Фонд на фондовете ще финансира иновативни компании с 67 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7309042 www.24chasa.bg
Изпълнителният директор на Светослава Георгиева съобщи, че "Морнингсайд Хил" е избран за финансов посредник за Фонда за рисков капитал. СНИМКА: Румяна Тонeва

С 47,1 млн. лв. чрез Фонд за рисков капитал ще финансира иновативни и високотехнологични компании Фондът на фондовете, съобщи изпълнителният му директор Светослава Георгиева в сряда. За финансов посредник е избран мениджърът “Морнингсайд Хил” ДЗЗД.

Средствата, предоставени от Фонда на фондовете, са по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020. Избраният мениджър трябва да предостави допълнителни поне 30% от общия размер на средствата. Така до крайните потребители трябва да достигнат над 67 млн. лв. Те ще бъдат насочени към дялови и квази-дялови инвестиции във високотехнологични, иновативни малки и средни предприятия в ранен етап на развитие.

Размерът на вложените ресурси във всяка компания ще бъде от 1,5 млн. до 7 млн. лв. Целта е компаниите да бъдат подкрепени в първите години от създаването си, защото най-често тогава предприятията изпитват трудности. Георгиева акцентира, че освен финансиране на компаниите ще се предоставя и стратегическа подкрепа за достъп до нови пазари и експертиза.

При избора на мениджър основен критерий е бил дългогодишният опит на обединението в управлението на фондове за рискови инвестиции, обясни Светослава Георгиева. Ключовите лица в “Морнингсайд” са Павел Велков, Екатерина Велкова, Тодор Мутафчийски и Делян Ганев. Те са придобили своето образование и професионален опит основно в САЩ, а реализираните от тях инвестиции са на глобално ниво.

Очаква се със средствата да бъдат подкрепени най-малко 16 компании. Минималната възвръщаемост трябва да бъде 6,2%. След изтичане на 10-дневния срок за обжалване на решението ще може да бъде подписан договорът с избрания финансов посредник.

Георгиева съобщи, че през тази година предстои да бъдат стартирани още 3 фонда за капиталово инвестиране.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.