22.2.2006 г. Доктора убит. Предчувствал, че ще го "свитнат" българи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7302517 www.24chasa.bg
Иван Тодоров-Доктора

22.2.2006 г., Машина на времето: Иван Тодоров-Доктора застрелян с над 10 куршума

Иван Тодоров е убит в джипа на място. Броят на куршумите, с които е прострелян, е над 10. Два от тях попадат във врата му. Дясното стъкло от страната на Доктора е пръснато от изстрелите, поршето не е било бронирано. Стрелците са използвали автоматично оръжие, вероятно 22-и калибър.

Полицията издирва двама във връзка с атентата. Според думите на работници в близък строеж двама мъже стояли до мястото малко преди стрелбата. Чули се изстрели и след секунда строителите видели как двамата се качват в бяло ауди. То отпрашило по посока на “Драгалевци”.

Според описание на очевидци стрелците са високи 170-180 см. Единият от тях бил в спортно сиво яке, а другият - с кафеникаво и бейзболна шапка с козирка.

У Доктора са намерени личните му документи и шофьорската книжка. Затова трупът му е идентифициран веднага. По време на огледа на място пристигнаха представители на прокуратурата и столичното следствие. “Един клиент по-малко”, лаконично коментира убийството зам. градският прокурор на София Николай Кокинов.

По бул. “Черни връх” само 10-ина минути след бруталния разстрел мина кортежът на турския президент. Проверяваме версиите по колата да е стреляно от различни страни, казва зам.-шефът на столичното следствие Атанас Атанасов.

Повече от три часа трупът на Доктора остава в джипа. Около 16,30 ч пристига и екип на Съдебна медицина и тялото е откарано за аутопсия. Най-вероятно наемниците са използвали заглушител, тъй като хората наоколо не чули изстрели.

“Само пукот, като от някакъв картечен пистолет”, разказва човек от близката кооперация. Около мястото на инцидента се събраха десетки хора.

“В първия момент помислихме, че това е някаква игра, после погледнахме и видяхме, че са се

събрали 10-ина полицейски коли, казват работещите в близка аптека.

Чухме автоматична стрелба, около 10-ина изстрела, уточняват строителите от обект наблизо. Когато излезли навън, видели стенещия шофьор на Тодоров, облян в кръв, и веднага се обадили на полицията и Бърза помощ. Един опитал да отвори вратата, но била заключена.

Докато трае огледът, десетки шофьори на лъскави коли обясняват по телефоните си каква страшна гледка е. Шофьорът оцелява след 2 операции.

Бизнесът - от дограма до цигари. Синът Теодор образован в Англия

СВЕТЛАНА ЙОРДАНОВА

“Ако решат да ме свитнат, в България няма да останат и 10% от бизнеса с цигари”, казал веднъж на свой приятел Иван Тодоров-Доктора. - Ако го направят, ще са българи, тесногръди сме”.

През декември 2003 г. Доктора бил предупреден, че му готвят убийство и че на наемника поръчителите обещали за отплата скъп апартамент на морето. Затова бил предпазлив, някои от срещите си правел в магазина за часовници на жена си. Имал сериозни връзки в Югоизточна Европа и Англия, но странял от софийските мутри.

“Беше най-големият дистрибутор на “Марлборо”. Става дума за законен бизнес, а не за контрабанда, както се тръбеше”, казва негов приближен.

Иван завършва медицина в Пловдив. Не практикува, но и не престава да се абонира за медицински списания. В бизнеса тръгва с цех за дограма в Димитровград през 1993-1994 г., през 1995 г. се хваща с цигарите.

Израства в патриархално семейство, единствено дете е. “Родителите му бяха почтени хора. Бащата - Тодор, беше шеф на АПК в Голямо Асеново”, спомня си негов съгражданин. След смъртта на Иван родителите му се изнесли от Димитровград.

“Доктора не пушеше, почти не пиеше. Покрай мен чат-пат запалваше. Видяхме се в деня, в който го убиха”, казва адвокатът му Георги Георгиев. Двамата говорят за предстоящо дело за грабеж, по което Тодоров е оправдан на 2-а инстанция. Доктора отменя уговорена среща в ресторант “Кристал” и след час излиза с поршето. То е на бившата му жена Вилиана, с която и след развода е в приятелски отношения. Говори се, че в началото разводът бил формален, за да се защити собствеността на семейството.

В деня на стрелбата Вили е в Мадрид със сина им Теодор. Сега двамата живеели в Англия. Често виждали Вилиана с руснак. Теодор завършил престижно училище в Лондон. По право е единствен наследник на империята на баща си, но какво е останало от нея, бившите му сподвижници не знаят.

Могат да търсят убиеца още 7 години

Делото за смъртта на Доктора е спряно, но има поне 7 г., докато давноста за убиеца изтече. 4-ма от подземните босове и бизнесмен са били сред заподозрените за поръчители на покушението, но не се стига до нищо конкретно, въпреки че е търсена помощ и от чужди служби. Има версия, че бизнесмен е вкарал Доктора в кръг за “плащане на политически подкупи”, но той почнал да се дърпа да плаща. Имал намерение да изнася цигари за Грузия и в други страни от бившия Съветски съюз.

Преди убийството, Доктора оцеля при взрив в брониран мерцедес 

На 18 април 2003 г. бронираният мерцедес S-класа, в който се вози Доктора, е взривен до автобусна спирка на бул. “Цариградско шосе”

Бомбата е поставена под дясната предна седалка – там, където обикновено се вози Тодоров.Този ден обаче той шофира автомобила си, а шофьорът му, който седи до него, е разкъсан на парчета. Освен временната загуба на слуха Доктора нямаше други сериозни наранявания.

През ноември Тодоров заявява, че зад опита за убийството му стоят “бивш приятел, красавица и нисък генерал, който пуши пури за близо 3000 лева на месец и преправя костюмите си”.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов