“Ne sm ybiec...”, написа в 22,08 часа 19-годишният Алекс, заподозрян за убийството в Кюстендил, в 23,30 часа се предаде в полицията (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7305128 www.24chasa.bg
Привечер в понеделник десетки жители на Кюстендил се събраха на бдение със свещи, за да почетат паметта на убития при мелето Валери Дъбов

“Пистолет може и никога да ни ти потриябва но взникнели ситуация когато е нужен то по-добре да го имаш. И по-добре 12 да те съдят. Отколкуто 6-ма да те носят.”

Това е написал на 3 февруари в профила си във фейсбук 19-годишният Алекс Иванов, който е заподозрян за убийството на 35-годишния Валери Дъбов в Кюстендил. Правописът в цитата е негов.

В кърваво меле в неделя около 7,30 ч пред заведение в центъра на града Валери бе намушкан с нож и умря на място. Други 4-ма бяха ранени в масовия бой между две групи - българи и роми, част от които били пияни. Двама от ранените са транспортирани в “Пирогов”, като състоянието на единия е тежко. 53-годишният Ангел Игов, който е сред тарторите на клана Гольовците, участвали в боя, е с черепно-мозъчна травма в кома. Той е опериран и остава под активно наблюдение и интензивно лечение в реанимацията.

Вторият транспортиран в столичната болница също е опериран. Ръката му е с тежки увреждания и му предстоят още редица интервенции, но е без непосредствена опасност за живота. Други двама с леки прорезни рани са в кюстендилската болница. 

Часове след инцидента полицията задържа 8 от участниците в мелето, а по-късно - още 4-ма съпричастни. По свидетелски показания и записи от видеокамери криминалистите стигнали до извода, че фаталното нараняване на Валери е нанесено от 19-годишния Алекс, познат като Гучи, който е от местната фамилия Гольовците от кв. “Изток”. Младежът обаче успя да се укрие от униформените.

“В 23,30 ч в неделя дойде с майка си и се предаде. Той е криминално проявен, има две престъпления, свързани с телесни повреди”, каза шефът на ОД на МВР в Кюстендил старши комисар Елиан Стамболийски. Той подчерта, че конфликтът не е заради етническо напрежение, а заради много изпит алкохол.

Полиция и жандармерия блокираха града в неделя, започнаха масови обиски и издирване на основния заподозрян за смъртта. Малко преди да се предаде - в 22,08 ч, Алекс е написал в страницата си във фейсбук: “Ne sm ybiec...” И при разпитите той отказвал да признае, че е извършител на престъплението.

“При разследването вече е установено и кой е причинил тежкото увреждане на Игов. Мъжът се намира в болницата в Кюстендил и също ще бъде задържан”, каза шефът на полицията.

В социалните мрежи хората в града се организираха за мирни протести - още в неделя вечерта бе първият. В понеделник сутринта 30-ина души бяха пред сградата на полицията с искания за справедливост и по-силно присъствие на полицията в ромската махала.

“Валери не би участвал в такова меле. Искал е да ги укроти”, каза приятел на убития мъж. 

“Гольовците от години тормозят хората, замесват се в побои, рекет. Хората от тяхната махала не ги искат, страхуват се от тях”, казаха протестиращи на срещата с полицейския директор Елиан Стамболийски.

Поискаха и да се направи проверка на родовете в циганската махала - с какво се препитават, дали са законни магазините им. Директорът ги увери, че след направената проверка на търговски обекти в кв. “Изток” част от тях са били затворени, защото не отговарят на изискванията. Уточни, че в мелето в неделя няма участници, които да са били съдени за убийството на охранител на черешови градини от 2009 г. в с. Шишковци. Тогава 9-има от Гольовците пребиха пазач и излежаха присъдите си.

“Тази фамилия не е добре приета в кв. “Изток”. Причините за това са различни - има стари вражди във времето. Има фамилии Ропотамци, Кондовци, Гольовци - няколко са основните кланове, които враждуват помежду си. Голяма част от тях са излежавали повече от една присъда”, допълни Стамболийски.

Въпреки уверенията, че кървавото меле не е на етническа основа, в социалните мрежи се разгаря битка. Много хора публикуваха снимка на Валери Дъбов с текст: “Днес аз съм Кюстендил! Почивай в мир Валери Дъбов!”. Някои настояват за връщане на смъртното наказание, други отправят остри критики към институциите. 

35-годишният Валери е единствено дете, а майка му изпаднала в тежко състояние след трагичната вест за смъртта му. Твърди се, че е настанена в болница. Починалият не е семеен, работел в сферата на дърводобива.

В понеделник кюстендилци се организираха за мирно шествие със свещи от центъра до лобното място на Валери, където поставиха цветя в негова памет.

ВМРО-Кюстендил, излезе с декларация, в която настояват за бърза реакция от компетентните институции и най-строги наказания.

Окръжната прокуратура в Кюстендил води разследване на убийството и опит за умишлено убийство на повече от едно лице.