Красимир Вълчев: Променяме дори вида на класните стаи, за да са свободни (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7309715 www.24chasa.bg

Подготвя се нов стандарт за физическата среда в училищата и ще бъдат разчупени дори видът и подредбата на класните стаи. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на конференцията „Образование 4.0“. Преди това той изслуша предложенията на ученици, родители и учители, които са обединени в специален момерондум и пътна карта за постигане на целите за дигитално образование.

Новите класни стаи ще дават много повече свобода на учители и ученици как да ги организират, за да отговарят на нуждите на часовете и разбиранията на класа, стана ясно от думите на министър Вълчев. „Не искаме да стандартизираме, а повече да насочваме. Но ще създадем и тези насоки за оборудване на класните стаи с технологии за дигитално образование“, обясни той.

„Ние нямаме различни виждания и можем да се обединим около платформа за дигитализация на образованието. Тя има нужда от обществена, финансова и институционална подкрепа. Политиките включват всички инструменти и трябва да правим всичко едновременно, още повече, че с повечето от тях сме закъснели“, коментира Вълчев предложеният му меморандум.

Не до края на 2019 г., още до средата й вероятно вече всяко едно училище в страната ще има безплатна безжична мрежа, обясни министърът. В момента такива се изграждат в последните 600 учебни заведения, които нямат интернет.

„Важно е обаче мрежите да са със защитена среда, някой от вече изградените нямат такава защита, но ще продължим да финансираме изграждането им. Целта е интернетът в училище е да е безопасен и насочен към полезно образователно съдържание“, заяви Вълчев.

„Днешните деца ще са на пазара на труда през 2050 г. и професиите ще изискват дигитални умения на създатели, хора които работят с машини с изкуствен интелект. Заради това обучението в дигиталната креативност ще се разширява, включително в предучилищното образование. Още от първи клас ще има преподаване на дигитална креативност“, заяви той.

Министърът се ангажира и с изграждането на на облак с безплатно съдържание, което ще създават и учителите срещу заплащане.

Основният актьор в класната стая и образованието обаче остава учителят. Преподавателите ще бъдат стимулирани и не само с високи възнаграждения, каза Вълчев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Като с мечи капан е спипан търсеният беглец Георги Станоев - Малката Бирма от спецагенти в Дубай! Хитрите разследващи заложили клопка на издирвания от година плейбой, научи "България Днес". С публикации в родни медии ченгетата накарали Бирмата да се раздвижи, като му дали да разбере, че е засечен в арабска страна.

Едно от "златните момичета" на България Християна Тодорова отново е сама. Чаровната бивша гимнастичка от ансамбъла се е разделила с гаджето си Мишо, научи "България Днес". Двамата не са заедно от пролетта. Основната причина за края на връзката им най-вероятно е разстоянието. Мишо е от Варна, но работи в Ню Йорк. Преди това е завършил "Харвард".

"Левски" може да остане без Станислав Костов до Нова година! Голмайсторът на "сините" и Първа лига за миналия сезон ще бъде опериран. Това стана ясно след медицинските прегледи в Мюнхен. Нападателят има леко разкъсване на сухожилието на аддуктора. Това означава, че няма как да мине без хирургическа интервенция.