Министър Ананиев посреща недоволни от заплатите си медицински сестри от Козлодуй

https://www.24chasa.bg/novini/article/7276413 www.24chasa.bg
Снимки от архива на автора.

Здравният министър Кирил Ананиев ще се срещне в понеделник в министерството с представители на медицинските сестри от болницата в Козлодуй заради протеста им. Сестрите отказаха да подпишат новите си трудови договори заради отреденото им ниско месечно възнаграждение от 580 лв. На срещата се очакват и представители на РЗИ, РЗОК, както и на козлодуйската общинска управа.

Ананиев ще представи пред медицинските сестри параметрите на финансиране на лечебното заведение от Националната здравноосигурителна каса и от министерството на здравеопазването за 2019 г. Министерството, което не е принципал на лечебното заведение, ще окаже съдействие, за да бъдат намерени приемливи решения за функционирането на болницата.

Като „гасене на пожар“ оцени предстоящата среща д-р Пламен Радославов, заместник-председател на здравната федерация към КНСБ. Той обясни още, че болниците в отдалечените райони са стратегически и ги нарече „болниците на бедните хора“.

Според Радославов заплата от 900 лв. на медицинската сестра, на този етап, е нещо, което би могло да потуши част от напрежението. Огромен е недостигът на медицински сестри в страната, изтъкна експертът. Не достигат около 30 000. Липсват още акушерки, лаборанти и лекари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Австрийски професор направи чудо с мен, вече ходя с токчета Борислав РАДОСЛАВОВ "Вече правя опити да тичам след синовете ми. Играем с тях футбол и федербал. Кракът ми беше счупен и изкривен, претърпях множество операции и живеех във фитнеса заради постоянната рехабилитация. Докато накрая един австрийски професор направи чудо с мен и отново ми

Атанас Стоев дал обет преди 39 години Хиляди левове е дарил на бачковската чудотворна икона на Пресвета Богородица лидерът и основател на оркестър "Канарите" Атанас Стоев! Музикантът дава обет преди четири десетилетия, че всяка година ще свири в Бачково и със събраните средства ще подпомага съхранението на светинята.

ЦСКА-София привлича френски футболист, съобщиха вчера всички спортни информационни агенции, като в първоначалните информации не се съобщаваше името на играча. Единствената информация за него беше, че не е свободен агент и ще бъде закупен от "червените". Футболистът вчера трябваше да мине медицински прегледи и да подпише договора си с ЦСКА-София.