За първи път може да наложат санкция - възстановяване на разрушена дюна

https://www.24chasa.bg/novini/article/7287822 www.24chasa.bg
Това остана от защитените дюни на "Смокиня" след булдозера, пуснат по поръчка на собственика на каравана на плажа Иван Нончев.

Конкректно започвайки с дюните, районната инспекция в Бургас изчаква да види как ще завърши наказателното преследване.

Защото ако процедурата приключи без решение, че има наказателно престъпление - ние ще предприемем административни действия. Ако има наказателни - те са по-строги и трябва да важи по-строгата санкция. Най-крайната административна санкция, която може да бъде предприета, е възстановяване, което до този момент не е правено и трябва да видим как ще стане. Нещо, което е създадено през толкова дълъг период, как ще се възстанови. Това със сигурност ще бъде предизвикателство, но винаги има първи път. Това заяви екоминистърът Нено Димов в кулоарите на парламента на въпрос за действията, предприети след разрушаване на дюни в района на къмпинг „Смокиня“.

Димов подчерта, че е установено, че теренът попада в природна забележителност „Пясъчни дюни". "Констатираното увреждане на пясъчните дюни е в нарушение на режимите на защитените територии“, каза още министърът и уточни, че при проверката не е установен извършителят.

Димов обясни какви са установените до този момент нарушения, свързани с унищожаването на дюни и строителни дейности по черноморското крайбрежие. Министърът каза, че на "Арапя" няма защитена територия, както и Натура 2000 и посочи: "има ясно становище, че не е горски фонд и няма вековни дървета". Той обясни, че остава ДНСК и общината да разгледат случая. Министърът посочи, че са проверени сигналите за строителни дейности в близост до крайбрежието на курорт "Св. Св. Константин и Елена", община Варна. Той посочи, че е извършена проверка на място и документално. Установено е, че изграждането на хотел е съгласувано и няма нарушение.

По отношение на инвестиционното предложение в района на къмпинг „Градина“ е проведена процедура по реда на Закона за биологичното разнообразие, приключила с решение от март 2018 г. на директорът на районната дирекция в Бургас. По думите му при проверката е установено депониране на земни маси, извън границите на имота, което е неизпълнение на решението на директора на РИОСВ – Бургас и е съставен акт.

Министърът коментира и темата за река Чая, чиято дига трябва да бъде ремонтирана заради разкъсване. „Скъсването е вследствие на естествено преместване на коритото на река Чая. Когато бях онзи ден на място Министерството на земеделието, храните и горите, или по-точно тяхната служба, оправяше фактическото корито“, заяви още Димов. По думите му с връщането в нормалното корито въпросът ще се реши.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Реал" (Мадрид) Карим Бензема иска разрешение да играе за друг национален отбор, след като не попада в този на Франция. Нападателят е в изгнание от представителния тим след скандала с изнудването на Матийо Валбуена. Въпреки многобройните призиви да бъде върнат при "петлите", президентът на Френската футболна федерация Ноел Льо Грае

Малки шапчици, терлички и октоподчета получиха недоносени бебета в болницата в Русе. Фондация "Нашите недоносени деца" дари на малките пациенти на УМБАЛ "Канев" пъстри подаръци по повод Световния ден на недоносените бебета, който се отбелязва на 17 ноември. "Плетивата са изработени от доброволци с големи сърца

Български котарак за първи път стана световен шампион. Животното взе призовото място на най-голямата международна изложба за родословни котки, провела се в германския град Фрайбург. Той се казва Бенджъмин и е на 4 години. Породата му е британска късокосместа златна чинчила. Преди за стане световен шампион