200 здрави станали “инвалиди” срещу 2000 лв. за 4 месеца (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7307150 www.24chasa.bg
Разследващите са снимали къща на един от задържаните като член на бандата във Варна. СНИМКИ: МВР

Преди да получат телково решение, пациенти изкачвали стълби, за да се задъхат

Двама братя сирийци с български паспорти, които живеят отдавна във Варна, стояли в основата на ТЕЛК измами. В 2 банкови касети на един от тях разследващите преброили над 1,6 млн. лв. “По размери това е най-мащабното разследване за злоупотреби при издаване на телкови решения”, обяви зам. главният прокурор Иван Гешев.

Над 200 здрави мъже и жени станали инвалиди за 4 месеца, след като давали на двамата сирийци между 1500 и 2000 лв. за експертно решение от ТЕЛК за инвалидност над 50%, без да отговарят на изискванията.

По информация на “24 часа” сирийците, обвинени по делото на Специализираната прокуратура, са кардиологът д-р Уафик Шахуд и Райян Шахуд. В банковите касети на лекаря били открити 1,4 млн. лв. и 270 хил. лв. Предполага се, че парите са от подкупи за неверни телкови решения, обясниха запознати с разследването.

Заедно със сирийците арестувани и обвинени са и варненските лекари Юлиян Крумов, Мима Великова, Петко Ников и Ваня Петкова, научи “24 часа”. Ников бил председател на първи ТЕЛК в болница “Св. Марина”. Другите медици били членове на комисии освен в “Св. Марина” и в болница “Св. Анна”.

Основни посредници на измамите били братята сирийци. Те набирали турскоговорещи българи, желаещи да станат “инвалиди”. “С цигани не са работили, това било изрично условие”, посочи шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Веригата на посредниците се разраствала. Самите “пациенти”, които вече получавали експертно решение за инвалидност, също

уговаряли други

свои познати да

станат инвалиди

срещу 1500-2000 лв. Освен с пенсия желаещите да получат над 50% инвалидност се съблазнявали и от други социални екстри като помощи за ток, дърва или въглища, безплатна винетка и други.

Подкупът се давал на братята сирийци. Тогава те изпращали “пациентите” при общопрактикуващи лекари, лаборанти, рентгенолози и ортопеди, които изготвяли документи за заболяване по предварителна договорка с комисиите. След това бъдещите инвалиди отивали в ТЕЛК. Там “пациентите” казвали на лекарите парола, за да ги разпознаят. “Много поздрави от Р!” е била фразата, обясни прокурор Лидия Манолова. Ако кандидат за телково решение нямал трудов стаж, процентът на инвалидност се увеличавал. Това се отразявало и на подкупа.

За да може здрави хора да минат прегледите за инвалидност, лекарите използвали различни техники. “Пращали ги да тичат по 3-4 етажа със стълби в болницата, за да се задъхат. Обяснявали им и как да застанат пред рентгена, така че той да отчете гръбначно изкривяване”, обясни Спиридонов.

След като получили подкупите, сирийците пращали пая на председателя на ТЕЛК чрез трето лице, обясни прокурор Манолова. И добави, че чак тогава рушветът се разпределял между лекарите - членове на ТЕЛК.

“Не сатанизираме лекарската общност, визираме конкретни хора, на които са повдигнати обвинения”, обясни Иван Гешев. И добави, че и лекари са подавали сигнали срещу ТЕЛК измами.

Проверките на прокуратурата и МВР стартираха след разпореждане на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров. През януари т.г. полицията разпитала 400 души заради съмнения, че получават пенсия по втория начин. 44 били заведените дела в прокуратурата от началото на 2019 г. за злоупотреби при издаване на решения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

Травестит заковава от София погнатата за сутеньорска мрежа в Лондон маман Елеонора Василева! Транссексуалният мъж с официално име Марин е разпитан заедно с още две българки по настояване на английските власти, научи "България Днес". За сводническата банда на Острова стана ясно преди броени дни, когато местни медии публикуваха детайли от