Николина умира в полунощ, без да разбере, че в началото на деня е починала и дъщеря й

https://www.24chasa.bg/novini/article/7276933 www.24chasa.bg
Д-р Радойкова, директорка на болницата в Гоце Делчев

52-годишната Юлия Петрова и 78-годишната ѝ майка страдали от тежки хронични заболявания

Oгромна трагедия потресе Гоце Делчев преди дни. С разлика от часове в един и същи ден - в началото и в края му, в болницата, една след друга починаха майка и дъщеря.

Първо от този свят си отива 52-годишната Юлия Петрова, а след това и майка ѝ Николина Дедова, на 78 г.

“Фамилията е изключитено уважавана в града. Имат много приятели, всички са трудолюбиви. Децата са с образование и никога не са чакали наготово. Цял живот сами са си изкарвали прехраната”, казват местните хора.

“Такава е била Божията воля. Болката за всички ни е голяма.

Надявам се

сега двете пак

да са заедно на

другия свят”,

през сълзи разказа Нина Петрова, която губи майка си и баба си.

Възрастната жена била настанена във вътрешно отделение на МБАЛ “Иван Скендеров” в Гоце Делчев. Имала високо кръвно, висока кръвна захар, астма и още доста други хронични заболявания.

От близо година пък в Гоце Делчев се прибрала дъщеря ѝ Юлия, която 13 г. работила в Гърция. Наложило се да се върне, защото ѝ открили бъбречна недостатъчност - двата ѝ бъбрека не функционирали и започнали процедурите по хемодиализа през ден.

През този период в България тя не е работила, а се грижила вкъщи за болната си майка Николина. Когато преди седмица се наложило пенсионерката да бъде приета в болницата, при нея като придружител останала дъщеря ѝ Юлия.

“В неделя вечерта в болницата пристигнал вуйчо, за да смени мама, а тя да се прибере у дома, за да си почине. Трябвало в понеделник пак да е на диализа. Излязла е отвън да изпуши една цигара и да изчака вуйчо. Той пристигнал, а през това време на мама ѝ станало зле. Не можела да си поеме въздух. Той я качил на една количка и я вкарал веднага в спешния център. Там са ѝ сложили урбазон, но тя не се подобрила.

Преместили са я в реанимация, където ѝ поставили кислородна маска, но малко след това, около 1 ч след полунощ, е починала”, допълва дъщерята Нина. Тя и двамата ѝ братя живеят в Германия, но веднага се върнали в Гоце Делчев.

След като Юлия починала, брат ѝ не казал на болната им майка какво се е случило. Пенсионерката питала къде е дъщерята, защо не идва при нея в стаята, но медиците и другите роднини криели за трагедията.

Обяснявали ѝ, че след хемодиализата се наложило да остане в отделението, защото не се чувства добре. В края на същия ден, малко преди полунощ, във вътрешното отделение починала и възрастната жена.  

“До последно

баба не знаеше

за смъртта на

майка. И може

би така стана

по-добре

Чудехме се как да ѝ кажем и как ще я доведем на погребението. Ние пък разбрахме за смъртта на баба на път от летището към Гоце Делчев.

Идвахме си за мама, а когато пристигнахме пред дома ни около полунощ, видяхме да си тръгва катафалката, която беше докарала и баба. Страшно е да видиш два ковчега един до друг!”, допълва Нина. Още е в стрес от двойната трагедия, не може да се съвземе и не обвинява никого за смъртта на майка си и баба си. Предполага, че може би има някава необяснима духовна връзка между майка и дъщеря. Допуска, че е възможно майката да е усетила интуитивно, че дъщеря ѝ вече е мъртва, но е категорична, че роднините не са казали до последно, за да я предпазят.

Предполага обаче, че е възможно състоянието на майка ѝ да се е влошило и поради факта, че в събота и неделя не се прави хемодиализа.

“Ако два дни мама не ходи на диализа, ѝ става тежко. Започва да диша трудно и дори си имаше помпичка за улесняване на дишането. Нямам обяснение защо в почивните дни тази процедура не се прави. Може би нещо трябва да се промени, защото сигурно има и други болни като мама, които имат нужда от хемодиализа през ден.

Не обвинявам никого, просто Господ така е решил да приключи земният път на двете. Никой не знае кога и къде ще почине. Такава е била Божията воля”, разсъждава младото момиче. Страшно съжалява, че майка ѝ си е отишла млада и не е могла да се порадва на внуци, защото тя и братята ѝ още не са се оженили. Остава със спомените за майка си като една много силна жена, която никога не се е оплаквала от нищо.

“Въпреки че бе на хемодиализа, не е казвала, че се чувства болна. Винаги изглеждаше прекрасно - добре облечена, с прическа и грим. Стараеше се да не личи, че е болна”, казва Нина за майка си.

Директорката на болницата д-р Мария Радойкова е категорична, че няма лекарска грешка при смъртта и на двете жени.

“Трагедията е много голяма, изказвам съболезнования на цялото семейство.

Сигурна съм, че колегите са направили всичко, което е необходимо, за да ги спасят. За съжаление, и двете жени са имали тежки хронични заболявания”, каза д-р Радойкова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.