Търговията с Германия за първи път на плюс с 326 млн. евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/7303328 www.24chasa.bg
В сградата на инкубатора на “София Тех парк” наскоро се настани една от водещите световни фирми в създаването на автомобилен софтуер - немската БОШ.

Федералната статистическа служба потвърди, че износът ни за най-голямата икономика в ЕС надхвърля вноса

България вече изнася повече за Германия, отколкото внася оттам. Това обяви премиерът Бойко Борисов в края на миналата седмица.

Данните от края на месец януари 2019 г. на Федералната статистическа служба на ФРГ (ДЕСТАТИС) за периода януари-ноември 2018 г. доказват това.

Според тях

българският износ за

Германия изпреварва

значително

германския внос

в България,

като е постигнато положително търговско салдо в търговията ни с Германия в обем от 326 млн. евро.

Съгласно обявените от Федералната статистическа служба на Германия актуални данни за двустранния стокообмен между България и Германия търговията между България и най-голямата европейска икономика е постигнала нови рекорди през 2018 г.

Българският износ за периода януари-ноември изпреварва вноса от Германия и е нараснал с около 9,3% спрямо същия период на 2017 г., като се реализира за първи път положително за България търговско салдо от + 326 млн. евро.

Основен фактор за нарасналия стокообмен между страните са

германските

производствени

предприятия в

България,

известни като едни от най-устойчивите, най-добрите и отговорни инвеститори и работодатели в страната, създаващи дългосрочна заетост.

Обвързана с общоевропейския проблем за недостига на специалисти, тази заетост води пряко до повишаване нивата на трудовите възнаграждения в България и засилва конкурентоспособността на трудовия пазар в страната ни.

Преки ефекти за България са и повечето приходи в държавата от данъци и осигуровки.

За периода януари-ноември 2018 г. двустранните търговско-икономически отношения бележат ръст както в абсолютни, така и в относителни измерения.

Двустранният стокообмен е нараснал със 7,8% и от 7,099 млрд. евро през 2017 г. е достигнал до

7,656 млрд. евро

през 2018 г.

За този период България е изнесла стоки на стойност 3,991 млрд. евро спрямо 3,651 млрд. евро за същата времева рамка през 2017 г., което представлява нарастване на българския износ с близо 9,3% спрямо 2017 г.

Вносът на стоки от Германия за периода януари-ноември 2018 г. също отбелязва ръст, но с по-бавни темпове от нашия износ.

В България е внесена продукция от Германия на стойност 3,665 млрд. при 3,448 млрд. евро за същия период на предходната 2017 г.

Според данните на Федералната статистическа служба този внос включва главно

автомобили и

автомобилни части,

машини, елсъоръжения, химически продукти, фармацевтични, хранителни и др.

Българският износ за Германия включва основно компонентите за автомобилната индустрия, машини, електронни системи, химически продукти, електрическо оборудване, метали и др.

Принос за родния износ за ФРГ играят германските производители, предпочели България и инвестирали в своя задгранична производствена локация в нашата страна.

Очакванията са положителната и устойчива тенденция на ежегоден ръст на българския износ за най-големия наш външнотърговски партньор, при което са постигнати рекордни нива през последните няколко години, да се запази и през 2019 г.

Данните за всички измерения на двустранния стокообмен ще бъдат оповестени от Федералната статистическа служба през февруари т.г.

През настоящата и следващата година предстои

стартиране на

производствата на

редица нови

германски

инвестиции

в страната ни по проекти, случили се през 2018 г.

Тези производства ще продължат да генерират български износ на продукти с висока добавена стойност, влагани в производствата на германските концерни.

Реализирани са нови германски инвестиционни проекти през 2018 г., свързани с инвестиции на големите поддоставчици за автомобилната индустрия - ЛЕОНИ в Плевен, “Фос Аутомотив” – Ловеч, БАДЕР – в Русе, разширението на “ВИТЕ Аутомотив” отново в Русе, инвестицията на “МД Електроник” във Враца, “Кьостлер” в Пловдив.

Производствата на тези проекти постепенно стартират и без съмнение ще дадат реален принос за ръста на българския износ и през 2019 г.

Това позитивно развитие наред с разширяването на голяма част от традиционните германски инвестиции в България, направени през последните години, са

най-добрата визитна

картичка на

българската

икономика

Тук трябва да включим и плановете на АУРУБИС, ФЕСТО, АББ за разширяване на производствата, разкриването на новия развоен център на БОШ в “София Тех парк” и др. Тези примери за успешни германски инвестиции допълнително подпомагат налагането на страната ни като една от най-добрите инвестиционни дестинации в Европа. Те насочват погледите към България и допринасят за привличането на нови инвестиционни проекти оттам особено в областта на автомобилната и други индустрии с висок принаден продукт.

Все по-голям интерес има от високотехнологични компании, които могат да търсят в България сравнително по-малък брой, но висококвалифицирани сътрудници. Специалистите в областта на роботиката, автоматизацията, електрониката, IT ще бъдат все по-търсени в България през тази и следващите години.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца