Съдят пенсионер за убийство на приятел при битов скандал в Лясковец

https://www.24chasa.bg/novini/article/7296477 www.24chasa.bg

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу пенсионер за извършено убийство на познат, в гр. Лясковец.

Обвинението срещу Х. Т. е за това, че на 08.08.2018 г. в гр. Лясковец, чрез нанасяне на многобройни удари с брадва, нож, юмруци и ритници умишлено умъртвил Д. Д. /на 64 години/, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития, с оглед многобройните увреждания по главата и тялото на пострадалия, тежките травми, съчетани със значителна болка през продължителен период от време преди настъпването на смъртта, както и с особена жестокост, с оглед на множеството нанесени удари, продължили след настъпване на безпомощност у пострадалия - престъпление по чл. 116, вр. чл. 115 от НК.

Обвиняемият и пострадалият били приятели от много години. Нямали пререкания помежду си. Виждали се редовно и се черпели с ракия, въпреки, че обвиняемият се въздържал от употреба на алкохол.

На 08.08.2018 г. преди обяд, двамата се срещнали на поляна зад блока, в който живеел пострадалият. При срещата пострадалият поискал от обвиняемия да го почерпи ракия. Х.Т. си отишъл до вкъщи и се върнал с бутилка от 330 мл., с домашна ракия. Двамата пили от нея, след което отишли в дома на обвиняемия, седнали в кухнята и продължили да се черпят със същия алкохол. В един момент между тях възникнал конфликт и двамата се сбили. При сбиването обвиняемият нанесъл със значителна сила и изключителна жестокост множество удари по главата, лицето, шията, гръдния кош и крайниците на пострадалия с острието и задната страна на металната част на брадва, с нож, с юмруци и ритници, като пострадалият се отбранявал с ръце. От получените тежки травматични увреждания и силна кръвозагуба пострадалият паднал на земята в безпомощно състояние, а обвиняемият продължил ожесточено да му нанася удари с брадвата, ножа и ритници по главата и тялото, довели до счупването на множество ребра на гръдния кош, като действията му били насочени към единствената цел да умъртви пострадалия, който вече бил в невъзможност да се съпротивлява.

По искане на прокуратурата Х.Т. е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.