Кметовете поискаха 20% от толтаксите за улици (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7294752 www.24chasa.bg
Регионалният министър Петя Аврамова СНИМКИ: Десислава Кулелиева

Кметовете поискаха 20% от толтаксите за обновяване на уличната мрежа в градовете. Предложението направи кметът на Димитровград Иво Димов, който е зам.- председател на УС на Националното сдружение на общините по време на негов форум. Димов заяви, че уличната мрежа на градовете е 52 000 км, а по време на ремонта се подменят подземните комуникации. Той настоя и 2% от данъка върху доходите да остават за местните бюджети, което да е ново искане на общините.

Кметовете осново се интересуваха от финасирането на проектите за следващия програмен период, тъй като искат да са готови още със старта му през 2021 година.

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова поясни, че основните 2 европриоритета за следващия период са градско и регионално направление. Тя заяви, че стремежът бил в регионалната политика и в регионалните стратегии да няма бели петна и поясни, че през тази година ще се правят плановете за регионалното развитие и схемите за пространствено развитие. Аврамова смята, че трябва да се прави интегрирана регионална политика, която да е без ограничения в териториалния обхват. Тя даде пример със Сливен и Ямбол, които се обединявали за реализиране на проект за 4-лентов път между двата града и за икономическа зона около този път. 

Регионалният министър заяви още, че е възможно един проект да бъде финансиран от различни източници, например, от два фонда.

Петя Аврамова обаче заяви, че парите, събрани от винетни такси, няма как да бъдат харчени за други пътища освен за републиканските, тъй като това е записано в 2 евродирективи. Кметът на Велико Търново Даниел Панов тогава предложи от общия бюджет на толсистемата в размер 750 млн. лв да се резервират 100 млн. лв. за поддръжка на общинските пътища. Министър Аврамова уточни, че толсистемата ще започне да се самоиздържа от 2020 година и това може да е предмет на разговори за следващия бюджет.  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вратарят Пламен Илиев може да пропусне и двубоя с Чехия утре, научи "България Днес". Той продължава да се оплаква от болки в бедрото. Стражът опита да тренира със съотборниците си на последното занимание преди контролата с Парагвай (0:1). Тигъра е изкарал само част от него, сподели човек от тима. В средата на тренировката отново е почувствал болки

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.