Регистър за всички, които строят над 100 кв. метра

https://www.24chasa.bg/novini/article/7311296 www.24chasa.bg

Нови 3000 фирми ще се запишат, това ще изсветли сектора

Строителите, които искат да строят жилищни и вилни сгради над 100 кв. м, ще трябва да бъдат вписани в Централния професионален регистър, който се поддържа от Камарата на строителите в България. Това предвиждат промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), приети на второ четене от парламентарната комисия по регионално развитие.

Сега минималният праг е 1000 квадратни метра, но камарата от доста време настоява за намаляването му с мотива, че това ще изсветли сектора.

Първоначалните текстове за промени бяха прагът да се свали до 300 кв. м, но “Обединени патриоти” предложиха да бъде до 100 кв. м. По предложение на депутата от ГЕРБ Младен Шишков беше прието освен строителство сред дейностите да бъде вписан и реконструкция за ниски сгради, което на практика ще разшири още повече обхвата на фирмите, за които ще се изисква професионална регистрация.

Камарата на строителите в България настояваше по принцип всички фирми в бранша да бъдат вписани в регистъра, за да могат да работят. Освен изсветляване на сектора това ще е и превенция за некачествено строителство, изтъкнаха от камарата. Според техните изчисления промените ще накарат около 3000 фирми да се регистрират.

В промените на ЗУТ има и текстове, които засягат правилата за преместваемите обекти, но депутатите решиха да ги оставят за идната седмица. Мотивът е, че трябва на заседанието да присъстват едновременно експерти от регионалното министерство и от Министерството на туризма.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа