Захариева: Евроинтеграцията на Западните Балкани е вече необратим процес

https://www.24chasa.bg/novini/article/7285096 www.24chasa.bg
Роберто Антонионе и министър Екатерина Захариева СНИМКА: МВнР

"Щастлива съм, че след Българското председателство на Съвета на ЕС процесът на евроинтеграция за Западните Балкани вече е необратим", каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на среща с новия генерален секретар на Централноевропейската инициатива /ЦЕИ/ Роберто Антонионе, съобщиха от МВнР.

Западните Балкани вече участват в срещи на високо и най-високо ниво на ЕС, в работни групи и важни дебати като този за бъдещето на Европа, е допълнила Захариева.

Антонионе и водената от него делегация са посетили София като част от обиколка в страните членки на ЦЕИ. "Благодаря за предоставената ни възможност да обясним какво можем да постигнем заедно", е казал гостът. Той благодарил също за усилията на българското председателство на Съвета на ЕС, поставило на фокус европейската перспектива на Западните Балкани.

Министър Захариева е подчертала, че българската подкрепа не спира дотук, а страната ни няма да спести усилия за продължаването на европейската интеграция на региона.

Друг фокус на общите ни усилия трябва да бъде изграждането на административен капацитет, е допълнила министър Захариева. Само така, по думите й, тези страни ще могат да използват оптимално европейските средства. Вицепремиерът е очертала важността на това инициативи като ЦЕИ да насочат фондове и усилия към младежта, образованието и науката в тези страни.

Нека различните регионални инициативи работят в синергия, като се допълват, е казала още министър Захариева. Тя е посочила, че в широкия ни регион действат различни форуми като Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, Черноморското икономическо сътрудничество и други, които се допълват и могат да си сътрудничат за по-добри резултати.

Създадена през 1989 г., ЦЕИ е най-старият регионален форум в Централна, Източна и Югоизточна Европа. България е пълноправен член от 1996 г. Днес инициативата обхваща 17 държави, сред които страни-членки на ЕС, държави от Източното партньорство и от Западните Балкани.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.

3-годишната Евелин с тежка инфекция и изгаряния Тежка инфекция и изгаряния получава дете след ухапване от комар в Червен бряг, научи "България Днес"! Част от кожата на лявата ръка на малката Евелин почти липсва. Майката на 3-годишното момиченце обвинява лекарите в Червен бряг в некомпетентност. Историята е от началото на месеца.