Мариета Райкова е новият шеф на спецсъда

https://www.24chasa.bg/novini/article/7282197 www.24chasa.bg
Мариета Райкова СНИМКА: Пиер Петров

Лозан Панов не я подкрепи

Съдия Мариета Райкова е новият шеф на Специализирания наказателен съд, след като получи 11 гласа от членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Другата кандидатка – Мария Карагьозова от Софийския районен съд, не получи подкрепа от нито един съдебен кадровик. 

Райкова досега бе зам.-шеф на спецсъда, който решава дела срещу банди, тероризъм и корупция. Кариерата й в съдебната система започва като следовател в Столичната следствена служба. През 2006 г. облича черната тога като съдия в Софийския районен съд, след това за малко правораздава и в Софийския градски. През 2015 г. печели конкурс за място в спецсъда и оттогава работи там.

Едно от най-известните дела, който Райкова е гледала през годините, е това срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов за хулиганство. Към настоящия момент тя се произнася по исканията за СРС, които в спецсъда са многобройни. 

Шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов я попита дали приема ръководител на по-горен съд да ходи при съдия от по-долен, за да настоява по-бързо да администрира дело. Той визираше шефа на апелативния спецъсъд Георги Ушев, който бе отишъл на крака при съдията от спецсъда Иво Хинов, за да му каже по-бързо да изготви материалите по делото за мярката за неотклонение на Десислава Иванчева. Тази ситуация лъсна от проверка на ВКС в апелативния спецсъд, разпоредена именно от Панов. Райкова отговори, че не е запозната с такъв случай.

Тя спечели симпатиите на съдебните кадровици с това, че по-добре познава проблемите на съда от конкурентката си Карагьозова. Например Райкова изрази мнение, че сградата на ул. Черковна 90 ще е напълно достатъчна за спецсъда, апелативната инстанция и двете спецпрокуратури, ако Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) напусне зданието. Очаква до няколко месеца това да стане. За нова сграда на спецсъдилищата и прокуратурите бе замислен бившия механотехникум на столичния бул. "Стамболийски", известен като "Сталин".

За Райкова положително се изказаха членовете на ВСС Драгомир Кояджиков, Красимир Шекерджиев и Цветинка Пашкунова. Лозан Панов не подкрепи нито една от кандидатките.

Шефското място в спецсъда се освободи, след като Георги Ушев бе издигнат от предишния състав на ВСС за ръководител на апелативния спецсъд.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.