Пътна карта за модерно образование предложиха ученици, учители и родители на министерството на образованието (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7309679 www.24chasa.bg
Над 200 ученици, родители и учители се събраха, за да представят пред министър Красимир Вълчев вижданията си за модерно образование. Снимки: Десислава Кулелиева СНИМКА: Десислава Кулелиева

Меморандум със своите предложения и пътна карта как да бъде постигнато дигитално образование в следващите две години предложиха ученици, родители и учители на министерството на образованието. Това стана на конференцията „Образование 4.0“, организирана от „24 часа“ и „Виваком“. Над 200 ученици, родители и учители дойдоха в зала 6 на НДК, за да представят исканията и предложенията си пред министър Красимир Вълчев.

Меморандумът обединява предложенията на трите групи, които бяха дадени на серията дебати, които се проведоха в последната година. Предложенията бяха представени от Гергана Паси от „Дигитална национална коалиция“

Гергана Паси

„Не съм експерт в образованието, но доколкото съм майка на три деца, мога да бъде представена и така“, започна изказването си Паси.

Меморандумът предлага и дефиниция какво е дигиталното образование. То предлага обучение с онлайн съдържание и чрез специални материали и устройства, цели да създаде дигитална и медийна грамотност и дава възможност за персонализиране на образованието към нуждите и способностите на всеки ученик, изброи Гергана Паси.

Дигиталното образование не е самоцел, а форма, средство да осъществим нови цели. Търсим атрактивно представяне на учебния материал, насочване на децата към професии с висока добавена стойност. Търсим и преодоляване на непродуктивни и порочни практики като частните уроци. Преодоляване на функционалната неграмотност на учениците. Търсим умения за безопасно използване на интернет и способност да разграничават истина от фалшива информация. Тези цели бяха изброени от г-жа Паси.

„24 часа“ ще е нашето оръжие да напомняме на министерството по кой път трябва да вървим, подчерта тя.

Пътната карта, предложена от родители, учители и ученици включва свободен достъп за учебни цели до интернет в края на 2019, платформа за обмен на добри образователни практики между учителите, ефективно използване на облачното пространство до края на 2020 и стандарт за оборудване на класни стаи с дигитални технологии и въвеждане на дигитално съдържание при преподаване в училище до средата на 2021 година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.