Пътна карта за модерно образование предложиха ученици, учители и родители на министерството на образованието (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7309679 www.24chasa.bg
Над 200 ученици, родители и учители се събраха, за да представят пред министър Красимир Вълчев вижданията си за модерно образование. Снимки: Десислава Кулелиева СНИМКА: Десислава Кулелиева

Меморандум със своите предложения и пътна карта как да бъде постигнато дигитално образование в следващите две години предложиха ученици, родители и учители на министерството на образованието. Това стана на конференцията „Образование 4.0“, организирана от „24 часа“ и „Виваком“. Над 200 ученици, родители и учители дойдоха в зала 6 на НДК, за да представят исканията и предложенията си пред министър Красимир Вълчев.

Меморандумът обединява предложенията на трите групи, които бяха дадени на серията дебати, които се проведоха в последната година. Предложенията бяха представени от Гергана Паси от „Дигитална национална коалиция“

Гергана Паси

„Не съм експерт в образованието, но доколкото съм майка на три деца, мога да бъде представена и така“, започна изказването си Паси.

Меморандумът предлага и дефиниция какво е дигиталното образование. То предлага обучение с онлайн съдържание и чрез специални материали и устройства, цели да създаде дигитална и медийна грамотност и дава възможност за персонализиране на образованието към нуждите и способностите на всеки ученик, изброи Гергана Паси.

Дигиталното образование не е самоцел, а форма, средство да осъществим нови цели. Търсим атрактивно представяне на учебния материал, насочване на децата към професии с висока добавена стойност. Търсим и преодоляване на непродуктивни и порочни практики като частните уроци. Преодоляване на функционалната неграмотност на учениците. Търсим умения за безопасно използване на интернет и способност да разграничават истина от фалшива информация. Тези цели бяха изброени от г-жа Паси.

„24 часа“ ще е нашето оръжие да напомняме на министерството по кой път трябва да вървим, подчерта тя.

Пътната карта, предложена от родители, учители и ученици включва свободен достъп за учебни цели до интернет в края на 2019, платформа за обмен на добри образователни практики между учителите, ефективно използване на облачното пространство до края на 2020 и стандарт за оборудване на класни стаи с дигитални технологии и въвеждане на дигитално съдържание при преподаване в училище до средата на 2021 година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На сестрите от клана Кардашиян-Дженър не им върви с баскетболистите. Кендъл Дженър стана поредната, която си навлече любовно разочарование с високо момче. Моделката се раздели с Бен Симънс. Красавицата и баскетболистът на "Филаделфия Севънти Сиксърс" бяха заедно около година. Краят на връзката им изненада всички зад океана.

Разпитът на Кико завършил, преди да е започнал Машина на времето откриха разследващи по мегаделото срещу сочените за топавтоджамбази Яро, Кико, Лъвицата и компания! Следователи са успели да върнат времето назад, като са записали, че разпитът на един от подсъдимите е завършил близо час преди да е започнал.

Данъци и такси не са най-приятното нещо, за което да се дават пари, а Камен Воденичаров си намери чудесно оправдание, за да не плаща! Щом видя огромните опашки пред районното кметство, актьорът направи обратен и се върна в новата си кола. Преди време апаши задигнаха возилото на тв водещия и той бе принуден да се сдобие с ново.