Почина Главиницкият епископ Йоан

https://www.24chasa.bg/novini/article/7311960 www.24chasa.bg
Главиницкият епископ Йоан СНИМКА: Светият Синод

От Светия Синод на Българската православна църква съобщиха, че на 22 февруари 2019 г., след продължило боледуване, във ВМА се е преставил в Господа Главиницкият епископ Йоан.

Той е роден със светското име Стоян Костадинов Стойков на 29 ноември 1949 г. в гр. София. Основно и прогимназиално образование завършва в родния си град. Средно образование завършва в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” на гара Черепиш. На 11 януари 1969 г. е постриган е за монах в Бачковския ставропигиален манастир „Успение Богородично” от Старозагорския митрополит Панкратий. През 1976 г. завършва Духовната академия „Св. Климент Охридски” в София. На 30 март 1969 г. е ръкоположен в йеродяконски чин в Бачковската ставропигиална св. обител „Св. Успение Богородично”.

Пак там на 21 май 1971 г. е ръкополажен за йеромонах. На 01 март 1975 г. е назначен за протосингел на Старозагорска митрополия. На 01 януари 1976 г. е възведен в архимандритско достойнство в храм „Св. Николай Мирликийски”, гр. Стара Загора. На 01 юли 1978 г. е назначен за протосингел на Видинска митрополия. От 01 септември 1982 г. е назначен като зам.-ректор и ефимерий в Софийската духовна семинария на гара Черепиш. На 01 юли 1988 г. е назначен за началник отдел „Богослужебен” при Св. Синод, а от 27 февруари 1989 г. до 01 юли 1989 г. и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски”. В периода от 01 декември 1991 г. до 22 декември 2006 г. е на специализация и командировка в Германия. След завръщането си в България продължава да служи като началник отдел „Богослужебен” при Синодалната канцелария, считано от 01.02.2007 г., с възлагане да изпълнява задължението ефимерий при ПКСХП „Св. Александър Невски”. По решение на Св. Синод е хиротонисан за епископ с титлата Главиницки на 30 ноември 2010 г. в ПКСХП „Св. Александър Невски“ и назначен за викарий на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Такъв остава до 18 юли 2013 г. и след това е изпратен на послушание в Бачковската ставропигиална св. обител като епископ на разположение на Св. Синод. По решение на Св. Синод от 20 септември 2014 г. бе послушание в Рилската ставропигиална св. обител.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари

Както колегите си от ВМА вчера и медиците от болница Св. Анна излезнаха с послание, в което призовават всички: "Молим да останете вкъщи". Снимката на здравните работници от столичната МБАЛ обиколи социалните мрежи и събра хиляди харесвания. Снимка: Болница Св.

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той