нормална среда и създаването на условия за реинтеграцията му в обществото, каза още той.

За да се постигне това, министерството е предприело мерки, сред които Ананиев изброи - "усъвършенстване на механизмите за финансиране по реда на методиката за субсидиране на лечебните заведения на МЗ". Чрез тази методика се финансира стационарното лечение на пациенти с психично заболяване, включващо дневно, спешно стационарно лечение, поддържащи програми с метадон и други дейности, обясни министърът. С приетия от Министерския съвет план за действие към стратегия за дългосрочни грижи в периода 2018 - 2021 г. е предвидено разкриването на 10 нови дневни Центрове за социална рехабилитация и интеграция с до 40 места за хора с психични проблеми. Предвиждат се още развитие на мобилни услуги и патронажни грижи, особено в отдалечени и труднодостъпни райони по думите на министъра. В списъка от мерки Ананиев изброи още разкриване на подкрепени, наблюдавани жилища за възрастни хора с психични проблеми, създаване на интердисциплинарни екипи, координирани действия с лечебните заведения за психични болни.

"Предвидено е създаването на 68 Центъра за грижа на лица с психични разстройства, умствена изостаналост и деменции, където ще се предоставят почасови услуги, трудова терапия, консултиране, подкрепа, мобилна работа, трудово наставничество и трудова заетост в реална работна среда", каза Ананиев. Той информира депутатите, че от 1 януари 2017 г. са повишени възнагражденията на работещите в държавните психиатрични болници с 18,24 на сто, а от началото на 2018 г. три държавни психиатрични болници са спечелили и изпълнили проекти по програма на норвежкия финансов механизъм. По думите на здравния министър са извършени ремонти и се е подобрила материалната база в психиатричните болници. Като основно ремонтирани и с добра материално-техническа база той посочи центровете за психично здраве в Русе, Бургас, Враца, Добрич и Пазарджик. За пациентите с психични разстройства с висок процент на инвалидност се грижат, по думите на Ананиев, лични асистенти, както и за останалите хора с увреждания.

Грижата за пациенти с психични заболявания е отговорна и комплексна дейност, включваща грижите на три министерства, на общините, пациентските и неправителствени организации, обобщи министър Ананиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

"Левски" може да остане без Станислав Костов до Нова година! Голмайсторът на "сините" и Първа лига за миналия сезон ще бъде опериран. Това стана ясно след медицинските прегледи в Мюнхен. Нападателят има леко разкъсване на сухожилието на аддуктора. Това означава, че няма как да мине без хирургическа интервенция.