Боил Банов: Ремонтът на покрива на Националната библиотека не се бави

https://www.24chasa.bg/novini/article/7276756 www.24chasa.bg
Боил Банов СНИМКА: Архив

Ремонтът на покрива на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" не се бави, а се следват законово определените процедури и съгласувания, за които е необходимо технологично време. Това каза министърът на културата Боил Банов на депутатско питане по време на парламентарния контрол, предаде БТА.

Той отбеляза, че вчера е внесена цялата документация за съгласуване и издаване на разрешение за строеж от направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община.

Министърът коментира и ситуацията със съхраняването на книжния фонд на Националната библиотека. В камерата на намиращата се в библиотеката единствена на Балканите системата "Аноксия" през 2018 г. срещу вредители са били обработени 5000 тома старопечатни книги и ръкописи, както и 52 кутии с документи и повече от 15 000 книги от основния фонд. През м.г. са обезпрашени 269 009 документа. От септември 2018 г. по проект са осигурени и три специализирани устройства за почистване на книги в хранилищата на библиотеката, разработени съгласно консервационните стандарти.

От юни 2016 г. са закупени 105 персонални компютъра, дарени са 16 машини, а по проекти са предоставени още 14. Всички 21 компютъра, които се ползват от читателите в заемното гише и в читалните са подновени. В обучителния център са подновени 15 компютърни конфигурации.

През 2019 г. сайтът на библиотеката ще има и версия на английски език. Ръководството на институцията е предприело действия по превода на информацията в интернет страницата на НБ "Св. Св. Кирил и Методий", поясни министърът.