200 здрави станали “инвалиди” срещу 2000 лв. за 4 месеца (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7307150 www.24chasa.bg
Разследващите са снимали къща на един от задържаните като член на бандата във Варна. СНИМКИ: МВР

Преди да получат телково решение, пациенти изкачвали стълби, за да се задъхат

Двама братя сирийци с български паспорти, които живеят отдавна във Варна, стояли в основата на ТЕЛК измами. В 2 банкови касети на един от тях разследващите преброили над 1,6 млн. лв. “По размери това е най-мащабното разследване за злоупотреби при издаване на телкови решения”, обяви зам. главният прокурор Иван Гешев.

Над 200 здрави мъже и жени станали инвалиди за 4 месеца, след като давали на двамата сирийци между 1500 и 2000 лв. за експертно решение от ТЕЛК за инвалидност над 50%, без да отговарят на изискванията.

По информация на “24 часа” сирийците, обвинени по делото на Специализираната прокуратура, са кардиологът д-р Уафик Шахуд и Райян Шахуд. В банковите касети на лекаря били открити 1,4 млн. лв. и 270 хил. лв. Предполага се, че парите са от подкупи за неверни телкови решения, обясниха запознати с разследването.

Заедно със сирийците арестувани и обвинени са и варненските лекари Юлиян Крумов, Мима Великова, Петко Ников и Ваня Петкова, научи “24 часа”. Ников бил председател на първи ТЕЛК в болница “Св. Марина”. Другите медици били членове на комисии освен в “Св. Марина” и в болница “Св. Анна”.

Основни посредници на измамите били братята сирийци. Те набирали турскоговорещи българи, желаещи да станат “инвалиди”. “С цигани не са работили, това било изрично условие”, посочи шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Веригата на посредниците се разраствала. Самите “пациенти”, които вече получавали експертно решение за инвалидност, също

уговаряли други

свои познати да

станат инвалиди

срещу 1500-2000 лв. Освен с пенсия желаещите да получат над 50% инвалидност се съблазнявали и от други социални екстри като помощи за ток, дърва или въглища, безплатна винетка и други.

Подкупът се давал на братята сирийци. Тогава те изпращали “пациентите” при общопрактикуващи лекари, лаборанти, рентгенолози и ортопеди, които изготвяли документи за заболяване по предварителна договорка с комисиите. След това бъдещите инвалиди отивали в ТЕЛК. Там “пациентите” казвали на лекарите парола, за да ги разпознаят. “Много поздрави от Р!” е била фразата, обясни прокурор Лидия Манолова. Ако кандидат за телково решение нямал трудов стаж, процентът на инвалидност се увеличавал. Това се отразявало и на подкупа.

За да може здрави хора да минат прегледите за инвалидност, лекарите използвали различни техники. “Пращали ги да тичат по 3-4 етажа със стълби в болницата, за да се задъхат. Обяснявали им и как да застанат пред рентгена, така че той да отчете гръбначно изкривяване”, обясни Спиридонов.

След като получили подкупите, сирийците пращали пая на председателя на ТЕЛК чрез трето лице, обясни прокурор Манолова. И добави, че чак тогава рушветът се разпределял между лекарите - членове на ТЕЛК.

“Не сатанизираме лекарската общност, визираме конкретни хора, на които са повдигнати обвинения”, обясни Иван Гешев. И добави, че и лекари са подавали сигнали срещу ТЕЛК измами.

Проверките на прокуратурата и МВР стартираха след разпореждане на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров. През януари т.г. полицията разпитала 400 души заради съмнения, че получават пенсия по втория начин. 44 били заведените дела в прокуратурата от началото на 2019 г. за злоупотреби при издаване на решения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чаровната синоптичка Нора Шопова отмаря след изнурителен работен ден с половинката си пред широкия екран, видя "България Днес". В изискани тоалети Нора и приятелят й изгледаха един филм в киното на столичен мол, след което се отдадоха на интимна вечеря и сладки приказки в ресторант в търговския център.

С мощно лъскаво БМВ и любов към вестниците събра очите на шофьори на столична бензиностанция Минко Герджиков. Новият силен човек във футболният "Левски" явно се интересува какво пишат медиите за него след повторното му завръщане на "Герена" и дали някой ще припомни "Златния скункс", който му бе връчен заради проблема с презонирането на София и

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,