Какво висше? Топ 6 по доходи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7276855 www.24chasa.bg

В понеделник очаквайте безплатно с “24 часа” първата книжка с рейтинга на висшите училища в България за 2018 г. Цветна, в удобен формат и с прегледно поднесена информация.

Втората книжка ще се разпространява с вестника на 11 февруари.

Двете книжки са безценно четиво за кандидат-студенти. В тях ще намерите богата информация за най-добрите университети, направления и специалности и за това кои дипломи водят до добра реализация на пазара на труда.

Тук ви предлагаме информация за шестте професионални направления във висшето образование, които осигуряват най-висок облагаем доход.

Комуникационна и компютърна техника

Най-масовото инженерно

направление - 8300 студенти

Това е най-многобройното инженерно направление в българското висше образование. В неговите рамки се обучават близо 8300 студенти в 16 висши училища. Средният успех от дипломата за средно образование на първокурсниците в направлението (4,99) на практика съвпада със средната стойност за страната по този показател.

Средният месечен осигурителен доход на завършилите се нарежда на шесто място сред най-високите доходи на завършилите различните направления в страната, безработицата сред завършилите е значително по-ниска от средната за висшисти (2,44%).

Близо 60% от завършилите направлението през последните 5 години работят на позиция, за която се изисква висше образование. Между завършилите различните висши училища в направлението обаче се наблюдават съществени различия в степента на реализация.

Осигурителният доход на завършилите университета-лидер в направлението, е около 2 пъти по-висок от този на завършилите някои висши училища от втората половина на класацията. Подобни различия се наблюдават по отношение на нивата на безработица сред дипломиралите се, както и по отношение на реализацията на позиции, за които се изисква висше образование.

Обществено здраве

Цели 3/4 работят

за каквото

са учили

Сред завършилите Обществено здраве се наблюдава ниска безработица, като при почти всички висши училища в класацията тя е доста под средните стойности за страната.

Направлението се характеризира с висок процент на приложение на придобитото висше образование (над 75%), както и с високи стойности на приноса на завършилите към осигурителната система.

Обществено здраве се нарежда сред 10-те най-добри професионални направления в страната. Между отделните висши училища в направлението обаче могат да се открият разлики, които не са за пренебрегване.

Резултатите на водещите в класацията медицински университети съответно в София, Пловдив и Варна са близки и през годините те са си разменяли местата на върха на класацията.

 

Математика

Само 412 студенти

Специалистите, получили образованието си в професионално направление Математика, се отличават с високи доходи, нареждайки се по този показател на второ място в страната. Завършилите се реализират предимно като специалисти по информационни и комуникационни технологии, стопански и административни специалисти и като преподаватели. Това е едно от направленията с най-малък брой студенти в страната (412 към април 2018 г.), въпреки че завършилите го се радват на добра реализация на пазара на труда.

Металургия

Голяма добавена стойност

Обучение в професионално направление Металургия предлага само едно висше училище в България.

Обучението в това направление осигурява висока добавена стойност.

Средният успех на студентите от дипломата за завършено средно образование е сред 10-те най-ниски сред всички професионални направления в страната, докато средният осигурителен доход на завършилите е петият най-висок.

Металурзите имат висок принос и към осигурителната система, като делът на осигурените сред завършилите през последните 5 г. се нарежда на шесто място измежду всички 52 професионални направления в страната (86%).

Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми

Висока заплата

Професионалното направление се преподава единствено в Минно-геоложкия университет. Това е едно от професионалните направления, които осигуряват най-висока добавена стойност. В направлението се приемат студенти с едни от най-ниските оценки от дипломата за завършено средно образование (4,38), но същевременно средният осигурителен доход на завършилите направлението е сред трите най-високи сред висшистите в страната.

От друга страна, 37% от завършилите работят на позиция, изискваща висше образование, което е под средната стойност за завършилите висше образование в страната.

Информатика и компютърни науки

Важно е в кой точно

университет си завършил

За поредна година средният осигурителен и облагаем доход на завършилите това професионално направление са най-високи в страната, а средният успех от дипломата за завършено средно образование на студентите първи курс в направлението (5,17) е по-висок от средния за страната.

В направлението обаче се наблюдават съществени различия в средните нива на доходи, заетост и степен на приложение на придобитото висше образование сред завършилите различните висши училища в него. Доходите на завършилите висшите училища в челото на класацията са около 2 пъти по-високи от тези на завършилите висши училища в края на класацията.

Подобни и дори още по-контрастни разминавания се наблюдават по отношение на нивото на безработица, което отчасти може да се дължи на регионалните различия в състоянието на икономиката. Броят на студентите в това направление плавно расте през последните 5 г., като през 2018-а вече са повече от 7900, с което Информатика се нарежда сред десетте най-масови професионални направления в страната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко

Футболистът на "Милан" Тео Ернандес няма спиране в последно време. Той сменя жените една след друга. Наскоро испанецът имаше кратък флирт с участничката в италианския "Биг брадър" Елиза де Паничис. Моделката сама потвърди за отношенията им в ефир. Това вбеси Ернандес. И явно е довело до край на отношенията им

Футболистите на "Левски" ще получат заплати и този месец. Клубът успя да събере средства, за да се разплати с тях на 20 февруари. Тогава е датата, на която играчите взимат месечните си възнаграждения. Парите постъпиха в касата на "сините" благодарение на отличната посещаемост на дербито с ЦСКА-София. На Националния стадион имаше над 27 000 зрители