Фонд на фондовете ще финансира иновативни компании с 67 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/7309042 www.24chasa.bg
Изпълнителният директор на Светослава Георгиева съобщи, че "Морнингсайд Хил" е избран за финансов посредник за Фонда за рисков капитал. СНИМКА: Румяна Тонeва

С 47,1 млн. лв. чрез Фонд за рисков капитал ще финансира иновативни и високотехнологични компании Фондът на фондовете, съобщи изпълнителният му директор Светослава Георгиева в сряда. За финансов посредник е избран мениджърът “Морнингсайд Хил” ДЗЗД.

Средствата, предоставени от Фонда на фондовете, са по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020. Избраният мениджър трябва да предостави допълнителни поне 30% от общия размер на средствата. Така до крайните потребители трябва да достигнат над 67 млн. лв. Те ще бъдат насочени към дялови и квази-дялови инвестиции във високотехнологични, иновативни малки и средни предприятия в ранен етап на развитие.

Размерът на вложените ресурси във всяка компания ще бъде от 1,5 млн. до 7 млн. лв. Целта е компаниите да бъдат подкрепени в първите години от създаването си, защото най-често тогава предприятията изпитват трудности. Георгиева акцентира, че освен финансиране на компаниите ще се предоставя и стратегическа подкрепа за достъп до нови пазари и експертиза.

Всичко, което трябва да знаете за:

При избора на мениджър основен критерий е бил дългогодишният опит на обединението в управлението на фондове за рискови инвестиции, обясни Светослава Георгиева. Ключовите лица в “Морнингсайд” са Павел Велков, Екатерина Велкова, Тодор Мутафчийски и Делян Ганев. Те са придобили своето образование и професионален опит основно в САЩ, а реализираните от тях инвестиции са на глобално ниво.

Очаква се със средствата да бъдат подкрепени най-малко 16 компании. Минималната възвръщаемост трябва да бъде 6,2%. След изтичане на 10-дневния срок за обжалване на решението ще може да бъде подписан договорът с избрания финансов посредник.

Георгиева съобщи, че през тази година предстои да бъдат стартирани още 3 фонда за капиталово инвестиране.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фотосесия на модел събра очите на минувачите до известен столичен мол. В ролята на импровизирана съблекалня се превърна колата на моделката, която сменяше тоалетите на самата улица и предизвика фурор сред преминаващите покрай автомобилът и

Навръх рождения си ден бе привикана пред Темида силиконовата миска Гергана Райчевска, видя "България Днес". Скандалната плеймейтка е призована като пострадала от трафик на хора, за да даде показания срещу сочените за нейни сводници. Напук на топлото и слънчево време едрогърдата мадама се появи вчера в спецсъда на столичната ул

След Преслава се кърши и на гръцко Нови танцови стъпки е усвоил Боби Михайлов, става ясно от видеоклип, изпратен до редакцията. В непоказвания досега запис се виждат нови култови движения на футболния бос. През 2012 г. Боби стана известен с уникален танц по ритмите на парчето на Преслава "Като за финал".