Луксозните имоти в София поскъпнали с 6 на сто

https://www.24chasa.bg/novini/article/7280965 www.24chasa.bg
Луксозните имоти в София са поскъпнали средно с 6%

Средната отстъпка за сделка е била 7,4%

Луксозните имоти в София са поскъпнали средно с 6%, показва анализ на Unique Estates за 2018 г.

70% от сделките са с отстъпка от първоначалната цена. Тя обаче е по-висока от тази през предходната година, когато малко над половината сделки са били с намаление. Средната отстъпка през 2018 г. е била 7,4%. При апартаментите тя е била под 7%, а при къщите – малко над 10%. Най-голям през годината е бил делът на продажбите с намаление до 5% от офертната цена. Според анализа е признак за постепенното балансиране на пазара.

Сред най-предпочитаните зони за закупуване на имот са центърът на столицата, кв. “Лозенец” и до Докторския паметник. При последния район има покачване на предлагането, но се отчита спад на сделките заради високите цени на жилищата - 2800-3000 евро/кв м.

При наемането на апартаменти предпочитани са центърът, “Лозенец”, “Изток” и около Докторския паметник. При търсенето на къщи водещи остават кварталите по Витошката яка – "Бояна", "Симеоново" и "Драгалевци".

В анализа се посочва, че има тенденция през последните месеци към преориентиране на много купувачи в най-високия сегмент от пазара – над 500 000 евро, както и от къщи към инвестиции в малки бизнес имоти. В тази категория попадат основно сделки, при които предвидения бюджет е между 1 до 3 милиона евро. От компанията посочват, че тези клиенти търсят вложение за парите си.

Заради по-добрия наемен пазар, често пъти тези средства се насочват към малки бизнес имоти – апартаментни сгради, както и офис сгради с 1000-1500 кв.м разгъната застроена площ. Пазарът познава и случаи, в които новозавършени жилищни сгради се превръщат в офисни за нуждите на малки компании от консултантския бизнес, технологиите, фармацията, адвокатски дружества 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.