Внасят в сряда в Министерския съвет доклад за състоянието на държавните психиатрии

https://www.24chasa.bg/novini/article/7276369 www.24chasa.bg
Снимка Архив

По нареждане на премиера Бойко Борисов здравното министерство внася идната сряда доклад в МС за състоянието на държавните психиатрични болници и мерките, които трябва да се предприемат. Това каза по време на парламентарния контрол днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, в отговор на питане за мерките на ведомството за подобряване на условията за лечебна дейност в заведенията за психично здраве в България. Въпросът е в контекста на изнесени данни и репортажи, показващи ужасяващи условия, при които живеят повечето психично болни в специализирани заведения в България.

В националната здравна стратегия 2020 има раздел "Политика за опазване и подобряване на психичното здраве в съответствие с ангажиментите на България на европейско и международно ниво". Основни мерки в тази област са свързани с комплексното обслужване на психично болните в близост до тяхната естествена жизнена среда, както и изграждане на ефективно партньорство между различните институции - за здравеопазване, правосъдие, образование, социалната система, както и гражданското общество, посочи здравният министър.

Друга задача на министерството според Ананиев е осигуряване на обществена подкрепа за преодоляване на психиатричната стигма. Водещ принцип в политиката на МЗ за развитието на психиатричната помощ у нас е максималното възвръщане на психично болния пациент в нормална среда и създаването на условия за реинтеграцията му в обществото, каза още той.

За да се постигне това, министерството е предприело мерки, сред които Ананиев изброи - "усъвършенстване на механизмите за финансиране по реда на методиката за субсидиране на лечебните заведения на МЗ". Чрез тази методика се финансира стационарното лечение на пациенти с психично заболяване, включващо дневно, спешно стационарно лечение, поддържащи програми с метадон и други дейности, обясни министърът. С приетия от Министерския съвет план за действие към стратегия за дългосрочни грижи в периода 2018 - 2021 г. е предвидено разкриването на 10 нови дневни Центрове за социална рехабилитация и интеграция с до 40 места за хора с психични проблеми. Предвиждат се още развитие на мобилни услуги и патронажни грижи, особено в отдалечени и труднодостъпни райони по думите на министъра. В списъка от мерки Ананиев изброи още разкриване на подкрепени, наблюдавани жилища за възрастни хора с психични проблеми, създаване на интердисциплинарни екипи, координирани действия с лечебните заведения за психични болни.

"Предвидено е създаването на 68 Центъра за грижа на лица с психични разстройства, умствена изостаналост и деменции, където ще се предоставят почасови услуги, трудова терапия, консултиране, подкрепа, мобилна работа, трудово наставничество и трудова заетост в реална работна среда", каза Ананиев. Той информира депутатите, че от 1 януари 2017 г. са повишени възнагражденията на работещите в държавните психиатрични болници с 18,24 на сто, а от началото на 2018 г. три държавни психиатрични болници са спечелили и изпълнили проекти по програма на норвежкия финансов механизъм. По думите на здравния министър са извършени ремонти и се е подобрила материалната база в психиатричните болници. Като основно ремонтирани и с добра материално-техническа база той посочи центровете за психично здраве в Русе, Бургас, Враца, Добрич и Пазарджик. За пациентите с психични разстройства с висок процент на инвалидност се грижат, по думите на Ананиев, лични асистенти, както и за останалите хора с увреждания.

Грижата за пациенти с психични заболявания е отговорна и комплексна дейност, включваща грижите на три министерства, на общините, пациентските и неправителствени организации, обобщи министър Ананиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от най-сексапилните дами във футбола Алекс Морган обяви бойкот на Доналд Тръмп. Звездата на американския национален отбор няма да уважи покана за Белия дом, ако тимът триумфира със световната титла. Причината за това е солидарност със съпруга й Сервандо Караско. Той е мексиканец, а самата Алекс не е съгласна с имиграционната политика на

Легендарният английски футболист Гари Линекер има нова жена до себе си. Дамата, която спечели сърцето му, е популярна телевизионна кулинарна водеща. Това е доста по-млата от него Гизи Ерскин. Тя е на 39 години, докато Линекер е на 58. Бившият нападател се раздели със съпругата си Даниел Бъкс преди две години.

Дъщерята на Бърни Екълстоун - Тамара, е имала сериозна разпра с майка си Славица. След нея двете не си говорили почти година. Преди това бившата жена на екс собственика на Формула 1 и дъщеря й бяха изключително близки. Причината за скандала между тях е вмешателството на Славица в живота на наследничката й.