Боил Банов: Ремонтът на покрива на Националната библиотека не се бави

https://www.24chasa.bg/novini/article/7276756 www.24chasa.bg
Боил Банов СНИМКА: Архив

Ремонтът на покрива на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" не се бави, а се следват законово определените процедури и съгласувания, за които е необходимо технологично време. Това каза министърът на културата Боил Банов на депутатско питане по време на парламентарния контрол, предаде БТА.

Той отбеляза, че вчера е внесена цялата документация за съгласуване и издаване на разрешение за строеж от направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община.

Министърът коментира и ситуацията със съхраняването на книжния фонд на Националната библиотека. В камерата на намиращата се в библиотеката единствена на Балканите системата "Аноксия" през 2018 г. срещу вредители са били обработени 5000 тома старопечатни книги и ръкописи, както и 52 кутии с документи и повече от 15 000 книги от основния фонд. През м.г. са обезпрашени 269 009 документа. От септември 2018 г. по проект са осигурени и три специализирани устройства за почистване на книги в хранилищата на библиотеката, разработени съгласно консервационните стандарти.

От юни 2016 г. са закупени 105 персонални компютъра, дарени са 16 машини, а по проекти са предоставени още 14. Всички 21 компютъра, които се ползват от читателите в заемното гише и в читалните са подновени. В обучителния център са подновени 15 компютърни конфигурации.

През 2019 г. сайтът на библиотеката ще има и версия на английски език. Ръководството на институцията е предприело действия по превода на информацията в интернет страницата на НБ "Св. Св. Кирил и Методий", поясни министърът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански

"Левски" няма как да съществува без финансовата подкрепа на собственика Васил Божков. Поне на този етап. Причината е, че издръжката на клуба е най-малко 18,6 млн. лева на година. "Към днешна дата санитарният минимум „Левски" да съществува е не по-малко от 1 550 000 лв. на месец - заяви изпълнителният директор Павел Колев