Предварителната процедура за промяната на гръцката конституция е на финалната права

https://www.24chasa.bg/novini/article/7293888 www.24chasa.bg
Гръцкият парламент СНИМКА: Ройтерс

На финалната права се намира /предварителната/ парламентарна процедура за промяната на /гръцката/ конституция, защото днес, 12 февруари, се вдига завесата за завършването на първия етап, двудневната дискусия в пленарната зала, която ще завърши с поименно гласуване.

Същата процедура ще бъде повторена след един месец и гласуването, което ще бъде проведено тогава, ще реши колко и кои разпоредби от основния закон на Република Гърция ще бъдат внесени за промяна от следващия парламент, който поради това ще бъде наречен ревизиращ.

Разпоредбите, които получат квалифицирано мнозинство от 180 гласа /в настоящия парламент/, ще могат да бъдат променени от следващия /с обикновено мнозинство/ от 151 от членовете на парламента. Обратно, тези разпоредби, които съберат при гласуването следващия месец 151 гласа или повече, но по-малко от 180 гласа, в следващия парламент за промяната им ще трябва да бъде прескочена летвата от 180 гласа. Подразбира се, че предложенията за изменения, които не съберат 151 гласа, ще бъдат отхвърлени и членовете, за които се отнасят, няма да могат да бъдат променени.

Съгласие на СИРИЗА и Нова демокрация по седем пункта

От дискусиите в парламентарната комисия за конституционните промени, която завърши работата си след 18 заседания в продължение на 2,5 месеца, двете големи партии, макар и с различни аргументи, намериха допирни точки по седем пункта, като СИРИЗА подкрепи две предложения на най-голямата опозиционна партия, а тя от своя страна гласува положително пет нейни предложения.

СИРИЗА подкрепи предложенията на Нова демокрация, които се отнасят до:

1) Член 68 за анкетните комисии, като се дава право и на парламентарното малцинство да ги съставя (подкрепено и от Демократичния блок).

2) Член 96, който изравнява военните съдилища с редовните (отхвърлено само от Съюза на центристите).

От своя страна Нова демокрация подкрепи следните предложения на СИРИЗА:

1) Член 32 за преустановяването на обвързването на /неуспешния/ избор на президент с предсрочно разпускане на парламента, което е подкрепено само от Нова демокрация.

По конкретния член СИРИЗА и Нова демокрация са съгласни, че трябва да се прекрати обвързването на /избора на президент/ с разпускането на парламента и предсрочни избори, но са на различни мнения за процедурата, която трябва да се следва. СИРИЗА предлага последователни гласувания в парламента в рамките на 6 месеца и ако те не дадат резултат, да се провежда пряк избор на президента от народа. Нова демокрация предлага последователни гласувания в парламента, при които, ако президентът не бъде избран с 200 гласа при първото и със 180 при второто, да може да бъде избран със 151 гласа.

2) В член 54, който предвижда избор на до 5 депутати от гърците в чужбина.

3) В член 86 за отговорността на министрите, с което се отменя давностния срок за наказателно преследване на министрите (Не се подкрепя от Съюза на центристите)

4) В член 62 за парламентарния имунитет, който се ограничава само до престъпления, пряко свързани с упражняването на парламентарните правомощия (Подкрепено и от останалите опозиционни партии без Съюза на центристите).

5) В член 101А за независимите органи и начина на избиране на ръководствата им (Не е подкрепено от Съюза на центристите).

Гръцката комунистическа партия се въздържа да заеме позиция по всички предложения в пленарната зала, а Златна зора се противопостави на всички.

Противоречията между СИРИЗА и Нова демокрация:

Спорни обаче остават разпоредби, по които не се видя никакво желание за разбирателство и от двете страни и които се отнасят до промени в конституцията, свързани с основаването на частни университети, на които се противопоставя СИРИЗА, и утвърждаването на обикновената пропорционална избирателна система в парламентарните и местните избори, както и за конституционното утвърждаване на балансираните бюджети.

Възраженията на СИРИЗА по отношение на промените, които предлага Нова демокрация, се отнасят до:

1) Член 16, за да се даде възможност за основаване на частни университети (С това предложение са съгласни Демократичният блок и Съюзът на центристите) .

2) Член 79, в който се предлага да залегне конституционно изискване за балансирани бюджети.

3) Член 103 за организацията на публичната администрация и за атестацията.

4) Членове 88-100, които се отнасят до функционирането на съдебната система и предвиждат отмяна на правото на изпълнителната власт да назначава ръководството на правосъдието, което вече ще се решава от специална комисия на парламента.

От своя страна Нова демокрация не е съгласна със следните предложения на СИРИЗА:

1) В член 3 за религиозно неутралната държава. Демократичният блок подкрепи тълкувателна декларация, че терминът "преобладаваща религия" не означава официална държавна религия и не води до никакви отрицателни последствия в тежест на други вероизповедания и изобщо за упражняването на правото на религиозна свобода.

2) В член 44, който дава правото на референдум по инициатива на народа.

3) В член 54 за конституционното утвърждаване на обикновената пропорционална система.

4) В член 102 за установяването на обикновената пропорционална система в местното самоуправление, като се предвижда възможността и за местни референдуми.

5) За тълкувателна декларация за член 86, според която в престъпленията на министрите, които се преследват по специална процедура, не се включват онези, които са извършени просто поради удобния случай на упражняване на министерските правомощия.

СИРИЗА и Нова демокрация имат различни мнения и дали решенията на настоящия парламент за конституционните промени имат обвързваща сила и за следващия.

/БТА/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.