От 2500 до 3000 лв. обезщетение за обидна дума към лекар в интернет

https://www.24chasa.bg/novini/article/7295311 www.24chasa.bg
Медиците от Горна Оряховица излязоха на протест в края на януари, след като тяхна колежка стана жертва на нападение.

Доктор осъди за 30 000 лв. пациент, който го злепоставя във форум

Най-честите обиди са: касапи, убийци, некадърници, алчни, некомпетентни и арогантни

От 2500 до 3000 лева на обидна дума е обезщетението, което съдът присъжда на лекар, наруган в интернет.

Това показва съдебната практика по дела на медици срещу фейсбук клеветниците им.

Наред с увеличаването на случаите на нападения над медици нарастват и делата, които хората с бели престилки водят за

публично

обругаване в

социалните

мрежи и най-вече

във форумите

на медицинска тематика. Това е изводът на юристите, които се занимават с дела на доктори, обърнали се към съда.

“Лекарите все повече търсят правата си по съдебен път, а пациентите стават жертви на думите си. Те не знаят, че убиец може да бъде наречен само този, който е осъден за убийство”, казва д-р Мария Петрова, специалистит по медицинско право у нас.

Точна статистика няма, защото делата са както граждански, така и частно наказателни с присъединен граждански иск.

Рекордът е на лекар, който осъдил пациент за 30 хил. лв., защото го обиждал в интернет. Д-р Петрова отказва заради адвокатската тайна да съобщи кой е медикът и от кой град и болница е. Допълва обаче, че всеки може сам да пресметне колко обиди е имало по адрес на доктора.

Тъжната констатация е, че интернет изобилства от ругатни по адрес на медици.

В повечето коментари медиците са посочени с двете имена, болницата, в която работят, понякога дори е даден и телефонът им. Ето малка част от писанията в един от популярните форуми:

Тази жена е пълен касапин, способна да обезобрази човек за 200 лв. Бързаща, претупваща пациентите.”

“Тя уби здравото ми бебе.

Това не е човек,

това е животно,

незачитащо

човешкия живот.

Стойте далеч

от д-р...”

“Мързелива и некадърна, напълно незаинтересована, страшно арогантна и груба жена!”

“Доктори повече от неадекватни, меко казано, безотговорни и тотално некадърни.”

“Този човек е срам за лекарската общност, арогантен, злобен, алчен и изключително некомпетентен. Не заслужава да практикува и дано скоро спре или поне да му се наложи да отиде на доктор и той да се отнесе по същия арогантен начин с него.”

“Кракът ти да не е стъпил там, умориха здрав и прав мъж на 40 години.”

“Мъжът ми влезе за рутинна операция на дебелото черво, здрав и прав в... и за 7 дни го умори д-р... Фрапираща некадърност и арогантност!”

“Той може и да е добър оперативно, но има свръхарогантно държание, просташко и цинично, правейки тъпи шеги и генерални заключения.”

Според д-р Петрова масовото заблуждение на хората е, че като пишат под псевдоними, остават анонимни и не могат да бъдат открити.

“Винаги може да бъдат разкрити по айпи адреса”, казва юристката. Призовани в съда, давали обяснения от типа на “някой го е написал от моя профил”, “написало го е детето, не аз” и пр.

Според нея имало и далеч по-културни начини пациентите да изразят недоволството си. Например да напишат, че първоначалната диагноза не се е потвърдила от втори медик. Сред наруганите лекари имало и такива, които не искали да съдят за уронването на доброто име, но пък търсели

съдействие за

изтриване на

злепоставящия

ги

коментар

“Тогава се свързваме с администратор или модератор от форума. Той изпраща имейл на автора и го предупреждава, че коментарът му ще бъде изтрит или ще бъде заведено дело”, обяснява д-р Петрова. Други пък

искали просто

да получат

публично

извинение

Прокуратурата и полицията се намесват при директна закана за мъст от типа на: Ще видиш какво ще ти се случи, ако те срещна в тъмното. Тогава се образува преписка в районната прокуратура.

На фона на увеличаващата се вербална агресия към медиците нарастват и случаите на директно нападение. По неофициална информация за последните три години те са 170, като по не всички обаче е било образувано дело.

От 2011 до 2013 г. са образувани 10 досъдебни производства, а ефективните присъди са 2, за периода 2014-2016 г. са 11, а ефективните присъда - една.

От 2016 до

2018 г.

делата са 20,

със затвор са наказани двама.

Точна статистика на делата за бити медици трудно може да се намери, защото нападенията се водят по текст от Наказателния кодекс, в който влизат още побоят над полицаи, митничари и други служители. Най-често наказанието за нападението над медик е глоба до 5 хил. лв.

Така например с глоба ще се размине столичанин, който в началото на м.г. скубал и удрял с чанта и ръце медицинска сестра от ИСУЛ. Причината - два дни преди нападението тя му направила забележка да разговаря по-тихо със съпругата си, защото пречели на другите пациенти в стаята.

Районният прокурор на

София Радослав Димов:

Най-често нападението над

медици се наказва с глоба

Най-често, когато на медика е причинена лека телесна повреда, само болка и страдание, наказанието е до 3 г. лишаване от свобода, а ако извършителят не е осъждан - е глоба. Това обясни районният прокурор на София Радослав Димов. От 2017 до 27 юли 2018 г. в Софийската районна прокуратура са се водили четири дела за директно нападение над медици и три за закани.

“Делата се развиват в рамките на 6 месеца, но продължителността зависи от съдебномедицинската експертиза. Обикновено има доста свидетели, които трябва да бъдат разпитани и често те казват различни неща”, добави прокурор Димов.

Радослав Димов
Радослав Димов

В Софийската районна прокуратура има специален прокурор, който е определен да работи приоритетно по делата за нападения над медици. Неговият телефон е изпратен и до всички болници в София и Спешна помощ. “Идеята е да имаме информация от самото начало”, обясни районният прокурор на София. По негови наблюдения нападателите над лекари са предимно афектирани, а по-рядко пияни или дрогирани. “Но дори и афектирани, трябва да осъзнават, че тези, които нападат, са дошли да им помогнат”, смята той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

Травестит заковава от София погнатата за сутеньорска мрежа в Лондон маман Елеонора Василева! Транссексуалният мъж с официално име Марин е разпитан заедно с още две българки по настояване на английските власти, научи "България Днес". За сводническата банда на Острова стана ясно преди броени дни, когато местни медии публикуваха детайли от