Европарламентът засилва охраната на границите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7297158 www.24chasa.bg
ЕМИЛ РАДЕВ

Кристина Кръстева, Страсбург

На извънредно заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент приет регламент за подсилване на Европейската гранична и брегова охрана. Агенцията, която получи нови правомощия, ще подпомага държавите членки в борбата срещу нелегалната миграция и трансграничната престъпност. Евродепутатите подкрепиха ключови законодателни изменения, предложени от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

До 2025 г. агенцията ще разполага с до 10 000 служители, в зависимост от нуждите за оказване на помощ на държавите-членки. Сред тях ще има и екип за бързо реагиране, който да бъде разположение в случай на внезапна криза. Ще бъдат подсилени още правомощията за връщане на нелегални мигранти от ЕС към техните страни на произход.

За първи път агенцията ще може да купува собствено оборудване и техника, което ще й позволи да реагира бързо, вместо да координира понякога със седмици предоставянето на такава от една към друга държава - членка. Друго ново правомощие на Агенцията е да следи за вторичните движения на мигранти в рамките на ЕС, което ще спомогне за изграждането на цялостна картина за местоположението на мигрантите в ЕС.

Предложение на Европейската комисия при голяма заплаха по външните граници, ако която дадена държава не предприеме мерки, агенцията да се намесва без съгласието на тази членка, бе отхвърлено по искане на Емил Радев, който се аргументира, че това е нарушаване на суверенитета на държавите-членки на ЕС.

В същото време обаче Групата на европейските социалисти и демократи отхвърли друго негово ключов предложение - агенцията да връща нелегални мигранти от съседни на ЕС държави в страните им на произход, но без това правомощие да намалява възможностите за оказване на помощ на държавите - членки. Въпреки че законодателното изменение бе подкрепено от групата на ЕНП, то бе категорично отхвърлено от евродепутатите от групата на Европейските социалисти и демократи и на Европейските либерали и демократи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

"Левски" може да остане без Станислав Костов до Нова година! Голмайсторът на "сините" и Първа лига за миналия сезон ще бъде опериран. Това стана ясно след медицинските прегледи в Мюнхен. Нападателят има леко разкъсване на сухожилието на аддуктора. Това означава, че няма как да мине без хирургическа интервенция.