140 милиона на народа на Венецуела минали през български адвокат (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7297195 www.24chasa.bg
Американският посланик Ерик Рубин посети премиера Бойко Борисов заради разследването за пране на венецуелски пари в българска банка.

l Ц. Ц., който имал много паспорти, разкрил доверителна сметка в наша банка, от която препращал парите към чужди банки

l Сигнал от САЩ посочил конкретна сметка, от нея допреди дни са изтичали пари

l Сотир Цацаров: Банката не е замесена в схемата

Доверителна адвокатска сметка в българска банка и още 80 сметки са били използвани за изпиране на поне 140 млн. евро, собственост на държавната петролна компания на Венецуела, срещу която има наложено ембарго, за да не финансира режима на президента Николас Мадуро.

До разкриването на схемата се стигнало след

сигнал на

финансовото

разузнаване

на САЩ до

българската

Държавна

агенция

“Национална

сигурност”,

както и задействане на дипломатически канали.

Разследването за изпиране на пари тече от поне няколко седмици, но бе обявено в срядо след среща на американския посланик Ерик Рубин, премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, шефа на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешния министър Младен Маринов.

“Обсъдихме съвместната ни работа по спирането на нелегални пари на незаконните власти във Венецуела. Трябва да сме сигурни, че парите на народа на Венецуела няма да бъдат откраднати. Трябва да отбележа отличното сътрудничество между американските и българските органи”, каза след разговора си с Борисов посланикът на САЩ Ерик Рубин.

След тази среща Цацаров, Маринов и Георгиев отидоха да информират и президента Румен Радев. Преди седмица държавният глава се противопостави на правителството за признаването на опозиционния лидереХуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. 

Само седмица преди да бъде оповестено разследването за пране на пари, българското Министерство на външните работи опроверга

съобщение

в туитър на

венецуелския

депутат Карлос

Папарони, че

България е била

замесена

в схема за изнасяне на средства на режима на Мадуро. Според него била замесена брокерска къща в страната ни.

В сряда главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че сигналът за пране на венецуелски пари е дошъл не само по линия на службите, но и по дипломатически път.

Рано сутринта в сряда ДАНС е поставила под контрол банковата сметка, стана ясно след разговорите в кабинета на Борисов. В предходните дни обаче по нея е имало движение, като

са прехвърлени

близо 50 млн., обясниха разследващи пред “24 часа”. Все още по сметката са налични значителни суми.

Сметката е разкрита в банка на името на адвокат с инициали Ц. Ц., научи “24 часа”.

Според шефа на ДАНС Димитър Георгиев в момента този човек не е на територията на България. Ц. Ц. имал много паспорти, допълни още Георгиев. Според информация на “24 часа” освен български адвокатът има още германски и такъв от Султаната на Оман. Именно в арабската държава Ц. Ц. пребивавал най-често.

Към доверителната адвокатска сметка са били свързани различни сметки в различни банки, обясни шефът на ДАНС Димитър Георгиев. Според информация на “24 часа” става въпрос за още поне 80 сметки, към които от тази на Ц.Ц. са правени преводи.

Сигналът от САЩ е бил за конкретна банка и конкретна сметка, разказа след разговорите в премиерския кабинет главният прокурор Сотир Цацаров. Разкриването на такива сметки било нормална адвокатска практика, като според главния прокурор

банката не е

замесена

в схемата

за изпиране на венецуелските пари. Въпреки това ДАНС и БНБ проверяват и останалите банки в България, за да е сигурно, че няма други опити за пране на пари на режима във Венецуела.

От доверителната сметка са правени преводи с вероятно фалшиви основания като финансиране на спортна федерация във Венецуела или закупуване на храни за латиноамериканската страна, разказа още главният прокурор. 

Вероятно след приключване на разследването ще бъдат повдигнати обвинения за пране на пари, обясни още Цацаров. По думите му може да се говори за целенасочен канал за пране на пари.

Той, както и шефът на ДАНС отказаха да кажат името на банката или това на адвоката, защото има разбирателство с американците каква информация може да бъде разкривана.