Емил Хърсев: Нищо незаконно не се е извършило в банковата ни система с венецуелските милиони

https://www.24chasa.bg/novini/article/7297575 www.24chasa.bg
Емил Хърсев КАДЪР: NOVA

Нищо незаконно не се е извършило в българската банкова система. Никой нищо не е проспал. Това заяви пред NOVA финансистът Емил Хърсев по повод вчерашната новина, че прокуратурата е блокирала сметка в българска банка, в която адвокат е получавал милиони левове от Венецуела.

"С банково дело се занимавам от 40 години. Все пак това ми е специалността. Не е вярно, че българските служби не са знаели за съответните трансфери. Всеки един трансфер над 30 000 лв. подлежи на деклариране. Събира се информация по закона за мерките срещу изпиране на пари”", каза той.

„Българската банка е третата финансова институция, през която са минали тези пари”, каза Хърсев. И подчерта, че БНБ няма пряка отговорност да извършва проверки на произхода на дадени средства.

„От март месец миналата година, специално преводите, които идват от този регион – Латинска Америка, изискват разширено проучване и съм абсолютно убеден, че българските банки спазват този ред и процедури. За това, че е имало такива трансфери, те са били наясно. Това го твърдя абсолютно отговорно”, добави той.

Той обясни, че изпирането на пари е сложно престъпление. За да има изпиране на пари, трябва да е извършено предикатно престъпление - парите трябва да имат произход  или да са свързани с престъпна дейност. "Ние не можем да знаем в България как това престъпление, извършено някъде другаде. И когато съответните служби на държавата, където е извършено предикатното престъпление и са го установили, вероятно не веднага и са ни съобщили, ние сме взели мерки за това. Мерките,  предвидено по закона.", каза финансистът.

Според него българските власти трябва да се възползват от това, че в момента Венецуела е в центъра на световното внимание, за да кажат много ясно, без всякаква следа от самообвинение: „България е едно място където банките са конкурентноспособни и могат да бъдат използвани като обслужващи финансови институции”.

Финансистът подчерта, че преди сигналът от САЩ парите, превеждани по доверителната сметка, са изглеждали легални. „Ясно е, че произхождат от продажба на петрол. Какво нелегално има в това?”.

Хърсев добави, че според българските закони и европейските директиви, съответната банка, където са превеждани сумите, е длъжна да следи за пране на пари и да вземе мерки при установяване на такова.

„Забележете, че българската банка е третата финансова институция, през която са минали тези пари. Ако е имало някакво съмнение, кореспондентските банки, през които всъщност постъпват парите, също е трябвало да вземат мерки”, заяви Хърсев.

Хърсев заяви, че познава лично титулярят на доверителната сметка, на която са превеждани парите - адвокатът Цветан Цанев.

„Цветан Цанев е доктор по право. Защитил е докторантура в Германия. Един уважаван адвокат. Имаше кантора в Германия. Практикуваше адвокатска дейност в Швейцария. Не знам дали продължава. Не съм го виждал поне от 3 години. Но такъв човек много трудно би нарушил закона”, категоричен е Хърсев.

Той подчерта, че и в момента Венецуела не е ембаргова държава, а и сумата не е голяма, ставало въпрос за два кораба с нефт. Хърсев добави, че българската финансова институция, в която е открита доверителната сметка, е една от шестте проверявани от Европейската централна банка в рамките на подготовката за присъединяване на България към банковия съюз на ЕС.

Според Тихомир Безлов банките искат да печелят при висок риск и така някои техни дейности често се оказва извън закона.

„Трудно е да се каже какво точно САЩ считат за незаконно в цялата схема”, каза още Безлов. И допълни, че българската банка, в която са парите от Венецуела, е една от институциите, които Европейската централна банка решила да проверява при настоящи си мониторинг.