Дарин Маджаров: Ученици, учители и родители искат да се учи от видео (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7309628 www.24chasa.bg
СНИМКА: Дeсислава Кулeлиeва

Видеоуроци на разбираем език, таблети, платформи и обучения за дигитални умения помагат за по-доброто образование. Това искат родители, ученици и учители, каза Дарин Маджаров, основател на платформата “Уча.се” на националната конференция за дигитално образование в България “Образование 4.0”,която е съвместен проект на “Виваком” и в. “24 часа” . Проектът си поставя амбициозната, но изпълнима цел за дигитализация на образованието у нас.

Вчера се изложих пред един ученик от 125-о СУ, който ме попита какво ще се случи ли нещо с нашите препоръки за дигиталното образование. Обясних му, че исканията им ще се случат и как през последните 10 г. нещата  са се променили. Истината е, че не знам колко от тези неща ще се случат, но знам, че трябва да сме много активни, че се иска страшно много енергия и след години работа нещата ще се случат, обясни Маджаров.

Досега "Виваком" и "24 часа" събраха на три кръгли маси последователно учители, ученици и родители, за да се чуе тяхната гледна точка за дигиталното образование. Маджаров припомни исканията на учениците - дигитални материали, видеоуроци и тестове, платформи, комисия от ученици, които да оценяват учебниците, разчупена атмосферата в стаята, използването на телефоните в час.

Исканията на учителите не бяха по-различни - използването на таблети и различни устройства, обучения по компютърно моделиране, масово въвеждане на електронни дневници, платформа за споделяне на добри практики и промени Наредба 9 за компютърно обучение. Пошегува се, че заплатите им трябва да се вдигнат по четири.

Родители поискаха баланс между дигиталното и класическото образование, но и повече видеуроци, защото децата разбират по-добре материята с тях, каза Маджаров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.