Академичните оскари (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7297153 www.24chasa.bg
Ректори и представители на 25-те български университета, които са първи в професионални направления според рейтинговата система на висшите училища, бяха отличени на церемония на “24 часа”. Те получиха специални табели. Церемонията събра академичния елит, министри, кметове, представители на бизнеса. Така “24 часа” и Министерството на образованието и науката направиха видими резултатите от най-смисленото състезание в сферата на духа и интелекта - рейтинга на университетите. СНИМКА: НИК

Министерството на образованието, “Отворено общество” и “24 часа” за трети път направиха публични резултатите от рейтинга на висшите училища

Академичен елит, министри, кметове, медии, много известни българи - клуб 1 на НДК бе препълнен във вторник следобед. Там се състоя третата годишна церемония за отличаване на най-добрите университети, организирана от “24 часа”.

Партньори бяха “Кауфланд-България”, “Геотрейдинг”, “Уникредит Булбанк”, “Каолин”, “Хидрострой” и “Дънди прешъс метълс”. 

Сред хората, които връчваха отличията бяха ръководителят на представителството на ЕК у нас Огнян Златев, министрът на образованието Красимир Вълчев, земеделският министър Румен Порожанов, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, директорът на Народния театър Мариус Донкин, бившият председател на Народното събрание Огнян Герджиков.

Специални табели получиха ректорите на университетите, които са първи в различните професионални направления според новия рейтинг на висшите училища у нас.

Георги Стойчев от консорциума, който изготвя рейтингите, обобщи, че има 4 добри тенденции в българското висше образование и 1 лоша. Лошата е, че намалява броят на студентите. Има обаче концентрация на по-голям дял студенти в направления, в които има по-добра реализация на пазара на труда. Има концентрация на по-голям дял студенти във висшите училища в съответното направление, при които има по-добра реализация на завършилите на пазара на труда. Постепено се подобрява и връзката на висшето образование с пазара на труда.

Качеството и количеството на научните публикации на българските висши училища видимо се подобрява.

Най-смисленото състезание между университетите събра 25-има ректори, министри, кметове и бизнес на церемония по награждаване на отличниците в рейтинговата система на висшите училища в България. Отличията бяха раздадени в Клуб 1 на НДК във вторник. Това бе третата годишна церемония, която “24 часа” организира.

В броя ни от вторник публикувахме предложенията на представители на бизнеса за подобряване на връзката университети - бизнес. Какви са тенденциите и начините за подобряване на качеството на висшето образование, каква е ролята на рейтинга - по тези теми на церемонията говориха министърът на образованието Красимир Вълчев и председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев.

Председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев на церемонията за награждаване на най-добрите университети: Предизвикателство е да държиш първото място 

Много е приятно, когато човек вижда в залата такъв букет от хора, и то от хора, които възпитават нашето общество. Благодаря на организаторите, че за пореден път правят това нещо, да благодаря на колегите, които правят рейтинга и едно все по-добро класиране и подреждане на нашите университети по достойнство. В началото ние, като ректори (голяма част от нас са почти от началото на рейтинговата система) не бяхме особено щастливи от начина, по който бяхме подреждани. Но с течение на времето и ние, и вие се научихме какво и как да правим. Много е приятно, когато се намираш като университет на едно от първите места. Но предизвикателството да се задържиш там или да отидеш малко по-нагоре е още по-голямо.

Искам да изкажа своята благодарност към екипа на “24 часа”, на г-жа Гочева и на г-н Зюмбюлев. Да благодаря също и на бизнеса. Ние сме единствен специфичен университет, който подготвя кадри за добивната индустрия. Подготвяме кадри за там, но и те са с отворено сърце и души към нас. Разбрали сме отдавна и ние като университет, и те като ръководители, собственици и работещи в добивните компании, че взаимно сме си полезни и трябва да бъдем заедно.

Министърът на образованието Красимир Вълчев: Рейтингът стимулира висшите училища 

Преди всичко благодаря на организаторите - вестник “24 часа”, за добрата инициатива. Тя помага на министерството, на студентите, на висшите училища. Рейтинговата система е добър пример за последователна политика. Разработването на проекта стартира още през 2008 г. През 2011 г. започнахме диференциране на финансирането въз основата на данните от рейтинговата система. През 2015 г. започнахме преструктуриране на приема. Днес той е както инструмент за политика, така и инструмент за подпомагане на рационалния избор на студентите.

През това време рейтинговата система се усъвършенства, но се подобриха резултатите на висшите училища, което е доказателство, че самата рейтингова система стимулира висшите училища.

Не е важно само да наградим първите. Важно е всяко едно висше училище да подобрява резултатите си. Тази година виждаме, че има конкуренция за първото място. И тези, които са на първо място, трябва да полагат множество усилия, за да останат на първо място. От друга страна, за тези, които са на второ и следващо място, рейтинговата система е важен стимул за подобряване, защото днес в условията на конкуренция голяма част от търсенето е в резултат на добрата репутация, в това число на оценката по рейтинговата система.

Благодаря на “24 часа”, че с тази инициатива популяризира българските висши училища и българското висше образование. Днес виждаме, че по редица професионални направления ние имаме конкурентно висше образование. Виждаме, че чуждестранни студенти, и то от европейски страни са записани в системата на българското висше образование. Още веднъж поздравления за консорциума, който изпълнява рейтинговата система, и на “24 часа” за добрата инициатива.

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Образовани млади хора привличат инвеститори 

Първо ми позволете да поздравя ректора на Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Това е университетът, който подготвя архитектите и инженерите, от които ние имаме толкова нужда. Не само ние в общината, цялото общество. Когато говорим за инвестиции, за инфраструктура, няма как да не кажа, че хората, които работят на терен, от които зависи и качеството, което е на дневен ред днес, това са архитектите и инженерите. Затова ви пожелавам да продължавате да пазите тази позиция, да се изкачвате и нагоре, защото това означава, че ние ще имаме добри, добре подготвени инженери и архитекти за нашия град.

Бих искала да поздравя г-жа Гочева, г-н Зюмбюлев за инициативата, за наградите - нещо повече, да ги поздравя и да им благодаря, че те бяха от самото начало инициатори. Заедно с “Отворено общество” започнаха тази истинска реформа в системата на висшето образование, за която, както каза и проф. Тотев, не всички бяха първоначално много щастливи и доволни, но времето показа, че това е начинът да се повишава качеството на нашето образование.

Поздравления за министъра на образованието и за целия екип и заедно с всички ректори за това, че ни правят оптимисти за развитието на българското висше образование. Само с образованите млади хора можем да привличаме инвеститорите, заедно, разбира се, с подобряването на инфраструктурата, а това означава и развитието на нашия град.

Нов български университет

Силва Зурлева към ректорите: Учете младите да са щастливи* 

“В речта си при получаването на Нобеловата награда за литература Орхан Памук каза, че пише, защото иска да бъде щастлив. И аз искам да пожелая на всички вас не само да създавате бъдещето на България, но и да учите младите хора да бъдат щастливи.

Защото мисля, че освен образовани и умни, на нас ни трябват щастливи хора, които да остават в тази страна.” Това каза Силва Зурлева, член на Борда на директорите на Нова броудкастинг груп, която награди д-р Владимир Димитров, заместник-ректор на Нов български университет, и предизвика бурни аплодисменти.

* Публикуваме думите на Силва Зурлева, защото са вдъхновяващи.

Аграрен университет - Пловдив  

Министърът на земеделието Румен Порожанов връчи отличие на проф. Христина Янчева, ректор на Аграрен университет - Пловдив, който е първенец в три направления.

Тракийски университет - Стара Загора 

Ректорът на Тракийския университет - Стара Загора, проф. Иван Въшин получи отличието си от Румен Порожанов.

Военна академия “Г.С. Раковски” 

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев награди полк. доц. д-р Димитър Ташков, заместник-началник на Военна академия “Георги Стойков Раковски”.

Лесотехнически университет 

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски връчи наградата на ректора на Лесотехническия университет проф. Иван Илиев.

Академия на МВР 

Заместник-министърът на вътрешните работи Милко Бернер връчи наградата на ректора на Академията на МВР доц. Неделчо Стойчев.

Национална академия за

театрално и филмово изкуство 

Директорът на Народния театър Мариус Донкин връчи наградата на ректора на Националната академия за театрално и филмово изкуство проф. Станислав Семерджиев.

Национална

музикална академия 

Мариус Донкин награди и ректора на Националната музикална академия проф. Димитър Цанев.

Национална

художествена академия 

Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание и бивш служебен министър-председател, връчи отличието на ректора на Националната художествена академия проф. Николай Драчев.

Национална спортна

академия 

Ректорът на Националната спортна академия проф. Пенчо Гешев получи наградата си от легендарния волейболист и вицепрезидент на Българския олимпийски комитет Любомир Ганев.

Университет по

хранителни технологии 

Проф. Николай Менков, заместник-ректор на Университета по хранителни технологии - Пловдив, получи отличието си от Георги Стойчев от консорциума по създаване на рейтинга.

Университет за национално

и световно стопанство 

Виктор Фачев, директор “Човешки ресурси” в “Кауфланд-България”, връчи на ректора на УНСС проф. Стати Статев специално отличие за най-висока програмна акредитация в България за професионално направление “Икономика”.

Американски

университет в България 

Цветанка Минчева, директор “Глобално банково обслужване” и член на УС на Уникредит Булбанк, връчи награда на Стивън Съливан, президент на Американския университет в България, който е пръв в 4 направления.

Технически университет - София 

Волф Харлфингер, главен изпълнителен директор на “Каолин”, награди проф. Георги Михов, ректор на Техническия университет - София, първенец в 6 направления.

Химикотехнологичен и металургичен

университет – София 

Живко Недев, изпълнителен директор на “Хидрострой” връчи отличие на проф. Митко Георгиев, ректор на ХТМУ – София, който е с първи места в 3 направления.

Русенски университет 

Петър Николов, зам.-министър на образованието и науката, връчи награда на проф. Христо Белоев, ректор на Русенския университет “Ангел Кънчев”.

Великотърновски университет 

Главният редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев връчи специална награда на проф. Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Тя е за първо място в професионално направление “Филология” за висше училище извън София.

Пловдивски университет 

Господин Йовчев, директор “Правни и бизнес отношения” и член на Борда на директорите на “Би Ти Ви Медия груп” връчи отличие на доц. Албена Александрова, директор на докторантското училище в Педагогическия факултет и на магистърската програма “Образователен мениджмънт” в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”.

Медицински университет

- София 

Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването, връчи отличие на проф. Тихомира Златанова, зам.-ректор на Медицинския университет – София.

Медицински университет

- Плевен 

Доц. Александър Вълков, декан на факултет “Здравни грижи” на Медицинския университет - Плевен, получи отличие от Бойко Пенков.

Медицински университет

- Варна 

Бойко Пенков връчи специална награда на проф.Тодорка Костадинова, зам.-ректор на Медицинския университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна. Отличието е за най-много цитирания на научните публикации в направления “Медицина” и “Обществено здраве”.

Медицински университет

- Пловдив 

Председателят на Националната агенция за оценяване и акредитация проф. Петя Кабакчиева връчи отличието на проф. Стефан Сивков, заместник-ректор на Медицинския университет в Пловдив.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи