Дарин Маджаров: Ученици, учители и родители искат да се учи от видео (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7309628 www.24chasa.bg
СНИМКА: Дeсислава Кулeлиeва

Видеоуроци на разбираем език, таблети, платформи и обучения за дигитални умения помагат за по-доброто образование. Това искат родители, ученици и учители, каза Дарин Маджаров, основател на платформата “Уча.се” на националната конференция за дигитално образование в България “Образование 4.0”,която е съвместен проект на “Виваком” и в. “24 часа” . Проектът си поставя амбициозната, но изпълнима цел за дигитализация на образованието у нас.

Вчера се изложих пред един ученик от 125-о СУ, който ме попита какво ще се случи ли нещо с нашите препоръки за дигиталното образование. Обясних му, че исканията им ще се случат и как през последните 10 г. нещата  са се променили. Истината е, че не знам колко от тези неща ще се случат, но знам, че трябва да сме много активни, че се иска страшно много енергия и след години работа нещата ще се случат, обясни Маджаров.

Досега "Виваком" и "24 часа" събраха на три кръгли маси последователно учители, ученици и родители, за да се чуе тяхната гледна точка за дигиталното образование. Маджаров припомни исканията на учениците - дигитални материали, видеоуроци и тестове, платформи, комисия от ученици, които да оценяват учебниците, разчупена атмосферата в стаята, използването на телефоните в час.

Исканията на учителите не бяха по-различни - използването на таблети и различни устройства, обучения по компютърно моделиране, масово въвеждане на електронни дневници, платформа за споделяне на добри практики и промени Наредба 9 за компютърно обучение. Пошегува се, че заплатите им трябва да се вдигнат по четири.

Родители поискаха баланс между дигиталното и класическото образование, но и повече видеуроци, защото децата разбират по-добре материята с тях, каза Маджаров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Млади художници използваха хубавото време днес преди обед за да потърсят вдъхновение за своите творби в центъра на София около църквата "Св.

Притежаваният от Ветко Арабаджиев хотел "Пампорово" в едноименният курорт е запечатан напълно легално от НАП. Това става ясно от решение на Административен съд – Пловдив, от миналата седмица. Повод за произнасянето на магистратите е жалба от управляващата хотела фирма "Виктория туристик", която е част от туристическата империя на обвинения в

Сладко, сладко си похапва отец Дионисий в столична сладкарница. Архимандритът реши да поглези душата и тялото си със сочен десерт, видяха папараците на "България Днес". Духовното лице дори махна калимявката си от уважение към храната. След като се облажи с вкусния сладкиш, Дионисий се наслади на следобедното си кафе и продължи да движи църковните