Делото срещу Мария за смъртта на Боньо Фаса тръгна, ще продължи на 15 март

https://www.24chasa.bg/novini/article/7312347 www.24chasa.bg
Мария /вдясно/ дойде днес в съда заедно с майка си и брат си. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Момичето не признава вина и не иска съкратен процес, съдът отхвърли искането на защитата обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата

Делото срещу Мария Гиздева за смъртта на Богдан Динев, известен повече като Боньо Фаса, тръгна днес в Окръжния съд на Стара Загора със задължителното в началото разпоредително заседание. Момичето, което през юни ще навърши 21 години, е обвинено за причиняване на смърт по непредпазливост, настъпила след нанесена тежка телесна повреда. Ако бъде призната за виновна по това обвинение, Мария може да бъде лишена от свобода за срок между 3 и 12 години.

Заради това, че в съдебната зала със сигурност ще се говорят интимни неща от живота на Мария, заседанието премина при закрити врати. След края му стана ясно, че защитата е поискала обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата, за да бъдат поправени в него допуснати съществени нарушения, но съдът не уважи този иск. Определението му обаче може да се обжалва в 7-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Мария /вдясно/ изчаква пред съдебната зала началото на делото заедно с майка си и брат си.
Мария /вдясно/ изчаква пред съдебната зала началото на делото заедно с майка си и брат си. СНИМКА: Ваньо Стоилов

В същото време, по нейно желание, дъщерята на Богдан Динев Изабела бе конституирана като частен обвинител. Делото ще продължи на 15 март.

Мария Гиздева не иска дело по съкратената процедура, ще доказва в съда, че е действала в условията на неизбежна самоотбрана.
Мария Гиздева не иска дело по съкратената процедура, ще доказва в съда, че е действала в условията на неизбежна самоотбрана. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Съдебното дело започва почти 2 години и 7 месеца от деня - 25 юли 2016 г., в който 18-годишната тогава ученичка Мария прободе с нож дясното бедро на 62-годишния по онова време криминално проявен мъж. Малко по-късно той почина, според обвинението - от настъпилата заради раната остра кръвозагуба. Още тогава момичето обясни, че било примамено в дома на възрастния мъж, с който се запознали по-рано в кафенето, където то било сервитьорка. В стаята на улица "Чая" Боньо понечил да насили "гостенката си", от която поискал "френска любов". В суматохата, за да се защити, Мария грабната случаен нож от кухненската маса и го наръгала.

През юни т.г. Мария Гиздева ще навърши 21 години.
През юни т.г. Мария Гиздева ще навърши 21 години. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Веднага след като гръмна новината за смъртта на мъжа, Мария бе арестувана за 72 часа с прокурорско разпореждане, след което излезе на свобода срещу парична гаранция от 500 лева. В нейна защита се вдигнаха група граждани, организирани в социалните мрежи, които днес не се появиха пред съдебната зала. Тогава парите за гаранцията събраха колеги на майка й Пенка, продавачка в супермаркет. Сега Мария, която междувременно успя да завърши средното си образование, е на свобода без наложена мярка за неоклонение, тъй като срокът на паричната й гаранция изтече. Днес тя дойде в съда, придружена от майка си и брат си, и не възрази да бъде снимана.

Мария Гиздева /на преден план/ влиза в съдебната зала, придружена от двамата си адвокати.
Мария Гиздева /на преден план/ влиза в съдебната зала, придружена от двамата си адвокати. СНИМКА: Ваньо Стоилов

По време на процеса ще я защитават двама адвокати. Единият от тях - Валентин Димитров, в хода на продължилото срещу клиентката му 2 години и 3 месеца разследване - обвинителният акт бе внесен от прокуратурата в съда през октомври м.г., стана баща. Вчера той каза пред журналисти, че Гиздева е невинна, никога не е правила самопризнания, действала е при неизбежна самоотбрана и ще докажат това в съда. По тази причина Мария не е искала съдебен процес по съкратената процедура. Защитата отхвърля и другото обвинение, предявено към Мария Гиздева - че в периода между 25 и 26 юли 2016 г. в условията на продължаващо престъпление тя използвала 6 пъти платежен инструмент - дебитна карта, издадена на името на Богдан Динев, без съгласието на титуляра, като във всеки от случаите обаче не е изтеглена парична сума.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.