Две шествия на радикали блокираха София (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7302133 www.24chasa.bg
Около 200-300 души протестираха през деня за поредна година срещу провеждането на “Луковмарш”. СНИМКА: Благой Кирилов

Крайнолеви и чужденци излязоха на контрапротест срещу “Луковмарш”

Две шествия на радикали - крайнолеви и крайнодесни, блокираха София в събота. През деня около 200-300 души, сред които и чужденци протестираха за поредна година срещу провеждането на т. нар. Луковмарш, като поискаха Столичната община да забрани шествието веднъж завинаги. Вечерта почти същата бройка хора, но крайнодесни преминаха по софийските улици. Сред техните редици също имаше чужденци.

И в първата, и във втората група имаше плакати и лозунги на немски език. Германци се забелязваха и сред протестиращите през деня, и сред крайнодесните на Луковмарш вечерта.

Дневното шествие се събра пред бившата Централна баня и след това се насочи към Столичната община, което доведе и до временно блокиране на движението в центъра на София. 

По думите им демонстрацията, свързана с почитането на годишнината от смъртта на ген. Христо Луков, е неонацистка проява, която насърчава към расова омраза.

Акцията на протестиращите бе под надслов “Без нацисти по улиците ни”. Те обявиха, че са солидарни с всички жертви на ултранационалистическата престъпност - бежанци, мигранти, роми, евреи и други, и подчертаваха, че събитието им не е обвързано с политически партии. Лявото шествие завърши около 16 часа. В 17,30 часа на пилоните на НДК започнаха да се събират крайнодесните, които за поредна година отбелязаха смъртта на ген. Христо Луков. Участниците в него поставиха и цветя пред паметната му плоча.

Луковмарш, който така и не получи разрешение от кмета на София Йорданка Фандъкова все пак се състоя. От НДК към към ценъра на града тръгна факелно шествие. И на двете събития полицаите бяха повече от демонстрантите.

Бъчварова и посланици с манифест срещу омразата

 Манифест срещу езика на омразата подписаха вчера Румяна Бъчварова, началник на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов и бъдещ посланик на България в Израел, посланиците на САЩ и на Израел у нас - Ерик Рубин и Ирит Лилиан, зам. външният министър Георг Георгиев, който е и национален координатор за борбата с антисемитизма, и представители на Организацията на евреите в България “Шалом”. Това стана на среща в Министерския съвет, на която се обсъди сътрудничеството между държавните институции и еврейската общност за утвърждаване на среда, свободна от езика на омразата и нетолерантността. Целта е да се повиши чувствителността на обществото към проявите на расизъм, антисемитизъм, ксенофобия, дискриминация и агресия към различните. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина