NP и NPK комбинирани торове – най-доброто решение за пролетните култури

https://www.24chasa.bg/novini/article/7295681 www.24chasa.bg

Осигуряването на растенията в ранните фази от тяхното развитите с оптимални количества макро хранителни елементи е изключително важно за добрия старт на пролетните култури. Това гарантира добро развитие на коренова система, а от там добър хранителен режим посева.

Честа практика в полското земеделие е подаването на прекомерно високо количество активно вещество в началото на вегетацията, което растенията не могат да усвоят на 100 % и това води до загуби. Ако не съобразим стойностите на активната почвена киселинност и изберем неподходящ продукт за основно пролетно торене, също има голям риск от загуби, както за растението така и респективно за земеделските стопани.

Изборът на комбинирани торове, с не голямо процентно съдържание на общо активно вещество, гарантира усвояване в по-голям процент и максимална ефективност на избрания продукт. За предпочитане, при избора на комбинирани NP и NPK торове, е те да са с балансирана формула по отношение на процентното съдържание на хранителни вещества. Това допринася те да се абсорбират по-бързо от почвено поглъщателния комплекс, а от там и да си помагат при усвояването от кореновата система на растенията.

При небалансираните формули, разбира се, не е задължително да се случат обратни процеси и усвояването на хранителните елементи да бъде блокирано. Това няма да се случи, но може да се забави самият процес и да не се получи желаният ефект от равномерен старт. При идеални почвено климатични условия, всеки един продукт би работил на сто процента, но това означава рН на почвата да е в оптимални граници, добро хумусно съдържание, оптимално наличие на почвена влага, температура и редица други фактори на средата.

Агрополихим АД, като компания която е от 45 години на пазара, след дългогодишен опит в производството на минерални торове и след инвестиция в дългосрочни проекти, подобряващи качеството и разнообразието на произвежданите продукти, пусна на Българския пазар собствено производство от гранулирани комбинирани NP и NPK торове.

Самото предприятие е било проектирано да произвежда тези продукти още в началото на дейността си, но поради ред причини това не се е случило до февруари месец 2018 г. Продуктите, които обогатиха гамата ни от качествени торове, са формулите NP 20:20 + 13S, NPK 15:15:15 + 10S и NPK 15:40:10.

Първите две формули са познати на земеделските производители като продукти, които вече са присъствали на торовия пазар в нашата страна. Ние успяхме да възпроизведем тези продукти и да предложим на земеделските стопани един качествен български продукт на добра себестойност.

Третата формула NPK 15:40:10, може да се нарече иновативен за българския пазар продукт, тъй като до момента такъв тор сред продуктовите листи на дистрибуторите не е присъствал. Това е така познатият в някои други Европейски страни като „малкия DAP + K“. Той се отличава с високо общо съдържание на активно вещество от 65 %. Комбинацията между азот, фосфор и калий и дава възможност за един добър старт на всички видове култури.

Изборът на подходящ продукт за основно стартово хранене е от голямо значение. Агрополихим АД, вече може да предложи на своите клиенти пълна гама от минерални торове, с които те да обезпечат изцяло нуждите си от тези продукти. На разположение на всички земеделски производители продължава да работи екип от добре обучени агроном-консултанти, които могат да ви посъветват как да оползотворите максимално вложените средства в избора на правилните продукти.

Прецизното хранене с минимални загуби на активно вещество е нашия мисия, която целенасочено продължаваме да развиваме, за да можем да предложим качествени продукти, обвързани с качествени услуги в полза на вашето земеделие.

За повече информация можете да се свържете с отдел „Агрохимия и почвознание“ на email: agronomist@agropolychim.bg ; тел.: +359 519 97 554; моб.: +359 882 46 52 58 и Търговски отдел на email: sales@agropolychim.bg ; тел.: +359 519 97 537.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Медали на деца футболисти раздаде актьорът Деян Донков. Той отличи малките играчи на изкуствено игрище в столицата. Компания на Донков правеха двамата му синове, които той беше взел за компания.

Халфът на "Левски" Мартин Райнов заяви, че е имало стопроцентов фаул срещу него при отменения гол на "Черно море" в двубоя за Купата на България. "Сините" победиха с 1:0 и се класираха за 1/4-финалите на надпреварата. Единственото попадение вкара именно Райнов в 23-ата минута. "Имаше стопроцентова фаул срещу мен - каза той

Футболистите на "Реал" (Мадрид) си спретнаха коледно тържество с цел сплотяване на колектива. Играчите се събраха без треньора Зинедин Зидан, като от основния състав отсъстваха единствено Карим Бензема и Тони Кроос. На купона дойде дори Гарет Бейл, който обикновено пропуска подобни събития. Футболистите си размениха шеговити подаръци