Европарламентът засилва охраната на границите

https://www.24chasa.bg/novini/article/7297158 www.24chasa.bg
ЕМИЛ РАДЕВ

Кристина Кръстева, Страсбург

На извънредно заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент приет регламент за подсилване на Европейската гранична и брегова охрана. Агенцията, която получи нови правомощия, ще подпомага държавите членки в борбата срещу нелегалната миграция и трансграничната престъпност. Евродепутатите подкрепиха ключови законодателни изменения, предложени от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

До 2025 г. агенцията ще разполага с до 10 000 служители, в зависимост от нуждите за оказване на помощ на държавите-членки. Сред тях ще има и екип за бързо реагиране, който да бъде разположение в случай на внезапна криза. Ще бъдат подсилени още правомощията за връщане на нелегални мигранти от ЕС към техните страни на произход.

За първи път агенцията ще може да купува собствено оборудване и техника, което ще й позволи да реагира бързо, вместо да координира понякога със седмици предоставянето на такава от една към друга държава - членка. Друго ново правомощие на Агенцията е да следи за вторичните движения на мигранти в рамките на ЕС, което ще спомогне за изграждането на цялостна картина за местоположението на мигрантите в ЕС.

Предложение на Европейската комисия при голяма заплаха по външните граници, ако която дадена държава не предприеме мерки, агенцията да се намесва без съгласието на тази членка, бе отхвърлено по искане на Емил Радев, който се аргументира, че това е нарушаване на суверенитета на държавите-членки на ЕС.

В същото време обаче Групата на европейските социалисти и демократи отхвърли друго негово ключов предложение - агенцията да връща нелегални мигранти от съседни на ЕС държави в страните им на произход, но без това правомощие да намалява възможностите за оказване на помощ на държавите - членки. Въпреки че законодателното изменение бе подкрепено от групата на ЕНП, то бе категорично отхвърлено от евродепутатите от групата на Европейските социалисти и демократи и на Европейските либерали и демократи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от най-сексапилните дами във футбола Алекс Морган обяви бойкот на Доналд Тръмп. Звездата на американския национален отбор няма да уважи покана за Белия дом, ако тимът триумфира със световната титла. Причината за това е солидарност със съпруга й Сервандо Караско. Той е мексиканец, а самата Алекс не е съгласна с имиграционната политика на

Легендарният английски футболист Гари Линекер има нова жена до себе си. Дамата, която спечели сърцето му, е популярна телевизионна кулинарна водеща. Това е доста по-млата от него Гизи Ерскин. Тя е на 39 години, докато Линекер е на 58. Бившият нападател се раздели със съпругата си Даниел Бъкс преди две години.

Дъщерята на Бърни Екълстоун - Тамара, е имала сериозна разпра с майка си Славица. След нея двете не си говорили почти година. Преди това бившата жена на екс собственика на Формула 1 и дъщеря й бяха изключително близки. Причината за скандала между тях е вмешателството на Славица в живота на наследничката й.