Само Пловдив и Русе с еднакво развита индустрия и услуги

https://www.24chasa.bg/novini/article/7278905 www.24chasa.bg
Индустриална зона - Пловдив, е една от най-големите в страната, дава подслон на десетки фирми, много от които - на чужди инвеститори.

В София заплатите са високи заради IT сектора

Икономиката в област Пловдив се определя едновременно и от силна индустрия, и от сектора на услугите за разлика от останалите области, които са по-тясно профилирани. Това показва отрасловият профил на областите, изготвен от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Съотношението между двете сфери е 56% за услугите и 40% за индустрията в общата добавена стойност за областта. Подобна е и ситуацията в Русе, където отрасловата структура е почти същата.

Размерът на добавената стойност от индустрията в Пловдив е 4143 лв. на човек от населението. Така градът под тепетата се нарежда на пето място при индустриалните области.

Първата четворка при тях е много ясно изразена - това са Стара Загора, Софийска област, Враца и Габрово. Добавената стойност от индустрията на човек при тях е съответно 9985, 8177, 5305 и 5300 лв. Това всъщност са единствените области, в които индустрията формира най-малко половината от брутната добавена стойност на цялата област.

Отговорни за силната индустрия в Стара Загора са енергийните комплекси в Раднево и Гълъбово, а за Враца - АЕЦ “Козлодуй”. Софийска област трябва да благодари на големите добивни предприятия като тези в Челопеч и Пирдоп. В Габрово случаят е по-различен - там са развити машиностроенето, текстилът, в областта влизат и големите предприятия в Севлиево.

От друга страна, услугите в Пловдив създават добавена стойност в размер от 5946 лв. на човек. Така сегашната Европейска столица на културата се нарежда след София, Варна и Бургас в тази сфера.

В София делът на услугите в добавената стойност на областта е цели 86%. Столицата се отличава с високотехнологичен сектор на услугите, тъй като над 10% от всички наети в него са от сферата на информационните и комуникационните технологии и именно това дърпа заплатите нагоре. Във Варна и Бургас специалистите по информатика са едва 1-2%. 14% от наетите в Бургас и 9% от тези във Варна работят в хотели и ресторанти, докато в София занимаващите се с туризъм са само 4%.

ИПИ посочва и земеделските области на България и ги определя като относително бедни. Това са Силистра с 23% дял на селското стопанство в областта, Видин (18%), Монтана (16%), Разград (16%), Добрич (16%), Кърджали (15%), Търговище (14%), Шумен (13%) и Ямбол (13%).

Тези области имат най-нисък БВП на глава от населението.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.