Три изложения с 650 фирми откри Румен Порожанов в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/7309253 www.24chasa.bg

Наплив на посетители на “Агра”, “Винария” и “Фудтех”

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов откри изложенията “Агра”, “Фудтех” и “Винария” в Пловдив.

Цифровизацията мощно навлиза в селското стопанство, показва тазгодишното издание “Агра”, което земеделският министър Румен Порожанов откри в пловдивския панаир. В продължение на пет дни градът на тепетата става столица на агробизнеса, виното и храните.

650 фирми показват постиженията и технологичното бъдеще на селското стопанство, винарската и хранителната индустрия. Участници от 30 държави представят техника, технологии, материали, посадъчен материал, храни и гурме специалитети в Пловдив до 24 февруари. 68 са иновациите, 15 от които са световни, а 11 - европейски.

“Агра”, “Винария” и “Фудтех” демонстрират най-модерните технологии и машини и предизвикват интереса на производители и търговци извън България. Присъствието на изложители от Европа и Азия е доказателство за престижа на форума”, отбеляза Порожанов.

Според него всички, които работят в тези три области, трябва да бъдат спокойни, тъй като европейската и българската политика е насочена към подпомагането им. Обиколката на министъра из щандовете започна от научните институти на Селскостопанската академия, които представят нови продукти и сортове.

“Мегафорумът за агробизнес, храни, вино и оборудване няма аналог. Присъстват производители и дистрибутори от над 170 бранша. 119 компании се представят за първи път”, посочи главният директор на "Международен панаир"-Пловдив д-р Иван Соколов. Той отбеляза, че цифровизацията в селското стопанство води до по-голяма ефективност. Ръст има и на “Фудтех”, където участниците са двойно повече в сравнение с м. г. 37% от изложителите са нови. По-широко са представени наши месни и млечни продукти.

“Те са приети добре навън, където конкуренцията с европейските произведения е тежка. Българското саламурено сирене, млеката и кашкавалът продължават обаче да предизвикват интерес сред чуждестранните клиенти”, заяви председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

Гроздовите ни еликсири също се радват на внимание зад граница. През 2018-а са получили 200 златни медала на международни конкурси, износът е 64 милиона литра, каза шефът на изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев. Той уточни, че м.г. са преработени 153 000 тона грозде.

“Статистиката показва, че българинът предпочита да пие родно вино. Само 5 230 000 л е вносното”, добави Коев. Според него секторът показва устойчивост. 266 са винпромите у нас, 72 от тях са на чужди инвеститори. 127 изби от страната и чужбина се представят на “Винария”. Акцент на изложението е новата вълна български вина, в които са използвани местни сортове грозде.Панорамата на индустриите, стоящи в основата на модерния начин на живот - екологичен, здравословен и високо качество, е разположен в шест палати и откритите площи край тях. Те могат да се разгледат от 9 до 18 часа, а в последния ден до 14 ч. Тогава ще бъдат изтеглени печалившите талони от анкетата за посетители, а трима от тях ще получат награди: бензинова косачка, водоструйка и електрическа фреза.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С плаж и майтапи преминаваше лагерът ни, но не и с тренировки! Скандалните разкрития направи пред съда футболист, участвал в уговорени мачове в родната "Б" група! Смелчагата, дръзнал да проговори за далаверите в първенството, е Християн Гачев. Той бе привикан в спецсъда, за да разкаже за шашмите със спортни срещи,

Легенди се носят за съдбата на митичния снайперист Красимир Станчев-Легионера. Версиите са десетки. От предположение, че е станал наемник на грузинската мафия, до слух, че е убит и трупът му е положен в безименен гроб в полите на Витоша. Вече 15 години родната полиция издирва Легионера по подозрение,

Вдовицата на Георги Илиев-Главния Мая тихомълком се е отървала от скандалния хотел „Дюн“ в курорта Слънчев бряг, показа проверка на "България Днес". Сделката е част от трансформацията на страховитата в миналото групировка ВИС-2. Тя стартира преди около две години с мащабно закриване на фирми и разпродажба на имоти,