Лидерът на управляваща партия в Полша участвал в съмнителни бизнес начинания

https://www.24chasa.bg/novini/article/7302003 www.24chasa.bg
Ярослав Качински СНИМКА: Ройтерс

Председателят на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински, смятан за най-влиятелния политик в страната, се озова в центъра на скандал заради участието си в сложни бизнес начинания, за които в серия публикации написа варшавският вестник "Газета виборча", цитиран от БТА.

Според вестника, позоваващ се на тайно записани негови разговори с австрийския предприемач Гералд Биргфелнер в продължение на 14 месеца (от май 2017 до август 2018 г.) Качински е преговарял с австриеца за изграждането на два 190-метрови небостъргача върху парцел на компанията "Сребрна". Тя е част от Фондацията "Лех Качински" на името на покойния президент и брат близнак на Качински. Срещите с Биргфелнер са се провеждали в партийната централа на ПиС на варшавската улица "Новогрудска".

Размерът на инвестицията е бил 300 млн. евро, а в една тези срещи през 2018 г. е участвал и Михал Крупински, управител на държавната банка "Пекао", която е трябвало да кредитира проекта. Банката е одобрила кредит от 15,5 млн. евро за финансиране на подготовката за инвестицията. През 2017 г. Крупински е имал две отделни срещи с австриеца.

На един от записите се чува, че в банката е ходила и Малгожата Куйда, президент на фирмата "Сребрна". На запис от централата на ПиС от 17 юли 2018 г. се чуват думи на Гжегож Томашевски, член на надзорния съвет на "Сребрна" и издател на вестник "Газета полска цодженне", че два пъти е звънял на Крупински, защото вестникът изпитва финансови трудности и той трябва да го закрие.

В днешния си брой "Газета виборча" пише, че от две седмици публикува материали за планираната инвестиция за строителство в центъра на Варшава на два небостъргача с името "Ка-Тауърс", по името на братя Качински. Средствата трябвало да дойдат от банката "Пекао" на бившия политик от ПиС Крупински, наричан "златното дете" на партията. Обаче след неколкомесечните преговори Ярослав Качински и ръководството на "Сребрна" се отказали от сделката и даже не платили на австриеца за извършената работа.

Според "Газета виборча" участието на председателя на ПиС в дейността на частна фирма представлява проблем. На практика Качински е бил в ролята на пълномощник на "Сребрна", което е в разрез със предписанията на закона за изпълняване на функциите на депутат и сенатор. Освен това полският закон за политическите партии им забранява да извършват икономическа дейност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.