В Цариброд също почетоха паметта на Васил Левски

https://www.24chasa.bg/novini/article/7306511 www.24chasa.bg
Преди 5 години в града е създаден монумент на Левски.

Учителите в Цариброд сами превеждат уроците на български, за да може учениците да ги учат на майчиния си език

Преди 5 години "Трейс Груп Холд" дарява монумент на Левски в града и така става традиция за почитането на Апостола на свободата 

Жители на Цариброд също почетоха паметта на Васил Левски по случай 146 години от неговата смърт. Това стана по време на церемония в центъра на Цариброд (сръбския Димитровград - б.а.) пред паметника на Апостола на свободата. Монументът е дарен преди 5 години от българската строителна компания "Трейс Груп Холд" и от тогава там ежегодно се отдава почит към делото на Дякона.

Всичко, което трябва да знаете за:

Български ученици от гимназията "Св. Св. Кирил и Методий" в Цариброд почетаха паметта на Левски и разказаха за неговите славни дела.

"Левски дарява на българския народ надежда. Обединява хиляди българи и винаги изписва "народ" с главна буква. Той не е и няма да бъде забравен. Само можем да кажем - поклон на Апостола", това каза кметът на Цариброд Владица Димитров по време на церемонията.

"Днес не отбелязване 146 години от гибелта му, а от безсмъртието му", акцентира Ива Крулева, която е част от Министерството на външните работи в България.

"Светлия му пример, ще чертае пред нас бъднините и само заедно можем да постигнем заветите на Левски. Нека всички от днешния ден да носим от неговите ценности", допълни Николай Колев, който е консул на България в Сърбия.

По време на церемонията български ученици от гимназията "Св. Св. Кирил и Методий" в Цариброд също почетаха паметта на Левски и разказаха за неговите славни дела. Преди година от фондаия "Трейс за хората" дариха на училището издания от преиздадената книга на Захарий Стоянов за Апостола на свободата - "Васил Левски - Дяконът". Така на днешния ден, учениците бяха включили откъси от книгата, които разказаха.

От 2009 г. в града се откриват паралелки, които са с преподаване на български език, в гимназията "Св. Св. Кирил и Методий", разказва директорката на училището Снежана Симеонова. И допълва, че още в началото да се възроди преподаването на български е било трудно след прекъсване от близо 50 г. Учителите преподават по сръбската система, но заради липса на учебници на български - те лично ги превеждат. Директорката акцентира, че постоянството на екипа е било рецептата за успех. Милисав Николов и Ивана Андреевич са учителите, които са подготвили учениците за церемонията. В гимназията има и методист по български език - Донка Николова.

"Ние сме отраснали с българския език, защото той е майчиният ни и сме много щастливи, че имаме възможността да учим на български", разказва Боян Станчев, който е 11 клас в гимназията. Той допълва, че сам е избрал да учи изцяло на български и само 2 часа седмично има сръбски. Ученикът разказва, че много ученици, които завършват, се интересуват от висшето образование в България. "Сред учениците, които отиват да учат в България, са много популярни Софийският университет, УНСС и УАСГ", допълва още Боян.

Анжела Делчев, която е в 10 клас, разказва, че много обича българския език. "От 11 години рецитирам на български и участвам в различни програми", допълва още ученичката.

"Българският език е много красив и обичам да го слушам. Той е езикът на нашите предци", допълва още Анастасия Божкович, която също участва в церемонията и възпитаничка на гимназията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фотосесия на модел събра очите на минувачите до известен столичен мол. В ролята на импровизирана съблекалня се превърна колата на моделката, която сменяше тоалетите на самата улица и предизвика фурор сред преминаващите покрай автомобилът и

Навръх рождения си ден бе привикана пред Темида силиконовата миска Гергана Райчевска, видя "България Днес". Скандалната плеймейтка е призована като пострадала от трафик на хора, за да даде показания срещу сочените за нейни сводници. Напук на топлото и слънчево време едрогърдата мадама се появи вчера в спецсъда на столичната ул

След Преслава се кърши и на гръцко Нови танцови стъпки е усвоил Боби Михайлов, става ясно от видеоклип, изпратен до редакцията. В непоказвания досега запис се виждат нови култови движения на футболния бос. През 2012 г. Боби стана известен с уникален танц по ритмите на парчето на Преслава "Като за финал".