Захариева: Радев обяви позицията си за Венецуела през мрежите, не чу аргументите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7284745 www.24chasa.bg
Кадър Би Ти Ви

"Президентът Румен Радев реши през социалните мрежи да обяви своята позиция за Венецуела ден преди Съвета по сигурност, въпреки че там има двама негови представители, които на заседанието изложиха неговите аргументи. Обяви я преди да чуе другите аргументи, изложени на сбирката". Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

"Ние бяхме 20-ата държава, които подкрепихме Гуайдо за временен президент, не сме бързали. Хуманитарните бежанци във Венецуела обаче са към 4 милиона. В никакъв случай международната общност не е взела прибързано решение. Съветът на външните министри на ЕС често разглеждаше проблема. Никой в ЕС не признава миналогодишните президентски избори там. Не разбирам какъв е българският интерес да не подкрепим общата позиция на Европа. Очевидно е, че венецуелците искат избори", добави тя.

"Не бих казала, че е лесна комуникацията ни с президенството. Но в никакъв случай не сме търсили конфронтация. Доста посланически назначения чакат одобрение - 10-15", каза още тя.

Захариева коментира и Брекзит. Според нея все повече се върви към „развод” без сделка. Тя бе категорична, че както и да се раздели Великобритания с ЕС, всичко ще се промени за българите.

Няма вече да има свободно движение, дори и процедурите да са облекчени, каза още Екатерина Захариева.