Вдигат заплатите на медиците в общинските болници с поне 25% (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7288917 www.24chasa.bg
В четвъртък премиерът Бойко Борисов свика спешна среща със здравния министър Кирил Ананиев, вицепремиера Томислав Дончев, шефа на НЗОК д-р Дечо Дечев и Сдружението на общинските болници, за да обсъдят проблемите на лечебните заведения. Ден по-късно държавата им отпусна допълнителни средства.

30 млн. лв. отпусна спешно държавата за лечебните заведения по места. Те ще разполагат с 66 млн. лв. повече през 2019 г.

От 25% до 40% по-високи заплати за 2019 г. ще получат лекарите и медицинските сестри в общинските болници в страната. Това стана възможно, след като в петък държавата им отпусна 18 млн. лв. допълнителна субсидия за годината.

Решението бе взето на среща при премиера Бойко Борисов със здравния министър Кирил Ананиев, финансовия Владислав Горанов, вицепремиера Томислав Дончев и представители на Сдружението на общинските болници. Свика я премиерът, който ден по-рано възложи на Ананиев спешен анализ на състоянието на общинските болници и да предложи мерки за подпомагането им.

Увеличение на заплатите с 10-15% ще има и за областните болници, чиито финансови и организационни проблеми са сходни с тези на общинските. Те също били обсъдени на срещата. Ще получат от държавата 12 млн. лв. над предвиденото, с което общата допълнителна субсидия за всички става 30 млн. лв.

“Това не е целият допълнителен ресурс. През тази година областните и общинските болници ще ползват още допълнителни средства, тъй като има увеличение в бюджета на здравната каса и на Министерския съвет. С тях общото увеличение е 66 млн. лв., от които 28 млн. лв. ще са за общинските и 38 млн. лв. за областните болници”, разясни Ананиев.

“Удовлетворени сме, защото в рамките на два дни се постигна нещо, което не очаквах да се случи. Това е първа стъпка в правилната посока, към която отдавна се опитваме да насочим разговорите. Няма как да искаме повече на този етап, но за нас е начало на нещо ново”, каза д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

Около 70 са общинските болници в страната, а дълговете им са около 100 000 лв. При средно заплащане от 560-700 лв. на медиците в тях минималното увеличени в заплатите им ще е от 140 до 175 лв.