Проектантът е сондирал в Кресненското дефиле за по-подробни геоложки проучвания, не се строи магистрала

https://www.24chasa.bg/novini/article/7292676 www.24chasa.bg

Не нелегална фирма, а авторът на идейния проект за магистрала "Струма"  през Кресненското дефиле -  "Пътпроект 2000",  е правил допълнителни сондажи за проучване на геологията. Това разказа за "24 часа" Любен Симеонов, управител на фирмата, когото "24 часа" без особено усилие откри. 

"Пътпроект 2000" участва в конкурс на АПИ, през февруари 2018 г. предава проекта, а през май месец нейната разработка е класирана на първо място, разказва Симеонов. За да е абсолютно сигурна в този тежък и пресечен терен,  фирмата е продължила геоложките проучвания, за да актуализира ПУП-парцеларен план. 

В понеделник обаче bTV съобщи, че "строителни машини фантоми започват работа по магистрална отсечка за стотици милиони, месеци преди въобще да е избран изпълнителят на скъпия проект".Телевизията са позовава на снимки, които били получени от неправителствената организация "Антикорупционен фонд" е получила снимки, на които се виждало как работят тежки машини.. 

"Ние не сме строили временни, а сме разчистили съществуващи стари горски пътища, а наши подизпълнители са правили площадки за сондите, каза проектантът.   На въпрос на "24 часа" защо никой не е знаел за проучванията им през лятото, Симеонов каза, че когато са работили по разширения идеен проект през 2016-2017 г. всички са знаели, че ще има продължение на проучването.  

Симеонов заяви още, че нито  „Геострой”, нито „Главболгарстрой”, които са посечени в материала на телевизията, имат нещо общо с тези сондажи. Те са изпълнители на лота от Сандански до Кресна и затова местните хора ги свързвали с тях. 

Директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов в понеделник назначени теренна и документална проверка какви дейности се извършват в държавни горски територии. Резултатите ще станат ясни във вторник.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.