Американският университет: кариерен успех по света и у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/7308803 www.24chasa.bg

Едно от водещите висши учебни заведения в целия регион, Американският университет в България (АУБ), за осма поредна може да се похвали с челни позиции в рейтинговата система на Министерство на образованието: неговите възпитаници са сред най-добре реализиралите се в страната, а много от тях правят сериозна кариера и зад граница. За 2018 г. АУБ заема първо място в професионалните направления „Бизнес администрация“, „Журналистика и масови комуникации“, „Икономика“ и „Политически науки“ и второ в „Компютърни науки“.

Широко поле за избор и изява: liberal arts

Важно преимущество на АУБ е американската система на обучение liberal arts. Студентите могат да изучават две специалности едновременно или една специалност и една подспециалност. Основните специалности са „Бизнес администрация“, „Европеистика“, „Журналистика и масови комуникации“, „Икономика“, „Информационни системи“, „История и цивилизации“, „Компютърни науки“, „Литература“, „Математика“, „Политически науки и международни отношения“, „Психология“, както и интердисциплинарно обучение по индивидуална програма.

Диплома, призната в цял свят

Дипломата от АУБ е призната в цял свят. Университетът е акредитиран както в България, така и в САЩ. Международното признание и успешната реализация на възпитаниците превърна АУБ в желано място за обучение за най-добрите студенти от близо 40 държави. Преподаватели, завършили някои от най-престижните университети в света, споделят знанията си и напътстват студентите. Динамичната учебна и извънучебна среда, съжителството със студенти различни страни в най-модерния университетски комплекс на Балканите и възможностите за студентска мобилност в Европа и САЩ правят АУБ уникално място. В ултрамодерния студентски център „Америка за България” в слънчевия Благоевград са разположени забележителна многофункционална спортна зала, театър-аудиториум, места за хранене, кафе с панорамна тераса, книжарница и офиси на студентски клубове.

Засилен интерес: ранно кандидатстване и стипендии

В последните години интересът към АУБ както на български, така и на чуждестранни кандидат-студенти расте. Университетът отговаря на това с високи изисквания от една страна, но и с повече възможности за кандидатстване и финансова подкрепа от друга. За есенния семестър например се предлагат две възможности за прием: ранен и редовен. До 1 март 2019 г. е срокът за кандидатстване по ранния прием, като предимството на по-ранния избор е в по-големите възможности за финансова подкрепа от различен характер. Всяка година АУБ предоставя над 4 млн. щ.д. за стипендии и финансово подпомагане на най-добрите студенти. Така през есента на 2018 г. близо 100% от всички първокурсници получиха финансова подкрепа. АУБ разполага и с фонд за стипендии „Анна Чапрашикова”, който подпомага възпитаници на АУБ да продължат образованието си в магистърски или докторски програми в 20 от най-добрите университети в САЩ, сред които Харвард, Йейл, Станфорд, Принстън и др. Наскоро бе учредена стипендията Rising Impactors. Тя е пълна стипендия за целия курс на обучение в АУБ и е първата по рода си у нас за кандидат-студенти, осъществили социални проекти с въздействие върху общностите, в които живеят. Срокът за подаване на документи също е 1 март 2019 г.

Блестяща реализация

99,8% от завършилите АУБ биват наети на работа непосредствено след дипломирането или продължават образованието си в по-висока академична степен. Няколко хиляди от тях вече заемат ръководни постове в международни компании, развиват успешно собствен бизнес или продължават обучението си в престижни висши учебни заведения по света. Microsoft, CNN, bTV, БНБ, ООН, Световната банка и Министерския съвет на Република България са само някои от работодателите, признали качествата на студентите от АУБ, наемайки ги за свои служители.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Винсент Солари пристигна у нас   Алкохолният бос е в болницата към затвора, магистратите решават за свободата му Адвокатът на Мишел Платини пристигна у нас заради алкохолния бос Миню Стайков, научи "България Днес". Известният в Европа юрист Винсент Солари се включва в защитата на Стайков, обвинен за ръководене на организирана престъпна група за

Псевдолечители борят рак с опасен препарат, който наподобява белина! За налудничавия метод алармира читател на "България Днес". Медикаментът се продава в мрежата и много хора вярват, че освен срещу рак помага и за малария, аутизъм, астма и гъбички, като пречиства организма от патогените. Става дума за хлорният диоксид ММС и дестилирана вода ЦДС с

Бившата съпруга на футболиста на "Челси" Педро Родригес - Карол Мартин, използва всеки случай, за да го удари болезнено. Този път тя го направи публично. Дамата отговаряше на въпроси на свои фенове в инстаграм и логично повечето бяха свързани с бащата на трите й деца. Карол и Педро имат три момчета - Брайън, Кайл и Марк.