В Цариброд също почетоха паметта на Васил Левски

https://www.24chasa.bg/novini/article/7306511 www.24chasa.bg
Преди 5 години в града е създаден монумент на Левски.

Учителите в Цариброд сами превеждат уроците на български, за да може учениците да ги учат на майчиния си език

Преди 5 години "Трейс Груп Холд" дарява монумент на Левски в града и така става традиция за почитането на Апостола на свободата 

Жители на Цариброд също почетоха паметта на Васил Левски по случай 146 години от неговата смърт. Това стана по време на церемония в центъра на Цариброд (сръбския Димитровград - б.а.) пред паметника на Апостола на свободата. Монументът е дарен преди 5 години от българската строителна компания "Трейс Груп Холд" и от тогава там ежегодно се отдава почит към делото на Дякона.

Български ученици от гимназията "Св. Св. Кирил и Методий" в Цариброд почетаха паметта на Левски и разказаха за неговите славни дела.

"Левски дарява на българския народ надежда. Обединява хиляди българи и винаги изписва "народ" с главна буква. Той не е и няма да бъде забравен. Само можем да кажем - поклон на Апостола", това каза кметът на Цариброд Владица Димитров по време на церемонията.

"Днес не отбелязване 146 години от гибелта му, а от безсмъртието му", акцентира Ива Крулева, която е част от Министерството на външните работи в България.

"Светлия му пример, ще чертае пред нас бъднините и само заедно можем да постигнем заветите на Левски. Нека всички от днешния ден да носим от неговите ценности", допълни Николай Колев, който е консул на България в Сърбия.

По време на церемонията български ученици от гимназията "Св. Св. Кирил и Методий" в Цариброд също почетаха паметта на Левски и разказаха за неговите славни дела. Преди година от фондаия "Трейс за хората" дариха на училището издания от преиздадената книга на Захарий Стоянов за Апостола на свободата - "Васил Левски - Дяконът". Така на днешния ден, учениците бяха включили откъси от книгата, които разказаха.

От 2009 г. в града се откриват паралелки, които са с преподаване на български език, в гимназията "Св. Св. Кирил и Методий", разказва директорката на училището Снежана Симеонова. И допълва, че още в началото да се възроди преподаването на български е било трудно след прекъсване от близо 50 г. Учителите преподават по сръбската система, но заради липса на учебници на български - те лично ги превеждат. Директорката акцентира, че постоянството на екипа е било рецептата за успех. Милисав Николов и Ивана Андреевич са учителите, които са подготвили учениците за церемонията. В гимназията има и методист по български език - Донка Николова.

"Ние сме отраснали с българския език, защото той е майчиният ни и сме много щастливи, че имаме възможността да учим на български", разказва Боян Станчев, който е 11 клас в гимназията. Той допълва, че сам е избрал да учи изцяло на български и само 2 часа седмично има сръбски. Ученикът разказва, че много ученици, които завършват, се интересуват от висшето образование в България. "Сред учениците, които отиват да учат в България, са много популярни Софийският университет, УНСС и УАСГ", допълва още Боян.

Анжела Делчев, която е в 10 клас, разказва, че много обича българския език. "От 11 години рецитирам на български и участвам в различни програми", допълва още ученичката.

"Българският език е много красив и обичам да го слушам. Той е езикът на нашите предци", допълва още Анастасия Божкович, която също участва в церемонията и възпитаничка на гимназията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.