Хавайски депутат иска само 100-годишни да могат да си купуват цигари

https://www.24chasa.bg/novini/article/7281970 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Ще трябва ли човек да бъде столетник, за да може да пуши в американския щат Хавай през 2024 г.? Ако се съди по желанието на хавайски депутат, който предлага легалната възраст за продажба на цигари постепенно да се увеличи, отговорът е "Да", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Целта на проектозакона, предложен от депутата Ричард Крийган в местния парламент, е Хавай в крайна сметка да стане първият американски щат, забранил на територията си продажбата на цигари - "най-смъртоносното изобретение в цялата човешка история".

"Накратко, тук живеят хора, които са силно зависими. От моя гледна точка те са превърнати в роби от една невероятно пагубна индустрия. Тя ги прави затворници, карайки ги да посягат към пристрастяващата цигара, въпреки съзнанието за огромната й токсичност", е заявил Ричард Крийган пред в. "Хавай трибюн хералд".

През 2016 г. Хавай стана първият американски щат, увеличил легалната възраст за продажба на цигари от 18 на 21 години, припомня агенцията.

Проектозаконът на Ричард Крийган предвижда легалната възраст за продажба на цигари да се увеличи на 30 години през 2020 г., 40 години през 2021 г., 50 години през 2022 г. и 60 г. през 2023 г. Според предложението на депутата от 2024 г. легалната възраст за продажба на цигари трябва да стане минимум 100 години.

Крийган смята, че по този начин Хавай ще може на практика да забрани напълно продажбата на цигари на своя територия, без да попадне под ответния удар на тютюневото лоби.

"Щатът е длъжен да опази общественото здраве. Не оставяме хората със свободен достъп до опиати, например, или до други медикаменти по лекарско предписание. Цигарата е по-смъртоносна, опасна и пристрастяваща от което и да е лекарство по предписание. Наш дълг като законодатели е да спасяваме животи. Ако не забраним цигарите, убиваме хората", казва Ричард Крийган. Депутатът, който е лекар по образование, не крие, че по време на следването си самият той е пушил, за да остава буден.