Мариета Райкова е новият шеф на спецсъда

https://www.24chasa.bg/novini/article/7282197 www.24chasa.bg
Мариета Райкова СНИМКА: Пиер Петров

Лозан Панов не я подкрепи

Съдия Мариета Райкова е новият шеф на Специализирания наказателен съд, след като получи 11 гласа от членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Другата кандидатка – Мария Карагьозова от Софийския районен съд, не получи подкрепа от нито един съдебен кадровик. 

Райкова досега бе зам.-шеф на спецсъда, който решава дела срещу банди, тероризъм и корупция. Кариерата й в съдебната система започва като следовател в Столичната следствена служба. През 2006 г. облича черната тога като съдия в Софийския районен съд, след това за малко правораздава и в Софийския градски. През 2015 г. печели конкурс за място в спецсъда и оттогава работи там.

Едно от най-известните дела, който Райкова е гледала през годините, е това срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов за хулиганство. Към настоящия момент тя се произнася по исканията за СРС, които в спецсъда са многобройни. 

Шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов я попита дали приема ръководител на по-горен съд да ходи при съдия от по-долен, за да настоява по-бързо да администрира дело. Той визираше шефа на апелативния спецъсъд Георги Ушев, който бе отишъл на крака при съдията от спецсъда Иво Хинов, за да му каже по-бързо да изготви материалите по делото за мярката за неотклонение на Десислава Иванчева. Тази ситуация лъсна от проверка на ВКС в апелативния спецсъд, разпоредена именно от Панов. Райкова отговори, че не е запозната с такъв случай.

Тя спечели симпатиите на съдебните кадровици с това, че по-добре познава проблемите на съда от конкурентката си Карагьозова. Например Райкова изрази мнение, че сградата на ул. Черковна 90 ще е напълно достатъчна за спецсъда, апелативната инстанция и двете спецпрокуратури, ако Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) напусне зданието. Очаква до няколко месеца това да стане. За нова сграда на спецсъдилищата и прокуратурите бе замислен бившия механотехникум на столичния бул. "Стамболийски", известен като "Сталин".

За Райкова положително се изказаха членовете на ВСС Драгомир Кояджиков, Красимир Шекерджиев и Цветинка Пашкунова. Лозан Панов не подкрепи нито една от кандидатките.

Шефското място в спецсъда се освободи, след като Георги Ушев бе издигнат от предишния състав на ВСС за ръководител на апелативния спецсъд.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Млади художници използваха хубавото време днес преди обед за да потърсят вдъхновение за своите творби в центъра на София около църквата "Св.

Притежаваният от Ветко Арабаджиев хотел "Пампорово" в едноименният курорт е запечатан напълно легално от НАП. Това става ясно от решение на Административен съд – Пловдив, от миналата седмица. Повод за произнасянето на магистратите е жалба от управляващата хотела фирма "Виктория туристик", която е част от туристическата империя на обвинения в

Сладко, сладко си похапва отец Дионисий в столична сладкарница. Архимандритът реши да поглези душата и тялото си със сочен десерт, видяха папараците на "България Днес". Духовното лице дори махна калимявката си от уважение към храната. След като се облажи с вкусния сладкиш, Дионисий се наслади на следобедното си кафе и продължи да движи църковните