NP и NPK комбинирани торове – най-доброто решение за пролетните култури

https://www.24chasa.bg/novini/article/7295681 www.24chasa.bg

Осигуряването на растенията в ранните фази от тяхното развитите с оптимални количества макро хранителни елементи е изключително важно за добрия старт на пролетните култури. Това гарантира добро развитие на коренова система, а от там добър хранителен режим посева.

Честа практика в полското земеделие е подаването на прекомерно високо количество активно вещество в началото на вегетацията, което растенията не могат да усвоят на 100 % и това води до загуби. Ако не съобразим стойностите на активната почвена киселинност и изберем неподходящ продукт за основно пролетно торене, също има голям риск от загуби, както за растението така и респективно за земеделските стопани.

Изборът на комбинирани торове, с не голямо процентно съдържание на общо активно вещество, гарантира усвояване в по-голям процент и максимална ефективност на избрания продукт. За предпочитане, при избора на комбинирани NP и NPK торове, е те да са с балансирана формула по отношение на процентното съдържание на хранителни вещества. Това допринася те да се абсорбират по-бързо от почвено поглъщателния комплекс, а от там и да си помагат при усвояването от кореновата система на растенията.

При небалансираните формули, разбира се, не е задължително да се случат обратни процеси и усвояването на хранителните елементи да бъде блокирано. Това няма да се случи, но може да се забави самият процес и да не се получи желаният ефект от равномерен старт. При идеални почвено климатични условия, всеки един продукт би работил на сто процента, но това означава рН на почвата да е в оптимални граници, добро хумусно съдържание, оптимално наличие на почвена влага, температура и редица други фактори на средата.

Агрополихим АД, като компания която е от 45 години на пазара, след дългогодишен опит в производството на минерални торове и след инвестиция в дългосрочни проекти, подобряващи качеството и разнообразието на произвежданите продукти, пусна на Българския пазар собствено производство от гранулирани комбинирани NP и NPK торове.

Самото предприятие е било проектирано да произвежда тези продукти още в началото на дейността си, но поради ред причини това не се е случило до февруари месец 2018 г. Продуктите, които обогатиха гамата ни от качествени торове, са формулите NP 20:20 + 13S, NPK 15:15:15 + 10S и NPK 15:40:10.

Първите две формули са познати на земеделските производители като продукти, които вече са присъствали на торовия пазар в нашата страна. Ние успяхме да възпроизведем тези продукти и да предложим на земеделските стопани един качествен български продукт на добра себестойност.

Третата формула NPK 15:40:10, може да се нарече иновативен за българския пазар продукт, тъй като до момента такъв тор сред продуктовите листи на дистрибуторите не е присъствал. Това е така познатият в някои други Европейски страни като „малкия DAP + K“. Той се отличава с високо общо съдържание на активно вещество от 65 %. Комбинацията между азот, фосфор и калий и дава възможност за един добър старт на всички видове култури.

Изборът на подходящ продукт за основно стартово хранене е от голямо значение. Агрополихим АД, вече може да предложи на своите клиенти пълна гама от минерални торове, с които те да обезпечат изцяло нуждите си от тези продукти. На разположение на всички земеделски производители продължава да работи екип от добре обучени агроном-консултанти, които могат да ви посъветват как да оползотворите максимално вложените средства в избора на правилните продукти.

Прецизното хранене с минимални загуби на активно вещество е нашия мисия, която целенасочено продължаваме да развиваме, за да можем да предложим качествени продукти, обвързани с качествени услуги в полза на вашето земеделие.

За повече информация можете да се свържете с отдел „Агрохимия и почвознание“ на email: agronomist@agropolychim.bg ; тел.: +359 519 97 554; моб.: +359 882 46 52 58 и Търговски отдел на email: sales@agropolychim.bg ; тел.: +359 519 97 537.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка